Тъй като съм регистриран отскоро и се включвам за пръв път, искам да приветствам всички и да изразя възхищението си от форума!!! Наистина тук човек може да научи много! Доста четох, но сега съм в шах. За да не стана мат, реших да задам и аз въпросите си.
Става въпрос за кухненска ниша, която отделям, за да обособя там баня с тоалетна (ако не се лъжа, това е проектния вариант). Пода и тавана са плочи. Мазето е малко(точно под бъдещата баня), но доста влажно и плочата "дърпа" тази влага. Поради това освен топлоизолация (с XPS) искам и да хидроизолирам пода поне на банята.
1)Първия ми въпрос е: Трябва ли преди XPS да слагам хидроизолация, или само след него като финишно покритие преди плочките?
2)Каква хидроизолация-еластична или нееластична?(предвид това, че ще има XPS).
3)Тъй като водопроводните тръби преминават по външната стена, независимо, че са с изолация за тръби, не трябва ли между тях и стената да има допълнителна изолация от EPS?
4)Независимо, че е тухла, не трябва ли вътрешна изолация на баня в случая да се изпълни с XPS?
Забравих да уточня-вътрешна изолация по финансови причини. Знам за недостатъците, но...
Ще опитам да кача и снимки.
PS.Извинявам се за обърканата последователност на снимките, но ми е за пръв път.
Става въпрос за кухненска ниша, която отделям, за да обособя там баня с тоалетна (ако не се лъжа, това е проектния вариант). Пода и тавана са плочи. Мазето е малко(точно под бъдещата баня), но доста влажно и плочата "дърпа" тази влага. Поради това освен топлоизолация (с XPS) искам и да хидроизолирам пода поне на банята.
1)Първия ми въпрос е: Трябва ли преди XPS да слагам хидроизолация, или само след него като финишно покритие преди плочките?
2)Каква хидроизолация-еластична или нееластична?(предвид това, че ще има XPS).
3)Тъй като водопроводните тръби преминават по външната стена, независимо, че са с изолация за тръби, не трябва ли между тях и стената да има допълнителна изолация от EPS?
4)Независимо, че е тухла, не трябва ли вътрешна изолация на баня в случая да се изпълни с XPS?
Забравих да уточня-вътрешна изолация по финансови причини. Знам за недостатъците, но...
Ще опитам да кача и снимки.
PS.Извинявам се за обърканата последователност на снимките, но ми е за пръв път.
Прикачен файл
Това част от допълнителната замазка на мястото на пералнята, отгоре ще има бойлер
PICT0314-OPM.jpg (70.43 KиБ) Видяна 5146 пъти
Прикачен файл
Това е началото-преградната стена
PICT0231-OPM.jpg (26.53 KиБ) Видяна 5146 пъти
Прикачен файл
Така изглежда преди замазката на пода
PICT0309-OPM.jpg (17.85 KиБ) Видяна 5146 пъти
Прикачен файл
Така изглежда сега
PICT0319-OPM.jpg (39.97 KиБ) Видяна 5146 пъти
Прикачен файл
Има вече дори врата