От мобилни телефони до цифрови камери
velsi - Почетен майстор
Такива механизми обикновено се правят със сервомашинки. Може и със стъпкови двигатели, но става малко по-сложно. Аз на твое място бих сменил концепцията. Минал си през моторчета от ел. стъкла, сега през такива от чистачки... докато накрая достигнеш до каквото трябва. Нещата трябва да се развиват, няма как.

Изображение
radius - майстор
Сега, ако кажете че ударението е на ардУйно :lol: .
И аз мисля, че аналоговия подход няма да доведе до задоволителен резултат.
ivanovbg - майстор
Всеки може да отиде в първия магазин за роботи и да си купи всичко. Само че тогава става Сглоби си сам, да не говорим че това може да го направи всеки.

Евала на колегата, че с малко тел и заварки е направил нещо движещо се, па макар и в кръг =D>
:partyman:
Здравейте! Ето от тази тема viewtopic.php?f=41&t=29231 видях е коментиран въпроса с оборотите на постояннотоков мотор и конкретно ето това схемно решение http://www.foar.ru/topic.php?forum=30&topic=5 дали е подходящо.Аз всъщност не ми стана ясно в схемата от руския форум има ли нещо, което да следи оборотите на мотора и да ги компенсира като се натовари.Няма оптрони или фото релета или датчик на хол. Надявам се да намеря някоя работеща схема, която да следи тези неща и да се пробвам да я реализирам. Според вас тази подходяща ли е ? Вече започва да става сложноо.... :rock:
ivanovbg - майстор
Ако това ти е сложно... :)
Едно време подобни се ползваха за стабилизатори на обороти на двигателчетата на по простите касетофони. Би трябвало да ти свърши някаква работа. Трябват ти 2 за да имат еднаква стартова мощност. За R6 можеш да ползваш стерео потенциометър, свързан така че когато на едната секция съпротивлението намалява на другата да се увеличава. Така само с въртенето му в ляво или дясно ще регулираш правата посока. Отделно можеш да добавиш още един за регулиране на общата скорост. С P1 ще регулираш завиването, а с P2 общата скорост. Нещо такова:
Прикачен файл:
untitled.JPG
untitled.JPG (14.84 KиБ) Видяна 2097 пъти
kuger - майстор
Ето това ми попадна преди малко - моторче с тахогенератор. Имам подобно 12V, 5W, ползвам го за микродрелка. На това от линка не му знам параметрите.
http://prodavalnik.com/el-dvigatelcheta-i29766911
Благодаря колега за отделеното внимание! Сложно ми е намирането на схема, а тази ми се стори малко по елементарна та се чудех дали ще свърши работа, но явно да.Трябва само да поръчам частите и да я сглобя и ще пиша какво се случва! :drinkers: kuger , ще разгледам, дано имат някое по-мощно! Благодаря!!
kuger - майстор
Имах и платките за управлението, но нямам понятие къде са. Това са мотори от "праисторически" флопита.
Найденов - специалист
lybi123 написа:
Здравейте! Ето от тази тема viewtopic.php?f=41&t=29231 видях е коментиран въпроса с оборотите на постояннотоков мотор и конкретно ето това схемно решение http://www.foar.ru/topic.php?forum=30&topic=5 дали е подходящо.Аз всъщност не ми стана ясно в схемата от руския форум има ли нещо, което да следи оборотите на мотора и да ги компенсира като се натовари.Няма оптрони или фото релета или датчик на хол. Надявам се да намеря някоя работеща схема, която да следи тези неща и да се пробвам да я реализирам. Според вас тази подходяща ли е ? Вече започва да става сложноо.... :rock:
lybi123, схемата съм я правил за две пробивни машинки с различна мощност на двигателите и се държи изключително добре за моите изисквания. Във вторият пост е описано как се следят оборотите без оптрон, холотрон и тахогенератор- сигнал за промяна на запълването на ШИМ служи падът на напрежението при натоварване.
Важно е, че схемата от първия пост е за двигатели с постоянни магнити!
По- нататък в темата май имаше и за такива с възбудителна намотка на статора.

Тема "Регулиране на оборотите на моторче от чистачки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: