От мобилни телефони до цифрови камери
fox_vt - майстор
Добър вечер :) Попадна ми един руски инкубатор от време оно ИД-40 е модела ако не се лъжа схемата е ето тази
Прикачен файл:
shema.jpg
shema.jpg (84.44 KиБ) Видяна 6201 пъти
след включване лампите светват и след секунди бушона изгаря.Оказа се че 1 мкф кондензатор на 10волта е гръмнал буквално :-D Той даже беше 10мкф,та сложих 1мкф на 50 в и всичко тръгна.Но до там ,явно някой е бърникал по схемата щото потенциометъра ДЖ-3 беше развита оста докрай почти паднала и ест той не работи,беше останал на максимума си 3,3 ком.Сега въпрос едно доколкото ми идва на акъла тоя термомост би трябвало да е в равновесие т.е. потенциометъра,1 ком до него и 6,8 ком да са равни на долния 6,8ком и терморезистора КМТ-8 за да се задейства спиране на тиристора.Да ама не сложих друг потенциометър и не реагира никъде.Отидох от другата страна и като откачих резистора на базата на 2Т тиристора си остана отпушен.След откачане на 220омовия се запуши,но като върнах 220 омовия тиристора остана запушен и се отпуши чак след като върнах резистора на базата.И другия въпрос е,по тая логика 2Т6551 би трябвало да е здрав а да е дало фира 1PH723.И ако да то такова чудо надали ще може да се намери.Докато рових из нета попаднах на една тукашна тема и следната схема показана от хидрата
Прикачен файл:
0bd141bffdc9.gif
0bd141bffdc9.gif (15.51 KиБ) Видяна 6201 пъти
която е подобна на тази
Прикачен файл:
St115_4SN2.jpg
St115_4SN2.jpg (48.38 KиБ) Видяна 6201 пъти
Та дали да се занимавам с тая или да направя някоя от тези двете.Така и така вентилатора се върти постоянно и само ще се управляват лампите.Проблема ще е със настройката на температурата която е различна в различните седмици.
hidrazin - майстор
Щом тоя кондензатор е гръмнал почти сигурно и 723 е заминала. Има ги все още и в двата корпуса.
http://elimex.bg/search.html?phrase=UA723
http://tpetrov.com/search.php?prod=UA723+DIP14
http://tpetrov.com/search.php?prod=UA723+MAA723+TO100
Мисля че даже имам някъде из кашоните и мога да ти подаря ама куриерските...
А дали си заслужава? Знам, знам за духа на форума. :-D
Набор терморегулатор за инкубатор със 723
:partyman:
fox_vt - майстор
Всъщност сега докато рових още видях че тая 723 я има и в друг корпус.Иначе тоя терморегулатор даже го видях за 6,40 лв и май ще питам ортака какво ще каже по въпроса направо да сменим цялото управление с ново.Още повече че сегашната платка и елементите не ми харесват почти всички резистори са с много оксидирали крака сякаш са прегряти едни синкави чак.Обаче заради проблема със калибрирането ще трябва точен термометър или ако се навият за 30 пари подобна схема но със дисплей да се вижда кое как.Иначе руснаците хитро са монтирали ключе което при включване вкл паралелно на единия клон резистор 30ком чрез който се променя настройката на моста от 36.6 на 37.5 градуса.Това понеже различните яйца се люпели на различни температури и т н Та ще питам ако ще люпят различни яйца ще приложа същата хватка към новата схема за две различни температури.Това ако регулатора не е с диплей де :lol: Мерси за бързия отговор наливам си една ракийка и наздраве :drinkers:
lov - майстор
И аз съм на мнение че интегралката по всяка вероятност е загинала. А и доста от елементите също са си променили параметрите и трудно ще я оживиш. Но ако все пак си решил да се пребориш мери какво е напрежението на двата входа I+/I- с уреда при температура близка до необходимата и ще се ориентираш какво трябва да промениш.
Различните яйца не се люпят при различна температура а самото люпене се извършва при по ниска близо с 1 градус. За кокошите яйца това понижение на температурата се прави на 19 ден. И запомни че самото люпене иска много по голяма влажност. И най-честата грешка която се допуска е от голямото любопитство да се види какво става вътре и да се изваждат вече изсъхналите пиленца. Нищо че е изсъхнало напълно не го вади от инкубатора, остави го да си отлежи на тъмно. Не се притеснявай има си достатъчно запаси от храна и вода и няма да му стане нищо дори му е по добре защото не е хубаво докато не си абсорбира жълтъка да се захранват и запойват. А отваря ли се често инкубатора точно в тоза фаза влажноста рязко пада и пилетата залепват за черупките и не се излюпват. То малко по други неща стават ама по ми е лесно да го обесня.
fox_vt - майстор
Ааа не не аз няма да люпя инкубатора не е мой но ми дадоха цялата документация със него а тя е доста подробна.Той може да люпи кокоши патешки и още два вида яйца като два вида от тях тръгват със температура 36,6 а другите със 37,5 градуса и в последтвие на 20 и някой ден се променя ама не помня подробностите.Отделно се играе с съдовете с вода и клапите отгоре за достигане на нужната влажност.Отделно има приспособление за въртене на яйцата а пилетата падат отдолу и като изсъхнат тогава се вадят .
lov - майстор
Цирка ми е пределно ясен почнах от курник за 20 яйца докато стигнах до 1200 с пълна автоматизация ей така на майтап. И близо десеттина години допълвах семейния бюджет. Какво ли не съм люпил включая и папагали и разни други екзотики. :lol:
hladnia - специалист
fox_vt написа:
Обаче заради проблема със калибрирането ще трябва точен термометър :drinkers:
Здравейте, реших да внеса малко яснота по схемата.
Не искам да убидя никой, но не е достатъчно човек да може да държи поялник и вече е майстор, за това се искат познания.
Тая интеграла 723 от извод 6 излиза 7V стабилизирано напрежение.Изводите 4и5 са за компаратора (променя изхода при еднакви напрежения) към 4 между +и – съпротивленията са еднакви 6,8к от което следва напрежението наполовина 3,5V
То там и на извод 5 когато се изравни напрежението с 4 ще се промени на извод 10.
С две думи когато съпротивлението на КТМ е в границите 1к до 4,3к , регулатора ще действа.Когато транзистора е запушен Тиристора получава положително напрежение и е отпушен и обратно когато транзистора е отпушен на колектора е 0V и тиристора запушва
Изображение
kozl - майстор
А какво е това ВА9? Да не би да е кондензатор?
Ако е кондензатор може да му е намалял капацитета и да не достига мощност за схемата.
hidrazin - майстор
kozl написа:
А какво е това ВА9? Да не би да е кондензатор?...
Изображение

:partyman:
fox_vt - майстор
hladnia написа:
fox_vt написа:
Обаче заради проблема със калибрирането ще трябва точен термометър :drinkers:
Мерси за подробното пояснение на схемата, предполагам че към мен е насочено :) Аз ако бях майстор нямаше да питам за тая елементарна за вас схема.И все пак се оказва че транзистора не се отпушва или поради липса на управляващо напрежение или щото е изгорял.Така или иначе поръчах готовата схема предложена от хидрата тая вечер ще дойде.

Тема "Схема за инкубатор въпрос" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: