• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
pipilica - майстор
Аз разбрах че количката трябва назаден да мине точно толко колкото и на преден.
Ако е така може и с реверсивен брояч като върви напред боряча брои импулси от колелата
като стигне стената има ключ който реверсира и мотора и брояча и брояча почва да брои назад
като се нулира спира мотора е тва е.
MamaMy - майстор
Едната ос на количката е шпилка. Като направи определени обороти на колелата, една пластина с резба изминава определено разстояние по шпилката и натиска бутон който обръща захранването. В началото на шпилката има краен изключвател и при връщане назад изключва мотора. С преместване на мястото на бутона се променя и броя обороти на които ще сменя посоката. За старт на количката, само трябва да я побутнете за да отлепи крайния изключвател.
jordanvass - майстор
Извинявай, колега, но на мен поне условието не ми е ясно. Количката трябва да измине точно 1,5м и да се върне пак 1,5м назад или трябва да върви докато стигне стена и да се върне там, откъдето е тръгнала? Щото това са взаимно противоречащи си условия. Ако ще изминава точни метри, защо трябва да се реверсира от стената? Ами минава 1,5м и превключва на заден. А ако трябва да търси стената и чак като я докосне да се реверсира, тогава за какво са ти тия метри? То май и ти не си наясно какво трябва да прави тая количка. Аз бих поставил заданието в 2 части - първата част - изминава точно определени разстояния, без да среща стена. Втората част - тръгва и търси стена, като засича на какво разстояние я намира. Като се докосне до стената се реверсира и се връща толкова, колкото е изминала до стената, тоест в стартовата позиция.
И още нещо - хайде уточни този проект по каква наука е - механика, електроника, двигатели с вътрешно горене или "до къде се простира фантазията ни". Щото от предмета ще зависи по какъв начин генерално да бъде реализиран проекта. Тези 30лв. бюджет според заданието ли са или просто ти си решил, че толкова можеш да си позволиш? Дай някакво ясно задание, иначе можем да си чешем тука езиците дни наред.
pipilica - майстор
Manivelata написа:
Целта на задачата е тази количка има 3 опита на 3 различни дължини,съответно аз заставам на 1.2м от въпросната стена и пускам количката,тя достига стената на преден ход (при което аз си мислех да сложа ключ отпед,който да обръща хода на моторчето)докосва стената и трябва количката на заден ход да се върне при мен(стартовата позиция) и да спре колкото по-близо спре до мен,толкова по-голям шанс за победа.Съответно имаме кратка пауза(за която разбрах днес)за настройка,след което следва 2 опит при който аз стоя на 1.5м разтояние и третия на 1.8м
Всичко е ясно трябва от където я пуснеш напред да стигне до стената и да се върне при теб
с брояч на оборотите на едно от колелата ще стане най-лесно и има голяма вероятност да се побереш в предвидените пари, но трябва всичко да правиш сам.
Johny - майстор
Да, прав си. Не съм прочел внимателно този пост.
velsi - Почетен майстор
В такъв случай предложеното от мене решение трябва да работи. А това, което е предложил по-надолу MamaMy е на практика доработка на идеята. Аз за шпилка с гайка не се бях сетил, но идеята е добра и най-вече по-надеждна. Всякакви електроники според мене са излишни и само оскъпяват нещата.
  • 1
  • 2

Тема "Малко помощ с един проект" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: