От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
Разбира се че иска захранване.
И в двата телефона трябва да има по една батерия.
Оригинално касета с 6бр батерии от средните или един кръгъл никел-кадмиев акумулатор 9,6V
От зор-заман съм ги карал с 9V батерия "Крона" с жици запоени направо на пластините вътре.
:partyman:
Svetoslavoff1 - майстор
ср дек 04, 2024 1:32 pmstefanjor написа:
Преи години с един приятел от съседният вход си бяхме вързали две такива.
Според мен върши чудесна работа, а не иска и захранване :cool:

*Kартинката е примерна
:) ТАП-чето е желязна машинка. :partyman:
batkoce - специалист
Военният апарат от снимката е ТАП-77. Ако не са проблем парите, с него става надеждна връзка и чуваемостта е добра. Нуждае се от батерия, но тя вероятно ще изкарва дълго...

Относно разговор чрез дериватите: При старите централи се получаваше, но сегашните са цифрови и като усетят отворен телефон, по който не се избира, включват една сирена, която се чува в слушалката, за да може някой да се усети и да затвори апарата...
Иван098 - помощник
ср дек 04, 2024 11:15 ambatkoce написа:
вт дек 03, 2024 11:06 pmИван098 написа:
Въпрос: В момента имам един вързан към розетката. Ако взема разклонителна розетка и вържа два дали ще стане?
От това разбирам, че питащият е абонат на телефонната компания. Ако е така, с разклонителна розетка просто ще направи дериват, но няма да може да позвъни от едната стая в другата и да провежда пълноценен разговор.
С два шайбови телефона и батерия около 4,5 волта лесно може да се проведе разговор, като батерията и шайбовите телефони се свържат последователно. При това положение пак няма да може да се осъществи позвъняване.

Ако се намерят два или повече апарата "местна батерия" с индукторно повикване, работата вече става. Тогава апаратите са свързани в паралел към един телефонен чифт, но при всеки апарат има батерия.

За връзка между стационарни телефони, били те шайбови или електронни, трябва малка телефонна централа или някакво специализирано устройство.
Имаше описано самоделно устройство в сайта на силистренските радиолюбители...
Да към телефонна компания съм вързан. Но защо трябва да има батерия на всеки апарат, като тези с шайбата нямат такава? При набиране на шайбата от едната стая няма ли да звънне в другата(преди май беше така).
hidrazin - майстор
ср дек 04, 2024 2:53 pmИван098 написа:
Но защо трябва да има батерия на всеки апарат, като тези с шайбата нямат такава?
При тези с шайбата батерията е в централата (Пощата/БТК...). Захранването им идва по жицата от пощата...
При набиране на шайбата от едната стая няма ли да звънне в другата(преди май беше така).
Не.

batkoce - специалист

Да към телефонна компания съм вързан. Но защо трябва да има батерия на всеки апарат, като тези с шайбата нямат такава? При набиране на шайбата от едната стая няма ли да звънне в другата(преди май беше така).
Ако сте свързан с телефонната централа, тя ще ги захрани , но прочетете какво писах преди малко за цифровите централи. Там има автоматика, която се грижи да няма отворени телефонни апарати, които не избират номер. Тази автоматика ще пречи да се проведе разговор. Ако искате едновременно да сте абонат на телефонната компания и чрез същите апарати да имате вътрешна връзка, ще трябва някаква малка офис-централа.
Иван098 - помощник
ср дек 04, 2024 3:07 pmhidrazin написа:
Но защо трябва да има батерия на всеки апарат, като тези с шайбата нямат такава?
При тези с шайбата батерията е в централата (Пощата/БТК...). Захранването им идва по жицата от пощата...
При набиране на шайбата от едната стая няма ли да звънне в другата(преди май беше така).
Не.

Благодаря. Понеже писаха по горе за батерии но явно не е за тези с шайбата.
batkoce - специалист
Старите централи бяха с импулсно избиране. Когато два апарата бяха свързани в дериват, при завъртане на шайбата на единия, се получаваше паразитно "пречукване" в другия. Същевременно се заемаха някои съоръжения в централата и сигналът в слушалката можеше да спре ако имаме късмет и не попаднем на сигнал "заето". По този начин някои се бяха научили да проведат някакъв разговор през дериватите. Сега няма да стане по този начин.
То и тогава не беше най-удобния начин...
Иван098 - помощник
ср дек 04, 2024 3:18 pmbatkoce написа:

Ако сте свързан с телефонната централа, тя ще ги захрани , но прочетете какво писах преди малко за цифровите централи. Там има автоматика, която се грижи да няма отворени телефонни апарати, които не избират номер. Тази автоматика ще пречи да се проведе разговор. Ако искате едновременно да сте абонат на телефонната компания и чрез същите апарати да имате вътрешна връзка, ще трябва някаква малка офис-централа.
Разбирам да. Благодаря.
Иван098 - помощник
Все още не съм взел телефони с шайба. Тези дни разглеждах тези безжичните с опция конферентна връзка и тел централа.
Та въпроса ми е тези безжични с конферентен разговор как работят? Вдига се слушалката и направо говориш с другата, трябва да те потърси някой от вън и тогава или? Има и телефонни централи втора употреба за около 100лв. При тях какво се случва и как работят? Домашния пост ще трябва да се ползва и той.

Тема "Домашен телефон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: