• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
dslpowr - специалист
Здравейте на всички. От доста време чета форума, ама днес за пръв път ще питам. А, да не забравя- първо искам да благодаря на velsi, за това че преди няколко години ми ми даваше напътствия как аджеба да си направя сам гипсокартона в къщи. Респект :prayer:

Сега на въпроса. Изгоря ми релето за зареждане на мотора. И понеже не ми се даваха едни пари и си казах, що пък да не мога да го направя след като има схема
Изображение
Нищо че не разбирам много-много от електроника. В края на краищата това са само 6-7 елемента.Освен това на страничката http://moto-electro.ru/forum/index.php?showtopic=10 си е обяснено като за за хора дето даже повърхностни познания да имат пак биха могли да се справят-т.е. като за мене. Та направих си схемата. Ценерите <2х6,8V> държат 13,6V <Минималноtо напрежение е 13,5 на 5000 min-1 - на косъм, косъм и малко съм от границата :)> . Само дето в Хасково не можах да намеря никъде 3-фазен изправител и си го направих от 2 монофазни като на 2-рия му използвах само едното рамо. Днеска ще я монтирам и ще видим какво съм сътворил. Обаче... дали е възможно вместо изправителя да се използват отделни диода. Ще ми се някак си да е по-малък регулатора <макар и само по-височина, за сметка на 6 допълнителни елемента и спойки и всички останали последствия> По каталог мощността на генератора е ~350W. 350/12= 29,17 Ампера. Да кажем 30. Изправителите ми в момента са 50А <прекалил съм малко- както и да е>... Иска ми се вместо 1 или 2 <както е в случая> изправителя да сложа диоди за да е по-малка височината на схемата, освен това по-лесно ще се монтира на платка. Сега е малко летящ монтаж изолиран от околната среда силикон. Към радиатора, разбира се симисторите и 2-та греца са закрепени с болтове и достатъчно контактна паста.
И сега- 36А <примерно и за по-лесни сметки> е силата на тока който може да протече без проблеми в греца, нали? Значи ли това че мога да сложа 6 диода по 6 ампера и да си свиркам или ще трябва да търся 6 диода по 36 ампера, което може би ще направи смяната безсмислена?
Благодаря предварително
torbalan - Дървен философ
диод 36 ампера си е сериозно нещо...

ако имаш 6 амперови диоди - монтирай тях...
при такъв ток според мен и за охлаждане трябва да се помисли :)
dslpowr - специалист
Благодаря за отговора. Видях светлина в тунела която не е от идващия влак :)

Ей сега видях на схемата че главния бушон <Main fuse> е 30А. Т.е. не би трябвало токовете да надвишават тази стойност
Охлаждане има.изправителите и симисторите са монтирани към един радиатор около 100 мм дълъг с 5 ребра и по около 20-25 мм са високи ребрата. Надявам се да е достатъчно. Най-малкото би трябвало да ме докара от Първомай <там е сега мотора> до Хасково :prayer: Освен това оригинално реле-регулатора е монтиран под резервоара, пред акумулатора и зад двигателя- охлаждането колко е никой не знае. Аз смятам да го монтирам на sub frame <малката рамка, магарето... всеки го казва по различен начин> -малката рамка върху която е седалката имам предвид. Отстрани под спойлера има място Отдясно <като съм седнал върху мотора> е ECU-то, аз ще го сложа отляво. Там постоянно би трябвало да си духа. Лошото е че кабелите ще станат по-дълги, ама... Силовите кабели са ми доста дебели. Многожилни. 2,5 мм диаметър. Мисля че са достатъчно дебели
Като го докарам, ще сваля оригиналното реле, ще го изчегъртам отвътре и ще се пробвам да набутам всички части вътре. Дано е достатъчно голямо.

И още нещо. Гледам че има обикновени диоди за монтаж на радиатор и шотки диоди за мотаж на радиатор. Има ли значение какви слагам? Гледам в уикипедията че не трябвало да се надвишава много-много обратното напрежение. Само за справка- според руснаците от горепосочения форум напрежението от генератора можело да достигне 200 волта при определени условия. Без товар да кажем.

[off]
Гледам че си от Козлодуй. Имах един колега от там. Учихме заедно в ТУ-Пловдив преди около 10-11 години.
[/off]
MamaMy - майстор
Продават се като, отделна резервна част, диоди от автомобилен генератор. Като размер са наистина много малки и за доста сериозни токове. ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ТВОИТЕ. Вземи си от тях!
Spokoiniq - майстор
Всички хубави правени релета са с вентилатор, помисли върху това.Ако нещо се прецака и не тръгне, Ангел от Сливен ти е най-близо, и ги прави перфектно.Ще ти дам координати ако закъсаш.
dslpowr - специалист
Spokoiniq написа:
Всички хубави правени релета са с вентилатор, помисли върху това.Ако нещо се прецака и не тръгне, Ангел от Сливен ти е най-близо, и ги прави перфектно.Ще ти дам координати ако закъсаш.
Ангел дето прави освен реле-регулатори и ECU-та и ся се е хванал да прави power comander? И прави и всяк'ви други електроники пряко или косвено свързани с моторите ли? Пише във моторджийските форуми? Да, за него знам и сме говорили за тоя регулатор, ама ми беше малко неудобно да го разпитвам за подробности. Все пак съм го предупредил, че ако стане някоя издънка #-o - ще му звъня да ми праща реле [-o< :)
Spokoiniq - майстор
Той същия, май първите пациенти са му били старите Трансалпи, беше им детска болест.В мотофорумите плюят по много хора, но по него засега никой, това си е показателно.
Найденов - специалист
Според мен всеки от диодите трябва да "носи" 36 ампера. 6 диода по 6 ампера ще докарат 36 ампера, ако са свързани успоредно (със съответните изравнителни нискоомни мощни резистори). В тази схема те не са свързани успоредно, а като трифазен токоизправител (май беше схема на Ларионов). Виж дали чешките диоди KY718 и KY719 няма да ти свършат работа- те са за максимално допустима средна стойност на изправения ток 20ампера(с радиатор) и максимално допустима импулсна стойност на тока в права посока над 100 ампера.Ако не се лъжа едните са с анод на корпус, а другите - с катод на корпус. По спомени с такъв съм заменял изгорял оригинален диод от токоизправителя на старата Тойота и се държат добре.
hladnia - специалист
dslpowr написа:
Само дето в Хасково не можах да намеря никъде 3-фазен изправител
И сега- 36А <примерно и за по-лесни сметки> е силата на тока който може да протече без проблеми в греца, нали? Значи ли това че мога да сложа 6 диода по 6 ампера и да си свиркам или ще трябва да търся 6 диода по 36 ампера,
http://www.tpetrov.com/search.php?prod=SKBPC3516
http://www.tpetrov.com/search.php?prod=BTA26%2F600
така изглежда досто прибрано
Изображение
dslpowr - специалист
Не е прибрано, ами е направо супер прибрано. Само дето <простете моето невежество, ама наистина не знам какво е > какъв е оня елемент в горния край на снимката дето има паралелно на него вързано съпротивление? Ония с отвора за болт...
  • 1
  • 2

Тема "Възможна ли е замяна на грец със диоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: