От мобилни телефони до цифрови камери
Здравей решил съм да си правя зарядно и видях схемата където си публикувал и искам да я направя искам да те питам имаш ли печатната платка ако ги имаш може ли да ми я пратиш предварително благодаря .
Найденов - специалист
За съжаление нямам платка- сглобявах на универсална монтажна платка- елементите не са кой знае колко много.
fox_vt - майстор
Колега ако не ти е проблем начертай на ръка цялостната схема която се е получила при съешването така да се каже.Управлението какви опции има?
Найденов - специалист
Ще я начертая, само да имаш малко търпение, че когато сглобявах устройството не съм чертал, а запоявах без схема. Освен това трябва жена ми да ми помогне с качването на снимката, че така и не запомних как се прави. А управлението няма кой знае какви опции- включваш разреден, но не дълбоко акумулатор(под 10,5волта май беше), от там нататък(по спомени)- устройството зарежда до около 14 волта, при достигането им започва бавно да разрежда, при спад до около 12,5 волта- пак включва на заряд автоматично и така до безкрай :-D . Има вариант да се включи на неавтоматичен режим, но тогава няма следене на напрежението, до което е достигнал заряда, а си бръска само заряд с несиметричен ток и може да презаредиш акумулатора.
Последна промяна от Найденов на ср дек 07, 2011 11:46 pm, променено общо 1 път.
k8l8 - специалист
Ако на схемата: http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1757 ... xteabV.PNG сложим съпротивление 28 ома успоредно на акумулатора имаме прекрасна схема без "съешване".
jordanvass - майстор
Защо все еднопътни изправители ползвате? При 12в на вторичната и еднопътно изправяне много се съмнявам, че ще се осигури 5-6А ток на заряд. На всичко отгоре и тиристорът ще закъснее малко с отпушването - оттук още загуби на напрежение в изхода и малък ток...
Найденов - специалист
Защото се получава асиметричен зарядно- разряден ток, без допълнителна комутация.
jordanvass - майстор
Колега Найденов, аз не виждам къде е проблемът да се осигури асиметричен ток срещу сулфатизация и при двупътно изправяне. Когато товарът е акумулатор, както в случая, отпушването на изправителния вентил не започва още в началото на синусоидата, а чак след като моментната стойност на напрежението надхвърли напрежението на акумулатора плюс още 0,7 волта - тоест някъде около 14В. Зарядният ток протича през една много малка част от периода - само на връхчето на синусоидата. Тоест дори и при двупътно изправяне ще имаш достатъчно дълги интервали, през които заряден ток няма да протича и ще могат да се използват за разреждане на акумулатора през съответния мощен резистор.
При еднопътното изправяне и особено при изправители, работещи с голям фазов ъгъл на отпушване, вентилите се натоварват с много голям върхов ток. Трансформаторът също не се използва оптимално.
Найденов - специалист
Всъщост си прав- в подобен смисъл бяха обясненията в едната от статиите. Но схемите са простички и вместо да се използват 4 диода в греца се използва само един, а освен това през отрицателния полупериод има разряд с по-малък ток и измерване на напрежението на клемите на акумулатора под товар. Направих зарядното по тези схеми и работи стабилно (само дето още не съм му придал "търговски" вид)- затова го предложих.

Разбира се, че комутация на зарядния ток с такава форма може да се постигне и при двупътното изправяне, но води до усложняване на схемата и използване на филтров кондензатор със значителен капацитет след греца (по подобна схема за зареждане на никел- кадмиеви и никел- металхидридни акумулатори се боря се боря в момента).

Може и да греша-все пак аз съм аматьор в електрониката и се пробвам в не особено сложни схеми без да мога да ги изчисля и проектирам (не те иронизирам и не се заяждам изобщо :drinkers: ).

Ето "съешената" схема за колегата fox_vt
Изображение
П.С. Уф, че огромна се получи :? . Който знае да помага, моля!
fox_vt - майстор
Мммм мерси колега само да попитам прекъсвача в първичната се явява контакта релето ли и какво прави потенциометъра,в смисъл какво променя :)

Тема "Зарядно за автомобилни акумулатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: