• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
thebugger - специалист
Недей да използваш входът със хистерезисата, като вход за обратната връзка от изхода. Ще ти създава проблеми. Използвай неинвертиращия вход на ОУ само да създава хистерезиса, а използвай инвериращия да подаваш обратната връзка там. Така операционния усилвател ще работи като компаратор с хистерезиса или т.н. Тригер на Шмит. Ето ти пример. Така схемата ще включва при 14.5V и ще изключва при 13.9V. 12V дето го виждаш ти е след LM7812 и захранва ОУ и Релето. Това дето го виждаш 14V ти е всъщност обратната връзка от изхода на LM317 (регулируемия стабилизатор). На + входа на ОУ имаш едно сравняващо (референтно) напрежение от 4.7V. ОУ е нагласен да има усилване 3 значи релето ще превключва на 3х4.7V=14.1V, но заради хистерезисата тази стойност ще е 14.5V. След превключване релето избира втората намотка и напрежението скача. Тъй като ползваш LM317, на изхода му, напрежението ще си остане същото. След това решаваш да го намалиш и на 13.9V е вторият праг, който кара релето да върне първата намотка. Транзистора който управлява релето можеш да го избереш BD139, гледай да има бета над 100. Ако имаш други въпроси, питай. Ето ти и линк към симулацията. http://everycircuit.com/circuit/5334116638130176

Прикачен файл

Й.png
Й.png (43.24 KиБ) Видяна 1587 пъти
sstefanov - майстор
Цялата тази купчина елементи се замества от едно (подходящо) реле и подбран резистор, свързан последователно на намотката.
Релето си има хистерезис.
thebugger - специалист
Релето има хистерезис, ама нали ще го превключваш с импулс, тогава хистерезисата му не ти върши работа. А и схемата излезна доста по малка отколкото очаквах. Лично мнение е, че не си заслужава преключване на намотки за един LM317, 50ст струва, бих го изсилвал до макс без да ми пука, но човека така си е решил, да пробва, няма лошо. Ето горе долу как ще ти изглежда готовата схема.

Прикачен файл

ZomboMeme09052016074614 09052016074614.jpg
ZomboMeme09052016074614 09052016074614.jpg (76.32 KиБ) Видяна 1536 пъти
Последна промяна от thebugger на пон май 09, 2016 7:46 am, променено общо 2 пъти.
sstefanov - майстор
Какъв импулс? Свързвам го към изхода и когато напрежението се вдигне, релето включва допълнителната вторична, като спадне напрежението - релето изключва и връща само частта от вторичната. И в твоята схема е така, но с куп (излишни) елементи.
Ако толкова държиш на полупроводниците, мисля че с един TL431 и 1-2 резистора ще постигнеш ефекта от твоята схема.
thebugger - специалист
Да и колко време ще си играе да изчислява падове от намотки, резистори, да търси точките на превключване и т.н. С няколко елемента отгоре, лепиш и тръгва веднага.
sstefanov - майстор
Може и без резистор даже - едно 12V (или 24V) реле на изхода и толкоз. Даже ще разрежда и кондензаторите през намотката.
Но защо да е просто като може да е сложно...
thebugger - специалист
Защото сложното ти дава по малък шанс нещо да се обърка. Не случайно качествените схеми използват точно този тип превключване. А и другото което е човека иска прагове с разлика от макс 1V. Хубавото на ОУ че можеш да нагласяш хистерезисата, а релето често има доста широка граница на праговете
sstefanov - майстор
За чий ти е да нагласяш хистерезис точно тук? И нали уж беше идеята да е лесно за подкарване? Лепиш и тръгва.
Аз все си мислех, че простите неща са по-надеждни, но в училищата вече явно друго се учи.... Както и да е, дадох вариант, който според мен е удачен, а дали ще хареса на автора - той да си избере.
thebugger - специалист
Ами не знам, за някои неща може и да важи това, но не винаги. Понякога просто не може без усложнение на схемите. Наскоро се научих да оценявам усложнението на схемите и най вече в усилвателите. Преди не слагах ООВ-та, вече без поне 1 не проектирам усилвател.
sstefanov - майстор
Хаха, искрено ме разсмя, но това е друга тема...
Успех!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Питане за регулируем стабилизиран токоизправител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: