От мобилни телефони до цифрови камери
stiv1961 - майстор
miroton написа:
е щом не си се напикал си добре :lol:
А бе той todortv още в началото написа
Вярвай ми ще ти изтръпнат и зъбите .
ама кой да чете :?
hidrazin - майстор
puh4 написа:
Как ме шибна тока гадината няма ли начин да се разреди заряда на това чудо.https://www.facebook.com/photo.php?v=73 ... =2&theater
Това "чудо" не се вижда никакво. Ти да не би да си мислиш че всички ползват тази тъпня фаце-баце? :lol:
:partyman:
thinkpad - майстор
Интересно електростатично поле си стои на кинескопа на телевизор и стои доста след изключването му. Вече си го разбрал.
Интересно ми е и как анода на кинескопа се е откачил току-така и си мята искрички. То той е на щифт с 2 кукички.
hidrazin - майстор
Аз не виждам някъде да пише че е откачен!
pipilica - майстор
Не се е откачил, ми там се събира една гадна мазна чернилка дето след време почва да прави проблем. И цял ден да го чакаш кинескопа пак ще те изпраска тока, като трябва да чистя тая гняс, на дълга отверка закачам една жица до шасито и бъркам под гумата да го изпразня. После чистиш да стане като нов, ма не само кинескопа ми кабела за високото, ТХО-то и всичко ползвам мека четка и компресор.
shadow__01 - майстор
pipilica написа:
Не се е откачил, ми там се събира една гадна мазна чернилка дето след време почва да прави проблем. И цял ден да го чакаш кинескопа пак ще те изпраска тока, като трябва да чистя тая гняс
Тази "гадна мазна чернилка" се нарича графитна паста и не случайно е нанесена върху всички кинекопи на монитори и телевизори. Ако нямаше нужда от нея нямаше да я слагат.
Ролята и е да отвежда натрупаните заряди от корпуса на кинескопа вероятно към шасито или там където им е мястото. Никога не съм се базикал с кинескопи, защото ме е страх. Само веднъж съм обезвреждал правилно кинескоп и то с дълги изолирани клещи от една ръка разстояние без да гледам, че може да хвърчат стъкла.
pipilica - майстор
Интересно що я няма в нов телевизор ми се появява след доста години работа.
Мога да снимам в момента един Elite 21EF70 само на три години работа и няма и помен от графитна паста, също и 29' Sony на доста години имаше само малко прах, явно не е работил много или хората редовно са чистили прах у тях.
Че колко са някви 25-28kV на анода не може да те утрепе, верно ти изтръпват зъбите като те прасне, но се свиква не е кой знае кво. Имам едно захранване от ренгенова тръба и от време на време се бъзикам с него напрежението е доста повече от анода на кинескоп но тока е по-малък и по не боли като ти скочи искра на пръста.
Напрежението не те убива протичащия ток те трепе.
sstefanov - майстор
не се мъчи, за 50 лв ще ти дам напълно работещ телевизор PHILIPS.
MamaMy - майстор
Стефанов, трудно ще му го закараш на Малта. Иначе аз също бих му предложил. :)
hidrazin - майстор
shadow__01 написа:
... Само веднъж съм обезвреждал правилно кинескоп и то с дълги изолирани клещи от една ръка разстояние без да гледам, че може да хвърчат стъкла.
:-D Стига бе. Ти все едно ще обезвреждаш някоя пехотна мина. :) И на кое казваш обезвреждане? Едното е разреждане на останалия заряд а другото е преди да изхвърлиш кинескопа. Чупи му се "опашката" - там на края където е най-тънко и никакви стъкла не хвърчат. Все пак вътре няма налягане а вакум.
И тая чернилка дето е мазна не е никакъв графит ами натрупан прах от статичното. Ако телевизора е във влажно помещение тази мизерия поема влага и се получава дадения ефект. Същото става и ако жената държи някоя саксия с китка на телевизора у се престарае с поливането. :lol: Лошото е че е възможно да се получи по-траен пробив между анода(тая гумената шапка) и това сивото проводящо покритие от външната страна на кинескопа. Не знам от какво е. Може и графит да е, но се вижда колко е отдалечено от анода и отклонителната система. Има и този червения кръг от изолационен лак.
Преди доста време едно В.Търново го бяха оставили да работи след заливане с вода белким тръгне. В резултат се беше поучила трайна метализация около анода и все си правеше пробиви. Решението беше миене с ацетон което свали и това лаково покритие. Миене с тампон напоен с азотна киселина за махане на метализацията, мине пак със спирт и наново лакиране около анода. Резултат - още си бачка на село. :-D

Изображение

Тема "Проблем с кинескопа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: