• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
thebugger - специалист
здравейте, някой може ли да предложи някаква схема на FM предавател защото няколкото които пробвах от интернет са МНОГО нестабилни. Честотата постоянно бяга, почти невъзможно е да го настроиш и е много податливо на смущения (даже и от мен като съм до него и го настройвам). също задръства няколко различни честоти. аа и също вади отвратителен звук като от АМ радио.няколко изисквания имам само:
- Да е сравнително стабилно. Най важното е да не бяга честотата из целия спектър и да не я търся постоянно.
- Да покрива до стотина двеста метра НАЙ-МНОГО да си нямам проблеми с КРС.
- Най маловажно, но ако е възможно да няма повече от 1-2 бобини. много ме дразни да ги навивам и да ги настройвам. абе пипкави са си,знаете за какво говоря.

А и също ми трябват няколко пояснения относно антената. малко не ми е ясно как става цялата работа с антената. доколкото знам ми трябва около 20-30см коаксиален кабел за фидер и.... какъв вид антена? просто още 20-30см жица или някаква телескопична...нз вие ще кажете. мерси предварително. :)

Прикачен файл

2012111502733846.jpg
ето схемата по която работя
2012111502733846.jpg (29.57 KиБ) Видяна 3095 пъти
ivanovbg - майстор
Такова животно нема.

Иначе да подобриш работата на това има някои насоки: Махни променливия кондензатор и настройвай с разтягане и натягане на бобинката. Пъхни в нея парченце дунапрен и след настройката я накапи с восък. След това затвори цялото устройство в ламаринена кутийка, като оставиш отвън само антената и изводите на батерията. Така честотата няма да ти бяга толкова.

Антената представлява четвърт вълнова пръчка. Ориентировъчно делиш 75 на честотата която си настроил приемника и получаваш дължината в метри. Примерно си настроил 100мегахерца и 75/100=0,75 метра. Иначе можеш да ползваш всяка кратна на тази дължина. Примерно делиш на 2 и така нататък, но пада обхвата.
sstefanov - майстор
Един FM трансмитер за кола ще ти свърши работа. Добави му настроена антена и ако трябва и ВЧ усилвател.
Но винаги ще имаш проблеми с КРС при това положение!
thinkpad - майстор
Ако искаш да направиш нещо лесно и стабилно, може би е добре да се ориентираш към интегралните схеми на Maxim Semiconductor. Проблема е, че в България е трудно май да се докопаш до такава. Ако някой знае някой аналог на тези ИС - ще бъде добре.
А тези схемички, които ги ползваш с променлив кондензатор и ръчно навити индуктивности - просто не са прецизни и имат голяма температурна зависимост и т.н. Именно за това честотата ти бяга. Аз лично с трансмитер за автомобил не бих се хванал - звука им първо също не е добър, а второ - много бързо се развалят. Смених 3, преди да си сменя радиото в автомобила, защото ми омръзна да се занимавам с лош звук и постоянно да купувам трансмитери.
Преди време и аз бях се хванал да правя УКВ(FM) предавател, дори някъде имам схемата и графичен оригинал за печатна платка, но проблема е, че не можах да събера всички необходими компоненти, аналози трудно се намират и въобще е пълна скръб - това ме и отказа.
Последна промяна от thinkpad на ср апр 30, 2014 2:40 pm, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
Maxim изпращат семпли до БГ, пробвал съм многократно.
Само че ако искаш да си полезен наистина, му предложи конкретна схема.
thinkpad - майстор
sstefanov написа:
Maxim изпращат семпли до БГ, пробвал съм многократно.
Само че ако искаш да си полезен наистина, му предложи конкретна схема.
Ами браво на Maxim, ако изпращат. Аз в български сайтове почти не съм срещал да продават такива ИС-та. А относно схеми - в интернет има много повече информация по въпроса, отколкото мога аз да дам. Просто ентусиаст съм в конкретното начинание. Ето една схемичка ЦЪК Но кой съм аз да се меря с Интернет и хора хора от целият свят.
Може би ти ще можеш нещо да му препоръчаш, след като си се занимавал очевидно повече с тези ИС-та и при условие, че си се специализирал в аудиото май. :)
thinkpad - майстор
miroton написа:
Е това съм го правил и работи http://www.circuitstoday.com/stereo-fm- ... ing-ba1404
Браво. Освен MAX-а, действително BA-то беше другата схемка, която ставаше и я давах като аналог на MAX-а. Но не се сетих точно. :)
thebugger - специалист
и двете схеми ги гледах вчера, но няма откъде да ги намеря. разгледах. онлайн каталозите на квазер, комет и елимекс и не ги предлагат. остава фарнел ама те ще ме одерат за доставка повече от колкото да си купя готов трансмитер ;) трябва ми нещо с дискретни елементи. 200mW транзисторен трансмитер би било чудесно. бобините не са проблем. напоследък ги научих как да ги навивам правилно просто трябва да е със стандартни елементи а не да се чуда къде да ги търся.
thebugger - специалист
http://www.circuitstoday.com/medium-pow ... er-circuit
ето това как ви се струва. по бобината има инструкции но какъв е този 0.022pF керамичен кондензатор? за първи път чувам за кондензатори под 1pF. такова откъде мога да намеря?този кондензатор въобще нужен ли е? не мога ли да използвам капацитета на 20-30см коаксиален кабел?
  • 1
  • 2

Тема "FM предавател за домашно ползване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: