• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 15
От мобилни телефони до цифрови камери
batkoce - специалист
вт дек 24, 2024 8:16 amgogo7777 написа:
Искам да махна старото захранване, което е с трифазни латер, траф и изправител...
Описаната в тази тема постановка, е с много недостатъци и компромиси. Старото захранване, ако е изпълнено качествено, вероятно е много класи над новото. Фазовият регулатор прави така, че токът и напрежението през товара ще бъдат със сложни и неправилни форми. Уредчето не е пригодено за такива измервания. С кондензаторчета върху амперметъра и волтметъра може да ги "залъжем" да не мигат, но не съм оптимист за верността на показанията. С филтрирането на напрежението върху товара, уредчето може да се започне да се държи значително по-добре. И тук нещата може да не са съвсем без проблеми. Използването само на филтров кондензатор, ще увеличи загубите в намотъчните проводници и диодите, а трансформаторът и без това не работи в добър режим. Може би ще е добре да се ползва LC филтър...
gogo7777 - майстор
Ееее.....старото захранване е супер спор няма. Повече от 40 години работи безпроблемно. Я му се събира почивка месец/два я не :-D

Точни показания не гоня, а ориентировъчни. Практиката ме е научила, че аз трябва да се нагаждам според товара(електролит в случая), а не той. Всеки електролит си има свой нрав, като на магаре :-D и хич не му пука за друго.
ivanovbg - майстор
Е сложи кондензатора вече де. Би трябвало след филтрацията да показва точния усреднен ток.
gogo7777 - майстор
Чакай да пристигна там.
:)
ivanovbg - майстор
Не знам колко ти е съпротивлението на шунта за да сметна точния кондензатор, но започни с 10000 мкф. И да не забравиш клипа!
gogo7777 - майстор
Клип едва ли ще снимам. Така като гледам май ще е утре. Сега ме чакат на маса. Утре махмурлия ще пипам кондензатори с голи ръце :lol:
DMN - майстор
В началото спомена, че регулирането е в първичната намотка, ама трябваше да кажеш, че е с фазов регулатор, явно от там идват бедите, и както вече се каза - нищо вярно няма да измериш с този волт/амперметър.
Добре, че имам подобна постановка наблизо, за да видиш какво ще стане.

Ето тука един трансформатор включен през фазов регулатор на първичната -с намаление около 50%.
Осцилограмата е на вторичната след двупътен изправител(както при теб) без филтрация.
Осцилоскопът показва едни 16.8V Ciclic RMS, а обикновен мултицет показа около 12V dc.
Прикачен файл:
1735039715289.jpg
1735039715289.jpg (102.54 KиБ) Видяна 529 пъти
Тука(снимката долу) без да бутам нищо само съм добавил филтриращ кондензатор без да има товар.
И осцилоскопът и мултицетът показаха еднакво - 32.8V

Прикачен файл:
1735039641444.jpg
1735039641444.jpg (97.76 KиБ) Видяна 529 пъти

Така че, сам може да си представиш какво ще стане, ако филтрираш напреженията за измерването, както те съветвахме по-горе - ще измериш едно нищо - и с филтрация и без филтрация.
Весело напиване :-D .
:partyman:
gogo7777 - майстор
Благодаря,
Наясно съм с фазовите регулатори. Но трябва да се справя някак с това което имам. :)
ivanovbg - майстор
вт дек 24, 2024 1:59 pmDMN написа:
В началото спомена, че регулирането е в първичната намотка, ама трябваше да кажеш, че е с фазов регулатор, явно от там идват бедите, и както вече се каза - нищо вярно няма да измериш с този волт/амперметър.
Добре, че имам подобна постановка наблизо, за да видиш какво ще стане.

Ето тука един трансформатор включен през фазов регулатор на първичната -с намаление около 50%.
Осцилограмата е на вторичната след двупътен изправител(както при теб) без филтрация.
Осцилоскопът показва едни 16.8V Ciclic RMS, а обикновен мултицет показа около 12V dc.

1735039715289.jpg

Тука(снимката долу) без да бутам нищо само съм добавил филтриращ кондензатор без да има товар.
И осцилоскопът и мултицетът показаха еднакво - 32.8V

1735039641444.jpg

Така че, сам може да си представиш какво ще стане, ако филтрираш напреженията за измерването, както те съветвахме по-горе - ще измериш едно нищо - и с филтрация и без филтрация.
Весело напиване :-D .
Е то затова се прави RC филтър, за да го показва правилно. Виж да го натовариш да видиш тока как ще е през шунт.
Весели празници!
DMN - майстор
ivanovbg написа:
Виж да...
Ааа...За тази година спирам с гледането вече. :-D
Весели празници!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6