• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 15
От мобилни телефони до цифрови камери
Lutchezar - майстор
Хайде малко да прочетете нещо по въпроса, после експериментите?

https://www.google.com/search?q=%D0%B5% ... ribution=1
batkoce - специалист
чет дек 26, 2024 11:44 pmkozl написа:

batkoce би ли си оцветил схемите:
Къде е червения, зеления и черния проводник на комбинирания уред.
Схемите са принципни и няма как да ги оцветя. Целта е да се види, че през шунта протича един и същи ток и в двата варианта. Съпротивлението на шунта е същото, независимо от разположението му. Един и същи ток през едно и също съпротивление предизвиква един и същи пад на напрежение върху него.
Амперметърът, който физически представлява прецизен волтметър, ще измери едно и също и в двата варианта на картинката.

Авторът на темата е свързал правилно конкретния уред. Проблемът е, че този уред не е подходящ за измерване на токове и напрежения с такава форма.
от ivanovbg » чет дек 26, 2024 5:42 pm
Волтметъра е включен между точка V+ и i-
i- и минуса на захранващото напрежение са свързани. Имам такова уредче с вътрешен шунт 10 А и гледам от него.
Напълно възможно е да е така. При съвременните, високоомни волтметри, разликата ще е много малка и незабележима за такъв вид уред.
По "Електрически измервания" се изучават два вида схеми на свързване на волтметър и амперметър спрямо товар - VA и AV схема.
Там пише и по какви критерии трябва да избираме...
kozl - майстор
чет дек 26, 2024 3:19 pmbatkoce написа:
Добавям картинка, защото виждам сериозни заблуди относно местоположението на шунта.
Надявам се, картинката да помогне за премахване на заблудите...
batkoce написа:
Схемите са принципни и няма как да ги оцветя. Целта е ...
Обърках се :rolleyes: - каква е целта :?
Мое би целта е да има спор, основно - принципен :-D
Така мое би се омотваме в мъглата на заблудените :lachtot:

За да коментираме какво/що, мое би, требе да сме запознати как работят тези уреди.
Мое ли :? да използват 1 АЦП и за показване на напрежение и за показване на ток :?

Аз примерно ползвах подобен волтмер. Реших да му измеря тока на потребление и останах :rolleyes: Защото тока на консумация на уредчето се изменяше в зависимост от измерваното напрежение. Измерваното напрежение подавах от постоянно токов регулируем изправител, а захранването на уредчето от захранване за телефон 5V DC.

Та принципния спор едва ли ще е в полза на Гогата за употребата на комбинираното уредче, но пък стават за развлечение :roll:
gogo7777 - майстор
Всичко ми е от полза. Макар да не съм спец отлично Ви разбирам и асимилирам какво пишете. След 3-4 дена цялото захранване ще легне на операционната маса. Сега трепери, но работи и то добре.
:partyman:
MamaMy - майстор
kozl, неадекватен отговор в този случай. Естествено, че АЦП-то е едно. Както установихме и тока се измерва като пад на напрежение върху точен нискоомен шунт. Показанията са по някакъв коефициент спрямо шунта. Консумацията на уреда се променя основно заради броя засветени сегменти при различните цифри. Все пак консумацията на сегментите е в десетки пъти над консумацията на процесора. До тук нула ефективен резултат от всичките ти измервания. :goodman:
gogo7777 - майстор
Консуматора също ще го ремонтирам и ще стане малко по-проводим и богат на йони. Ще сипя два чувала сулфат и после ще го донаглася със сярна к-на и вода.
:drinkers:
batkoce - специалист
пет дек 27, 2024 11:27 amkozl написа:

Обърках се :rolleyes: - каква е целта :?
Мое би целта е да има спор, основно - принципен :-D

Та принципния спор едва ли ще е в полза на Гогата за употребата на комбинираното уредче, но пък стават за развлечение :roll:
Аз не водя спор, а казвам неща, които съм учил и които са ми били полезни през многото години, през които практикувам техника.
Ако съм казал нещо невярно - поправете ме. Ако съм казал нещо непълно - допълнете...

А дали е добре да се знаят нещата принципно и дали това ще е от полза?
Особено в областта на електрическите измервания, принципните и теоретични познания, доколкото ги имам, винаги са ми били от голяма полза.

Признавам си, че не знам каква конкретна рецепта да дам на автора на темата. Не знам до каква степен може да се излъже електронното уредче, да показва практически полезни резултати. От стрелкови уреди може да се очаква на пръв поглед по-стабилно поведение. Голямата неизвестност идва от фазовия регулатор. Той променя токовете и напреженията (и тяхната форма) в широки граници и не е ясно какво ще е поведението на уредите.
Може би не е лошо да се проучи какви уреди с True RMS функция има. Вече много от по-евтините мултимери претендират за тази функция...
gogo7777 - майстор
Имам вариянт да махна фазовия регулатор и да регулирам от към вторичната на трафа. Имам си проста, семпла и работеща схема. Но ще трябва да редя много транзистори, а не ми се занимава. Даже имам и прототип за платка.

:drinkers:
ivanovbg - майстор
Гога, послушай ме и сложи резисторите и кондензатора. Тествах го на моето и работи идеално. Аз съм с 10амперов шунт.
gogo7777 - майстор
Ще пробвам.
:partyman:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 15

Тема "Цифров волт/ампер метър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: