Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
i486 - специалист
"автоматичен прекъсвач" какво ще рече - автоматичен предпазител/бушон или товаров прекъсвач? Ако е първото, не виждам смисъл. За второто си има ключ точно за бойлер, който може да влезе в дупката на контакта, а не да стърчи по стената. Продължавай със словоизлиянията си и дай малко повече снимков материал на всяка отделна мисъл.
iliya_i - майстор
пон окт 03, 2022 3:03 pmabracadabra написа:
Разопаковах бойлера. И, както си мислех че ще дойде без кабел, той си дойде с щепсел и,... изненада - кабела е 3х1,5mm2. Може и да има логика, бойлера е макс 2,4kW.
Достатъчно е, но до определена дължина - 2 - 3 метра. След като ще го удължаваш, минаваш на по-голямо сечение.
пон окт 03, 2022 4:51 pmabracadabra написа:
Но за комбинирано ДТЗ може ли да взема 20А ? (Дефектнотокова защита комбинирана с прекъсвач, iDPN N Vigi, 20 A, 6 kA, 30 mA, AC).
Може. 20А * 230V = 4.6 kW. Повече от достатъчно.

Има ли някаква съпоставка например 2,5mm2 мостов(плътен) проводник на какво се равнява - може би на 3,0mm2 многожилен?
Тук бъркаш. Сечението на многожичен кабел е сума от сечението на отделните жички. т.е. 2,5mm2 мостов(плътен) = 2.5mm2 многожичен.
abracadabra - специалист
пон окт 03, 2022 6:09 pmi486 написа:
"автоматичен прекъсвач" какво ще рече - автоматичен предпазител/бушон или товаров прекъсвач? Ако е първото, не виждам смисъл. За второто си има ключ точно за бойлер, който може да влезе в дупката на контакта, а не да стърчи по стената. Продължавай със словоизлиянията си и дай малко повече снимков материал на всяка отделна мисъл.
:-) Пиша, и качвам снимки за да е и от полза на други. А и за да улесня и вас, които ми помагате. Първото е, -автоматичен предпазител. И, да няма смисъл. А и в инструкциите не изискват такъв. Да, ще сложа ключ за бойлер.
abracadabra - специалист
пон окт 03, 2022 7:48 pmiliya_i написа:
пон окт 03, 2022 3:03 pmabracadabra написа:
Разопаковах бойлера. И, както си мислех че ще дойде без кабел, той си дойде с щепсел и,... изненада - кабела е 3х1,5mm2. Може и да има логика, бойлера е макс 2,4kW.
Достатъчно е, но до определена дължина - 2 - 3 метра. След като ще го удължаваш, минаваш на по-голямо сечение.
Но за комбинирано ДТЗ може ли да взема 20А ? (Дефектнотокова защита комбинирана с прекъсвач, iDPN N Vigi, 20 A, 6 kA, 30 mA, AC).
Може. 20А * 230V = 4.6 kW. Повече от достатъчно.

Има ли някаква съпоставка например 2,5mm2 мостов(плътен) проводник на какво се равнява - може би на 3,0mm2 многожилен?
Тук бъркаш. Сечението на многожичен кабел е сума от сечението на отделните жички. т.е. 2,5mm2 мостов(плътен) = 2.5mm2 многожичен.
Сложих 3х2,5mm2. ще ми трябват 6-7 метра до контакта. Вързах го добре и затворих капака. Така ще го монтирам и после си опъвам кабела.
Само ключ за бойлер, няма да слагам ДТЗ.
За сечението съм си го уцелил 2,5mm2 на 2,5mm2.

Изкушавам се да кача снимки, но няма нещо особено.

Ще кача от от банята.... :yawinkle:
rulом - специалист
Бойлер на контакт !!!
-----вие сериозно ли ?!?!?
i486 - специалист
пон окт 03, 2022 8:48 pmabracadabra написа:
:-) Пиша, и качвам снимки за да е и от полза на други. А и за да улесня и вас, които ми помагате. Първото е, -автоматичен предпазител.
Предположих, че автоматичният предпазител е с идея да го ползваш за ключ, което не е много добра идея.
пон окт 03, 2022 9:19 pmrulом написа:
Бойлер на контакт !!!
Ами като го продават в такъв вид, значи трябва да става. Поне за маломощните, които са до 2kW не виждам особен проблем. Ако става дума за токови удари и подобни - има си маса отделно от нулата и на щепсел.
abracadabra - специалист
Бойлер на контакт !!!
Така си дойде от магазина. Не очаквах. Бойлера е 2,4 kW.
krasi92 - майстор
Със щепсел продават доста бойлери. Според мен при този вариант дтз е задължителна
kozl - майстор
Бойлер на контакт !!!
Що си стресиран :?
Какво му е стряскащото? Концепцията или контакта?
feikot - специалист
Бойлер на контакт !!!
При положение че е 1.2/2.4 киловата, проблем не виждам за контакта. Духалката да не е с твърда връзка ?
Аз даже с китайски смарт контакт съм си го направил .

Тема "Захранване на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: