Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Steelmen - помощник
Тъй като съм регистриран отскоро и се включвам за пръв път, искам да приветствам всички и да изразя възхищението си от форума!!! Наистина тук човек може да научи много! Доста четох, но сега съм в шах. За да не стана мат, реших да задам и аз въпросите си.
Става въпрос за кухненска ниша, която отделям, за да обособя там баня с тоалетна (ако не се лъжа, това е проектния вариант). Пода и тавана са плочи. Мазето е малко(точно под бъдещата баня), но доста влажно и плочата "дърпа" тази влага. Поради това освен топлоизолация (с XPS) искам и да хидроизолирам пода поне на банята.
1)Първия ми въпрос е: Трябва ли преди XPS да слагам хидроизолация, или само след него като финишно покритие преди плочките?
2)Каква хидроизолация-еластична или нееластична?(предвид това, че ще има XPS).
3)Тъй като водопроводните тръби преминават по външната стена, независимо, че са с изолация за тръби, не трябва ли между тях и стената да има допълнителна изолация от EPS?
4)Независимо, че е тухла, не трябва ли вътрешна изолация на баня в случая да се изпълни с XPS?
Забравих да уточня-вътрешна изолация по финансови причини. Знам за недостатъците, но...
Ще опитам да кача и снимки.
PS.Извинявам се за обърканата последователност на снимките, но ми е за пръв път.

Прикачен файл

PICT0314-OPM.jpg
Това част от допълнителната замазка на мястото на пералнята, отгоре ще има бойлер
PICT0314-OPM.jpg (70.43 KиБ) Видяна 5143 пъти

Прикачен файл

PICT0231-OPM.jpg
Това е началото-преградната стена
PICT0231-OPM.jpg (26.53 KиБ) Видяна 5143 пъти

Прикачен файл

PICT0309-OPM.jpg
Така изглежда преди замазката на пода
PICT0309-OPM.jpg (17.85 KиБ) Видяна 5143 пъти

Прикачен файл

PICT0319-OPM.jpg
Така изглежда сега
PICT0319-OPM.jpg (39.97 KиБ) Видяна 5143 пъти

Прикачен файл

PICT0357-OPM.jpg
Има вече дори врата
PICT0357-OPM.jpg (46.98 KиБ) Видяна 5143 пъти
Steelmen - помощник
Моля, не гледайте датите!!! :lol:
Steelmen - помощник
Явно темите за топло- и хидроизолации са омръзнали до втръсване. Освен това правилното решение е различно за всеки конкретен случай. Не съм строител, но всичко досега съм правил сам, като предварително съм търсил информация. Просто в случая не съм сигурен в правилното решение, а тук има хора с достатъчно голям практически опит и солидна теоретическа подготовка. Ще споделя разсъжденията си и ако съм на грешен път, моля Ви поправете ме преди да съм направил белята.
1. Мисля, че преди полагането на ХРS не е необходима хидроизолация, защото самия XPS е хидро- и пароизолатор.
2. След полагането на XPS на пода и на стените до нивото на плочките (2м.височина) ще сложа еластична хидроизолация само в местата на свързване на плоскостите. Нагоре до тавана ще продължа с EPS за да могат да "дишат" стените в този участък и да не мулясва пръсканата мазилка.
3. Няма да обличам тръбите с допълнителна изолация
4. Смятам, че вътрешната изолация на баня трябва да се изпълни с XPS, тъй като целта е влагата да не отива към другите помещения.
W123 - специалист
Steelmen написа:
...Нагоре до тавана ще продължа с EPS за да могат да "дишат" стените в този участък и да не мулясва пръсканата мазилка...
Тц,недей така.Сложи ХПС до горе за да можеш да задържиш влагата само и единствено в банята.Вентилатора ще я изтегли.

Нали за банята става дума?!
Steelmen - помощник
Да. За банята. Благодаря за съвета! Цялата с фибран, заедно с тавана. По другите въпроси приемам, че съм на прав път.

Тема "Топло и хидроизолация на баня в къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: