• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 15
От мобилни телефони до цифрови камери
kozl - майстор
пет дек 27, 2024 11:39 amMamaMy написа:
kozl, неадекватен отговор в този случай. Естествено, че АЦП-то е едно. Както установихме и тока се измерва като пад на напрежение върху точен нискоомен шунт. Показанията са по някакъв коефициент спрямо шунта. Консумацията на уреда се променя основно заради броя засветени сегменти при различните цифри. Все пак консумацията на сегментите е в десетки пъти над консумацията на процесора. До тук нула ефективен резултат от всичките ти измервания. :goodman:
Е ефекта за мен не е нулев. На мен ми беше необходим максималния консумиран ток в обхвата на уреда и го измерих.
Така че според зависи гледната точка за мен ефекта е постигнат, за Гогата :? . Може би до тук е постигнал забавяне на промените в показанията :?
Щом АЦП-то е едно, а и не само това, то измерването на напреженията на захранването и на шунта се редува. С каква честота се повтаря измерването и колко е продължителността на измерващия интервал :?
Аз не знам, но мога да предположа че тактовете уцелват различни стойности на напреженията и за това се сменят показанията на уреда.

Аз не можах да разбера какво точно търси Гогата. В първия пост питаше дали е достатъчно да филтрира захранващото напрежение с капацитет 50 mF, като предполага, че ефективният ток ще е до към 30А. После изписа съмнения в това.
Според мен търси показания за база на сравнение по отчетите на уреда и различни постановки с опити.
Обаче това което аз мисля е, че този уред не показва ефективни напрежения и ток, а моментни такива и каквито и филтри да прилага към уреда, показанията няма да са му в полза.
Обаче аналогови уреди може да са му в полза.
gogo7777 - майстор
Достатъчно ми е само да "успокоя" показанията на дисплея. Нищо друго. Ако искам да измеря точно напрежението и тока имам с какво. Тока мога да меря дори на всеки детайл по отделно.
Величината която е от значение е анодната и катодната плътност на тока....А кв. дм. Тя на всяко зареждане е различна и зависи от мноооого фактора.
:drinkers:
MamaMy - майстор
Ако теоретично разгледаме постановката на входа на фазовия регулатор имаме синусоида. Той изрязва част от вълната. Получената форма е почти правоъгълен импулс ако е симисторен регулатора, но при прекарване през трансформатор тази постоянна съставна няма да премине а само ще доведе до намагнитване на сърцевината което ще и качи температурата, а ще свали тока през трансформатора. На вторичната намотка ще се появят двуполярни импулси с променлива пауза между тях. По тази причина няма как да се филтрират по класическия начин и няма как да бъде измерено напрежението. Неговата ефективна стойност е равна на сумираната стойност на площта на два срещуположни импулса грубо, но те не са симетрични и отделно на това между тях има променливи интервали. Ако фазовия регулатор е тиристорен става още по-грозна картинка.
kozl - майстор
вт дек 24, 2024 1:59 pmDMN написа:
В началото спомена, че регулирането е в първичната намотка, ама трябваше да кажеш, че е с фазов регулатор, явно от там идват бедите, и както вече се каза - нищо вярно няма да измериш с този волт/амперметър.
Добре, че имам подобна постановка наблизо, за да видиш какво ще стане.

Ето тука един трансформатор включен през фазов регулатор на първичната -с намаление около 50%.
Осцилограмата е на вторичната след двупътен изправител(както при теб) без филтрация.
Осцилоскопът показва едни 16.8V Ciclic RMS, а обикновен мултицет показа около 12V dc.

Изображение

Тука(снимката долу) без да бутам нищо само съм добавил филтриращ кондензатор без да има товар.
И осцилоскопът и мултицетът показаха еднакво - 32.8V

Изображение

Така че, сам може да си представиш какво ще стане, ако филтрираш напреженията за измерването, както те съветвахме по-горе - ще измериш едно нищо - и с филтрация и без филтрация.
Весело напиване :-D .
:partyman:
Весело е упиването :lachtot:

Пък и картинките ми харесват. През моите очи си въобразявам, че симистора се отпушва съвсем близо до екстремумите на синусуидата на мрежовото напрежение.
И като гледам картинките пък си представям, че импулс от уредчето ще цъкне нейде в точка от кривата и колко ще е напрежението в тази точка :?
Ако се поставят RC филтри към уредчето, отчитаното напрежение пак ще е пулсиращо.
За да показва едни и същи показания, уредчето трябва да цъка се в една и съща повтаряща се точка или тактовата честота на и отчетите трябва да съвпада с честотата на изправените импулси, която е към 100 Hz или по неква друга тактова честота да отчита в интервала с нулеви стойности :roll:

Аз мога да предложа и друга безмислена идея - филтъра да е вместо с резистор с диод към кондензатор и ако е истина, че входното съпротивление на уредчето е достатъчно високо, то показанията на уредчето няма да се колебаят и ще показват като втората снимка от по-горе цитирания пост :-D

И немам идея как такива показания ще са в полза на Гогата :?
Последна промяна от kozl на съб дек 28, 2024 10:36 am, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
пет дек 27, 2024 10:24 pmkozl написа:
За да показва едни и същи показания, уредчето трябва да цъка се в една и съща повтаряща се точка или тактовата честота на и отчетите трябва да съвпада с честотата на изправените импулси..
Не!
MamaMy - майстор
пет дек 27, 2024 10:24 pmkozl написа:
... Аз мога да предложа и друга безмислена идея - филтъра да е вместо с резистор с диод към кондензатор и ако е истина, че входното съпротивление на уредчето е достатъчно високо, то показанията на уредчето няма да се колебаят и ще показват като втората снимка от по-горе цитирания пост :-D

И немам идея как такива показания ще са в полза на Гогата :?
Няма да стане. Нали от изхода на трансформатора напрежението пак минава през диод. Погледни по графиките в моята картинка. Що си играх да ги рисувам? Колкото повече намаляваш напрежението с фазовия регулатор, толкова по-къси стават импулсите и по-дълги паузите. Няма как да направиш филтър който да компенсира тези паузи. Дори да го направиш, никога няма да знаеш колко точно е напрежението защото то ще е над 50% функция от размера на кондензатора и консумирания ток.
kozl - майстор
Е да от изхода на трафа и през диода ако се зарежда кондензатор, то през товара кондензатора се разрежда, когато напрежението от трафа спадне или е нулево.
Ако се добави и диод към волтмера, примерно към червения проводник на уредчето и кондензатор след диода към черния проводник и волтмера на уредчето ще мери пиковото захранващо напрежение. Това имах в предвид - графиката от осцилоскопа на DMN - права черта от максимално U.
То за шунта мисля диод е неприложим, поради ниските напрежения в-у шунта.
Аз нямам идея как с този уред ще се измерват ефективни стойности за напрежение и ток.
Дори нямам идея как може да се измерват и пропорционални стойности на ефективните стойности.
И се намесих в темата след въпроса на Гогата къде трябва да е шунта.
Принципно можело да не е като на схемата свързването на шунта, но какво ще отчита уредчето ако шунта не е свързан към зеления и черния проводник, а "принципно" към червения и зеления :?:

Дали съм принципно заблуден или принципното е заблуда в конкретиката :roll:
batkoce - специалист
чет дек 26, 2024 10:36 amgogo7777 написа:
Има ли значение къде е шунта. До сега винаги съм ги слагал между изправителя и товара. Товара в случая е електролитна вана и може да се допусне, че е кондензатор. Сега е свързан след ваната....
:?
На един етап от дискусията, авторът на темата се притесни, че шунтът "е свързан след ваната". Тъй като преди е монтирал шунтовете "преди ваната", имаше някои съмнения. "Принципният" спор се породи точно от това. Опитах се да обясня, че мястото на шунта няма значение. В този случай шунтът "е свързан след ваната", но измерването ще е същото като преди, когато е бил "преди ваната".
Не видях някъде да съм съветвал точно това уредче да го свързва по друг начин...
gogo7777 - майстор
Имах в главата такива мисли :?
Прикачен файл:
20241228_100917.jpg
kozl - майстор
Изображение

Така волтмера ще отчита пада на напрежение в-у шунта, ако изобщо изкара нещо от почити нищото на дисплея.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 15

Тема "Цифров волт/ампер метър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: