От мобилни телефони до цифрови камери
sstefanov - майстор
Ако не е двуполярно няма да ти свърши работа. И 100 вата ще кляка като го усилиш. За радиаторите вече ти казаха. Колкото по-големи, толкова по-добре.
Последна промяна от sstefanov на вт юни 21, 2016 11:16 pm, променено общо 1 път.
nikolovvd - майстор
Curiosity написа:
Ще пробвам утре да го свържа, и ще ви пиша за резултата.
А радиатор монтирал ли си и дали е с подходяща площ?
Не го включвай без радиатор!
Curiosity - помощник
Все още не съм сложил радиатор, този който смятам да сложа......изглежда голям като площ дано да успее с охлаждането.......пък и не смятам да го натоварвам на максимум .......ще работи с един трилентов високоговорител с пикова мощност 130W поне така се води на хартия, дали е толкоз малко се съмнявам, но приемам примерно написаното от производителя.
sstefanov - майстор
Двуполярно ли ти е захранването? Т.е. трябва да има +24V, маса и -24V.
И само с един говорител? Няма ли да е стерео (усилвателя е стерео все пак)?
Curiosity - помощник
Ако зарядно за лаптоп е двуполярен значи имам горе долу подходящо захранване, доста съм начинаещ, но благодарение на вас днес научих нещо.
Най вероятно ще трябва да потърся подходящо захранване.
Curiosity - помощник
На по късен етап ако не съм го изгорил ще опитам и стерео. :rolleyes:
sstefanov - майстор
Зарядното за лаптоп е еднополярно и е с 2 извода. Как мислеше да го включиш към трите извода за захранване на усилвателя?
Как със 100 вата захранване и КПД 60% на усилвателя ще захраниш 130 вата колона?

Добре е да се образоваш преди да си започнал да гориш чаркове. Иначе е по-скъпо. :-D
velas - специалист
Точно така човек се учи и помни по-добре! :)
nikolovvd - майстор
Ето ти усилвател 2х100W.
Виж размера на радиаторите! Когато пускам за първи път усилвател го захранвам с траф 2х24V 0.5A. С това си гарантирам, че повече от 10-15W няма да изкара на канал. При мен радиаторите струваха 7-8 лв. повече от самия усилвател.
Прикачен файл:
Amp2.jpg
Amp2.jpg (78.37 KиБ) Видяна 1622 пъти
vgeorgiev - специалист
Малко повече инфо може да намериш тук: 177. "Усилвател 19" 1х100W, 4ом, ТDA 7293 , двуполярно захранване.

Трябва ти двуполярно захранване. По-добре си намери един трав с две вторични намотки по около 25-30V~.
Максималното захранване е ±50V-. ±35V- е достатъчно безопасно напрежение.

25V~ ще ти даде 35V-. Предполагам, че знаеш как го сметнах. Ако не. Спри да четеш до тук и първо разбери това.

- Никога не пускай усилвателя без радиатор.
- Намажи с термопаста чиповете преди да монтираш радиаторите.
- Корпуса на чипа мисля, че е вързан към отризателното захранване (ако не се лъжа). Имай го предвид.
- Както каза sstefanov по-долу...вържи на двете захранвания по една 100W крушка последователно.
- Ако загубиш едното захранване чиповете са аут!
- Силно препоръчително е да сложиш резистори паралелно на кондензатовите. Виж в линка по-горе.
- Предполагам, че двата чипа са вързани в мост. Задължително озвучително тяло с импеданс 8 Ohm.

За пороба може да си направиш захранване с две зарядни от лаптоп само ако си убеден, че изходите и на двата са галванично развързани. Тоест масата на изхода на зарядното няма нищо общо с PE-то на входа.

Тема "КИТ УСИЛВАТЕЛ 2X100W СГЛОБЕН TDA7293 -Как да го свържа!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: