• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 35
От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin - майстор
самоход написа:
каква конструкция : най-обикновена тв антена. На какви омове ще излезе - 50, 75, 90?
Или на 300? Колко обикновена? Полувълнов линеен вибратор? Полувълнов сгънат вибратор?
Най-вероятно е 75.
:partyman:
самоход - специалист
добре, да не пълним форума....
lz1wvm - специалист
http://hamradio.online.ru/ftp2/dw.php?rothammel.zip
Мисля,че най-лесна за изработка,и най практична(при добър сигнал) е антената на страница 275-276.
самоход - специалист
lz1wvm написа:
Мисля,че най-лесна за изработка,и най практична(при добър сигнал) е антената на страница 275-276.
всеки може да кара колело по надолнище без да върти педалите. При добър сигнал и жена ми ме хваща.
nikolovvd - майстор
Най-важно е да се знае вълновото съпротивление на антената, за да може да се съгласува с кабела. В противен случай вместо антена с 6dB усилване ще получим антена с -6dB затихване. Когато вълновото съпротивление не се съгласува се получава т.нар. стояща вълна.
Например, ако Яги антена
Прикачен файл:
YAGI-ANTENA2.jpg
YAGI-ANTENA2.jpg (42.72 KиБ) Видяна 2786 пъти
се свърже с коаксеален кабел без да се направи съгласуващо коляно
Прикачен файл:
Съгласуващо коляно.jpg
Съгласуващо коляно.jpg (7.38 KиБ) Видяна 2786 пъти
или друго съгласуващо устройство, ще се получи затихване на сигнала.
Ако се използва Логопериодична антена
Прикачен файл:
Логопериодична антена2.png
, то кабела може да се свърже директно, защото и антената и кабела имат 75 ома вълново съпротивление, но пак трябва да се съблюдава кое къде се свързва - проводника на горната част, а оплетката на долната.
Обърнете внимание, че предавателите на телевизията са в дециметровия обхват и не е нужна голяма или комбинирана (за метров и дециметров обхват) антена. В места като Видин, където се хваща и Румънска телевизия, работеща още в аналогов режим и предаваща в метровия обхват, ще се избегнат смущенията от подобни предаватели, както и смущенията от не добре екранирани разпределителни кутии на кабелни оператори.
lz1wvm - специалист
самоход написа:
lz1wvm написа:
всеки може да кара колело по надолнище без да върти педалите. При добър сигнал и жена ми ме хваща.
Дадох един пример с антена,която може да се изработи в домашни условия,но при добър сигнaл.Ако искаш по-добра антена(за слаб сигнал,недей да караш колелото по надолнище).А виж какво ти е писал nikolovvd,и прочети книгата за за съгласуване на антена с различен омаж,със съгласуващи трансформатори,U-колена и т.н.
Другия вариант е да си купиш добра антена,не някоя евтина....но там гаранция няма. :partyman:
самоход - специалист
видях какво е написал nikolovvd и видях черния кабел на втората картинка, ама не знам колко дълъг да го отрежа за околности софийско поле. Там се излъчват на 23, 40, 52 и 64 канал. Ако може помощ.
lz1wvm - специалист
самоход написа:
видях какво е написал nikolovvd и видях черния кабел на втората картинка, ама не знам колко дълъг да го отрежа за околности софийско поле. Там се излъчват на 23, 40, 52 и 64 канал. Ако може помощ.
Като не ти харесва черния,има и други цветове.А каналите малко си ги раздул за една антена със добро усилване.И ако наистина искаш помощ,не пиши глупости.
самоход - специалист
ама наистина тези канали ги излъчва "Копитото" от оня баир Витоша. Дори така го пише на предавател.ком ...нищо не надувам.. ако можеш помогни с размер, ако не - наздраве!!
lz1wvm - специалист
самоход написа:
ама наистина тези канали ги излъчва "Копитото" от оня баир Витоша. Дори така го пише на предавател.ком ...нищо не надувам.. ако можеш помогни с размер, ако не - наздраве!!
А при нас ги излъчват от гьоз тепе,ако не знаеш,това е кулата Еделвайс.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 35

Тема "Ефирна цифрова телевизия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: