От мобилни телефони до цифрови камери
shadow__01 - майстор
Здравейте! Поправям един импулсен адаптер 12V, 5A но не мога да намеря по магазините същия модел транзистор за да го сменя. Оригиналния е мосфет 5N5001 (вероятно е H5N5001FM) Изтрито е и едва се чете с фенер и лупа. Ще го сменям и понеже няма същия търся някакъв аналог. Ако някой знае някой по-разпространен транзистор с подобни параметри да пише.
Благодаря предварително.
AAsat - специалист
Примерно този от линка - http://store.comet.bg/Catalogue/Product/17391/ Не бих казал че е широкоразпространен, но го има в наличност.
shadow__01 - майстор
Значи няма такова значение точно какъв модел ще е?
Важно е да издържа на напрежението и тока минимум като стария. И изводите да са същите естествено.
Subsa - специалист
Йееес
Виж дали един резистор, вероятно пробивен, в сорса на транзистора не е изгорял. Ако е, вероятността да търсиш и драйверната схема клони към 84%
При мерене трябва да ти дава от 0 до 0,6ома
shadow__01 - майстор
Subsa написа:
Йееес
Виж дали един резистор, вероятно пробивен, в сорса на транзистора не е изгорял. Ако е, вероятността да търсиш и драйверната схема клони към 84%
При мерене трябва да ти дава от 0 до 0,6ома
Това е за един импулсен адаптер:
Прикачен файл:
ALIM3246.jpg
Прикачен файл:
ALIM3253.jpg
Елементите в червено са сменени с нови или с работещи.
Доста прегрявали и не знам дали ще може да се оправи.
Симптомите са яко прегряване на транзистора и никакво напрежение на изхода. Ако някой има идея от какво може да е да пише иначе платката остава за части.
Subsa - специалист
Зарежда ли се кондензатора на инт. схема и до колко?
Ако е ниско, C11 от жегата е станал на резистор.
R18 жив ли е?
Резисторите от 9 до 12 смд, дали не са станали кило-оми ?
Диодите сигурно си ги гледал.
Абе, направо сменяй С11.
Виж изходния изправител, дали не е гръмнало заради него.
shadow__01 - майстор
Subsa написа:
Зарежда ли се кондензатора на инт. схема и до колко?
Ако е ниско, C11 от жегата е станал на резистор.
R18 жив ли е?
Резисторите от 9 до 12 смд, дали не са станали кило-оми ?
Диодите сигурно си ги гледал.
Абе, направо сменяй С11.
Виж изходния изправител, дали не е гръмнало заради него.
Извинявай, но знам тези кодове на SMD резисторите как да ги разбирам? Нямам програма, с която да ги разбирам колко ома трябва да са.
Диодите съм ги мерил без да ги свалям и са здрави. Имат си съответното преходно съпротивление. На филтриращия кондензатор си има очакваните около 310V DC.
Ще сменя C11 след като проверя SMD резисторите. Не съм ги свалял защото нямам нужната апаратура за работа с такива елементи, но ще се постарая и с обикновен поялник ако трябва.
А това въгленче R6 до буквите "BH" какво да го правя?
hidrazin - майстор
shadow__01 написа:
Извинявай, но знам тези кодове на SMD резисторите как да ги разбирам? Нямам програма, с която да ги разбирам колко ома трябва да са.
Какви програми те гонят? Ползвай КНИГИ !!! Четенето му е майката и бащата.
Означение 123 - 12 и три нули отзад = 12 000 ома = 12 килоома.
Означение 1R2 - 1,2 ома. Буквата R играе роля на запетайка.
:partyman:
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
....:partyman:
Предположих, че може да е така, но като не съм сигурен.
Описаните микрорезистори бяха здрави и смело смених C11 с надежда да се оправи и да тръгне нормално.
Резултата беше гърмеж с искра и за част от секундата спиране на тока в целия апартамент и тест на UPS-а на компютъра. Отнесени са всички питечки на първичната част около филтриращия кондернзатор. Пътечката предпазител няма и следа от нея.
Сега вече наистина се чудя дали да оставя платката за резервни части или направо да я метна в коша?

Тема "Аналог на транзистор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: