• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
AAsat - специалист
Ако може дай малко резултати от измерването на характеристиката на трансформатора. Натовари го със 100 ома и дай стойности на напрежението върху него при различни токове.
Може да опиташ схемата от картинката. При трансформатор 25А/50мА, напрежението на изхода се мени общо взето линейно от 250mV до 7.5V при ток от 0.5А до 15А - поне така показва симулацията. При по-малки и по-големи токове се губи линейността. За по-малките токове нещата би трябвало да се оправят с по-голямо усилване, за по-големите - с по-малко усилване. Може да се подходи малко дървено - да има два усилвателя с различно усилване и сигналите им да се обработват от два входа на АЦП и да се сметне реалния ток според двете показания. Усилването може да се промени като се променят R1 и R2 . R3 е добре да е тример 10к. Може да се направят проби с други диоди, с други операционни усилватели или изобщо с друго схемно решение на преобразувателя.

Прикачен файл

capture2.jpg
capture2.jpg (92.1 KиБ) Видяна 1508 пъти
Vectra - специалист
AAsat, благодаря за труда който си направил за да ми помогнеш. Днес не ми остана време, но утре ще снема характеристиките на трафа и ще ти ги пусна на лични, да не замърсяваме темата.
След твоята, намерих в нета подобна на тази, която си публикувал по-горе, само че без последния ОУ. Правих и нея и тя не тръгна. Ползвах един LM358, че работи с еднополярно захранване. Може ли това да е проблема или ми е прецакан чипа? Утре пак ще пробвам, но с друг ОУ.
AAsat - специалист
Ако пуснеш схемата, която си правил, и резултатите от измерванията, може евентуално да се прецени къде има проблеми.
Vectra - специалист
Ееее, най-после стана! :supz: Благодарско, AAsat , за помощта! :prayer:
Проблема се оказа в ползването на еднополярно захранване на OУ. Направих последната схема, която пусна, само че я направих с LM358, че такива имах.
Първоначално я направих с еднополярно захранване -> нищо! На изхода има 20mV и не мърда. Не се влияе от положението на тримера.
Като му пуснах двуполярно, на изхода излезе -5mV, което с тримера докарах до 0mV.Така ли трябва да се настройва?
Единствения проблем е, че изходното напрежение е доста по-малко от очакваното. Може би токовия ми траф не е удачен.Освен да сложа още един OУ да го повдигне малко :?
За теста ползвах един регулируем траф 0-15V и един поялник 12V/16W. Тъй като нямам променливотоков амперметър, измерих съпротивлението на поялника (8 ома) и го смятам спрямо напрежението.
Ето и картинка от измерванията:
Прикачен файл:
ac-dc.PNG
ac-dc.PNG (17.23 KиБ) Видяна 1467 пъти
Всъщност се оказа, че схемата е доста чувствителна.
При вдигане на напрежението, показва дадена стойност и после бавно започва да пада, тъй като поялника започва да загрява и съпротивлението му се качва.При намаляне на напрежението е наобратно.
  • 1
  • 2

Тема "Токов датчик за контролен електромер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: