От мобилни телефони до цифрови камери
jordanvass - майстор
Vectra написа:
Данчо, имаш предвид преправяне на драйвера, или въобще димирането :?
Е, не вярвам да тръгнеш да правиш изцяло нов драйвер. По тоя ще трябва да пипнеш нещо. Виж на 5 краче ти е обратната връзка по ток. Там оня резистор към маса не го знам колко му е съпротивлението, но ако го увеличиш двойно, би трябвало да намали тока наполовина. Не знам и колко е входното съпротивление на тоя вход CS, та да се прецени как да си направиш там някакъв делител с потенциометър или нискоомен потенциометър да включиш последователно на съществуващия шунт... ще трябва да си поиграеш малко.

ПП. Малко груби бакалски сметки: 60 вата на 300 волта напрежение искат 200мА ток - толкова горе-долu ще е токът през транзистора, респективно през шунта на входа CS. За да имаш при тоя ток пад на напрежение към 2-3 волта за управлението на входа, шунтовият резистор трябва да ти е от порядъка на 0,5-1 ома. Значи последователно на него ще трябва още 1 ом, тоест няма как да е потенциометър. Ще трябва паралелно на шунтовете някакъв делител към входа CS.
Последна промяна от jordanvass на съб дек 05, 2015 11:28 am, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Това 60v 900mA си е група или групи от 20 диода свързани последователно.
Какви точно са групите и как са свързани може да се види вътре в панела.
По принцип може да е възможно да се промени схемата им на свързване за да станат за друг ти=ок и напрежение.
Ама дали е възможно при теб, само ти може да кажеш. Иначе не че няма димируеми драйвери дето да ти паснат.
Примерно ей този KI-70900-TD - погледни по-надолу в табличката:
60W triac constant current dimmable LED driver;AC90-130V or AC180-250V input
Но цената е смразяваща. :-D Все пак може да се поровиш за по-евтин драйвер дето да се димира, но трудна работа.
По-принцип има евтини димируеми до към 15 вата.
Скоро взимах димируеми за до 15W - 300mA и изходно напрежение до 50V за по 2-3 долара.
При твоя драйвер може да се пробваш като променяш групата на 5-то краче.
Там се взема обратната връзка за тока през диодите. По твоята схема е един резистор.
Реално там са няколко и има делител. Като намалиш тока, ще намалиш ламбенето на диодите. :-D
Прикачен файл:
драйв.jpg
:partyman:
jordanvass - майстор
Хидра, нещо ми се види объркана тая схема... 5 краче трябва да е CS (Current sense input pin) - това следи тока, а входът ZCD следи преминаването през нулата и по-скоро трябва да е вързан някъде към трафа, както е в схемата на драйвера в първия пост. Но може и да се бъркам нещо.
hidrazin - майстор
Сега се загледах. Явно са оъркани надписите вътре в чипа а иначе номерацията на краката съвпада.
Точно 5-ти крак взима информация за тока а 4-ти е към маса през кондензатор.
Но това няма голямо значение. Просто трябва да се проследи по платката къде и как са свързани емитерните резистори.

Изображение
Vectra - специалист
hidrazin написа:
Това 60v 900mA си е група или групи от 20 диода свързани последователно.
Отворих панела и вътре освен една лента 120 диода на метър по периферията на панела няма нищо друго. Вероятно самата лента е за 60V. Така, че, по дизайна на панела нищо не мога да променям.... Е, мога да подменя лентата с такава на 12V, ама какво излиза... че за една торба с пари съм си купил кутия от алуминиев профил с парче матиран плексиглас вътре :x

Относно резисторната група, която си ми посочил, май уцели в десятката! И в моя драйвер видях подобна група от няколко резистора.За съжаление драйвера в момента не ми е подръка за да проследя дали са в паралел. Единствено ме притеснява че са SMD монтаж и ще трябва да ударя едно питие предварително за стабилна ръка :lol:
piron45 - майстор
Колега , ако не успееш да се справиш с драйвера, най добре си вземи нов на Минуел. Имат димиращи се по PWM, 1-10V и R. Работил съм с такива и са много качествени. Успех.
hidrazin - майстор
Да, има на MEANWELL - по 50-60 кинта бройката. :-D
Vectra - специалист
hidrazin написа:
Да, има на MEANWELL - по 50-60 кинта бройката. :-D
Ааа, за тия пари ще си го направя сам! И без това вече се набутах, повече пари не давам!
Или отиват на тавана в офиса, поне да не съм капо!
hidrazin - майстор
И правилно. Ба си тъпите пластмаси. Не си заслужава в тях да се вкарват толкова пари допълнително.
А между другото ти защо искаш да ги димираш?
Vectra - специалист
Ами мислим да ги сложим в хола...3-4 или 6... според дизайна на таванчето. Мисля , че ще дойде доста светличко, ако решим да си пуснем някой филм.Иначе обичаме светлото вкъщи.В момента съм с 4X15W енергоспестяващи на 10кв.м. и ми е ОК.

Бе..като се замисля...може и да се откажа да ги димирам :? Един лампион в ъгъла за по-филмовите :-D моменти и готово...Ай-сиктир де :lol:

Тема "Димиране на LED панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: