Честито!
Два въпроса като към разбирач:
- По принцип хубавите усилватели гарантират ли, че до макс-а на всеки плъзгач усилването е линейно, тоест няма изкривявания?
- Има ли смисъл когато ВСИЧКИ плъзгачи са далеч над нулата, както е на снимката или е по-добре при запазване на същото относително положение един спрямо друг да са по-надолу.
От мобилни телефони до цифрови камери
hidrazin
- майстор
41 мнения в "Да се похваля"
kabel96
- специалист
пет дек 01, 2023 9:44 pmhidrazin написа: Тук май няма такава тема или яз не намерих.Да ти е честит.Много добра машина.Много балансиран звук.Мен лично ми е малко слабичък след третия джин ама.В магазина на Петров електоникс има такъв и там съм го слушал.
Та на въпроса - днес заприходих едно такова нещо. Аз много ДОВОЛЕН !
Години на производство 1980-82
Marantz PM 500 DC.jpg
![]()
А по въпроса с плъзгачите те са сложени за да може всеки да си ги нагласи както си му харесва.Два еднакви слуха няма.Гурутата ще ти кажат че само влошават звука но ти си свиркай.Не че на моето стъпало има и едно копче даже.
hidrazin
- майстор
Благодаря!
По принцип изходното положение на еквилайзера е когато всички плъзгачи са в средно положение - демек на 0
Тогава на изхода на еквилайзера трябва да имаме същата характеристика каквато на входа.
От там нататък започва "настройката".
Ако искаме повече баси - вдигаш нагоре левия и този до него. И обратно - ако са ти много ги сваляш надолу под нулата.
Същото е и за високите.
Ако искаш да подчертаеш соловото изпълнение (гласът) вдигаш нагоре средните - почти както е на снимката но както каза - по-надолу.
За дискотека - вдигнати баси и високи а намалена среда.
И те така на вкус...
Не би трябвало да дават изкривявания ако всичко е както трябва - качествен източник на сигнал и номинално ниво.
Ся, ако му пуснеш някакъв сигнал (музика) която е записана с корекции и някой е надул предварително например басите а ти ги коригираш още нагоре...
Няма никакъв проблем да вкараш изкривяване на сигнала.
Добре си е за апартамента а имам и още няколко...
Пък ако е за джангър - търкаля ми се един боклук SHARP SX-8800H.
Power (Rms) 2x200W и музикална 2х375W
С отделни трансформатори за всеки канал ноооо... е със STK-та.

1179_image_3_l.jpg (30.83 KиБ) Видяна 1682 пъти
За Marantz - нали знаеш че 2019-та почина Ken Ishiwata ? Бог да го прости!

пет дек 01, 2023 10:55 pmLisko написа: - Има ли смисъл когато ВСИЧКИ плъзгачи са далеч над нулата, както е на снимката или е по-добре при запазване на същото относително положение един спрямо друг да са по-надолу.Така както са на снимката няма смисъл.

По принцип изходното положение на еквилайзера е когато всички плъзгачи са в средно положение - демек на 0
Тогава на изхода на еквилайзера трябва да имаме същата характеристика каквато на входа.
От там нататък започва "настройката".
Ако искаме повече баси - вдигаш нагоре левия и този до него. И обратно - ако са ти много ги сваляш надолу под нулата.
Същото е и за високите.
Ако искаш да подчертаеш соловото изпълнение (гласът) вдигаш нагоре средните - почти както е на снимката но както каза - по-надолу.
За дискотека - вдигнати баси и високи а намалена среда.
И те така на вкус...
пет дек 01, 2023 10:55 pmLisko написа: - По принцип хубавите усилватели гарантират ли, че до макс-а на всеки плъзгач усилването е линейно, тоест няма изкривявания?За кои плъзгачи говориш? Тези на еквилайзерите не са точно за усилване и намаляване на нивото а за корекция на честотната лента.
Не би трябвало да дават изкривявания ако всичко е както трябва - качествен източник на сигнал и номинално ниво.
Ся, ако му пуснеш някакъв сигнал (музика) която е записана с корекции и някой е надул предварително например басите а ти ги коригираш още нагоре...
Няма никакъв проблем да вкараш изкривяване на сигнала.
пет дек 01, 2023 10:56 pmkabel96 написа: Да ти е честит.Много добра машина.Много балансиран звук.Мен лично ми е малко слабичък след третия джин ама.Благодаря и на теб. Е слабичък ама на харизан кон...

Пък ако е за джангър - търкаля ми се един боклук SHARP SX-8800H.
Power (Rms) 2x200W и музикална 2х375W
С отделни трансформатори за всеки канал ноооо... е със STK-та.
Прикачен файл:
1179_image_3_l.jpg (30.83 KиБ) Видяна 1682 пъти
За Marantz - нали знаеш че 2019-та почина Ken Ishiwata ? Бог да го прости!

preslav
- майстор
Тази година подарих един TECHNICS на над 30 години - всичко му работи.
Не знаех, че има такъв интерес (дори към репликите) https://reverb.com/uk/item/56734880-tec ... ete-system
Разликата беше, че грамофонът е по-голям от останалите компоненти. Интересно ми стана, че всички компоненти се свързват помежду си без кабели.
Не знаех, че има такъв интерес (дори към репликите) https://reverb.com/uk/item/56734880-tec ... ete-system
Разликата беше, че грамофонът е по-голям от останалите компоненти. Интересно ми стана, че всички компоненти се свързват помежду си без кабели.
hidrazin
- майстор
съб дек 02, 2023 6:42 ampreslav написа: Тази година подарих един TECHNICS на над 30 години - всичко му работи.Ако това което си подарил е като от линка ти, то е било произведено 1982-84-та година.
Съвсем прилична, домашна мини-ситема Technics SU-5 Има я и в черен цвят.
Названието "Technics Series 315" идва от размера - широчина 315 мм за разлика от 430мм за останалите неща на Technics от тези години.

P.S. Тези дни ще се похваля за една малко по-стара придобивка от същата категория - от преди около месец.
Сега малко ме мързи да снимам, пък и едва преди седмица и дойдоха необходимите консумативи за връщане към напълно работещо състояние.

preslav
- майстор
В интерес на истината не съм чувал как работи системата - "дойде" при мен по особен начин и не исках да става зян. Подареният е музикант - каза, че работела добре, което ми е достатъчно. Радвам се, че някой се кефи на подаръка - аз отдавна не слушам музика... а беше време...
пишман_майстор
- майстор
Честито и от мен! Много добра марка!
П.п. навремето още преди да се оженя си взех на JVC усилвател ( ресивър с радио ) и касетъчен дек . Още е в мен, стана вече над 30 години , а кога е произведен... може би преди 40 . Носталгия .
Последно преди година усетих един лек паразитен звук като е студен усилвателя и повече не съм го пускал. Бутнах го в един ъгъл на хола . Питах тук-там , вероятно кондензатори за смяна. Не е за мен този ремонт , ще го нося на мастер .
1.jpg (62.44 KиБ) Видяна 1389 пъти
П.п. навремето още преди да се оженя си взех на JVC усилвател ( ресивър с радио ) и касетъчен дек . Още е в мен, стана вече над 30 години , а кога е произведен... може би преди 40 . Носталгия .
Последно преди година усетих един лек паразитен звук като е студен усилвателя и повече не съм го пускал. Бутнах го в един ъгъл на хола . Питах тук-там , вероятно кондензатори за смяна. Не е за мен този ремонт , ще го нося на мастер .
Прикачен файл:
1.jpg (62.44 KиБ) Видяна 1389 пъти
DundyTheCroc
- майстор
Хубава тема, старата аналогова аудио техника ми е страст, макар че в момента за удобство ползвам Yamaha RX-V385.
hidrazin
- майстор
нед дек 03, 2023 11:06 amпишман_майстор написа:Ресивъра ти е JVC R-S77 и се е произвеждал 1980-81 година. Добра машина и определено свири повече от обявените 60W на канал.
Прави проблем с масите тъй като цялата му кутия активно се използва за заземяване.
Също така понякога прави проблем с контактите на превключвателите - нужно е почистване.
Та възможно е паразитния шум да не е от кондензатори а от маси или превключватели.
НОООО... определено от двете неща това отдолу е по-добрата находка - касетния дек JVC KD-A8

Много добра машина. Напълно компютризирани настройки - избор типа лента, запис, Bias/EQ ...
Произвеждан в интервала 1979-81 година и още държи прилична цена.
Ето ти го - на долния ред в дясно - JVC cassette tape decks (ad, Sept. 1979

Тема "Да се похваля" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература