• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 55
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Dessie - специалист
@skostadinov - почивка няма, поне в реалния живот :-) изпълнител на дограмата ще са ДН Стил, профила е Etem EW70, троен стъклопакет триплекс к-б-к. За вградените смесители - аз не държа на термостата, обаче любимия твърдо отсече, че 45 години игра на касоразбивач с врътките на душовете му стигала и искал само “бастър копче” ( по повод вариацията на Грое с бутони). За вграждането имам идея, обаче утре ще я разчертая и онагледя, че иначе нищо няма да ми се разбере от обясненията :-)

@resistbody - душа на партера е предвиден най-малкото за да можеш да си напълниш една кофа с вода да измиеш пода, без да я носиш от втория етаж надолу :-) най-вероятно ще е рядко ползван по предназначение, но все пак си остава възможност ако настане струпване на няколко човека едновременно :-) Втори бойлер ми се вижда голяма разправия и още схеми на свързване с евентуалния колектор на покрива + заемане на място в гаража + чудене дали няма да изстива прекалено бързо там, защото все пак е неотопляем обем :?

@kivanov - ооо да, проверката е висша форма на доверието :-) със сигурност ще се мери, особено предвид корекциите на едната баня, които искам да направя :-) БГВ - то ще е на бойлер със серпантина + планиран соларен панел и няма програматор да трепе легионела, но ще разпитам де…За плочките и наклоните - прав си и ще коригирам. За вградените смесители - красиви са, обаче всяко вградено нещо леко ме плаши с опциите си за евентуален ремонт. Ако невградените вц-та с биде не бяха толкова ужасяващо грозни, най-вероятно щях да си заложа стоящи вц-та :mrgreen:, обаче повечето модели са като от 82-ра зимата :-D Воронките на покрива ще имат подгрев, даже днес чертахме детайл за разположението и монтажа му, имам и предвиден авариен барбакан. Притеснява ме по-скоро евентуален конденз под изолацията…
kivanov - специалист
пет фев 10, 2023 10:43 pmDessie написа:
@kivanov - ооо да, проверката е висша форма на доверието :-) със сигурност ще се мери, особено предвид корекциите на едната баня, които искам да направя :-) БГВ - то ще е на бойлер със серпантина + планиран соларен панел и няма програматор да трепе легионела, но ще разпитам де…За плочките и наклоните - прав си и ще коригирам. За вградените смесители - красиви са, обаче всяко вградено нещо леко ме плаши с опциите си за евентуален ремонт. Ако невградените вц-та с биде не бяха толкова ужасяващо грозни, най-вероятно щях да си заложа стоящи вц-та :mrgreen:, обаче повечето модели са като от 82-ра зимата :-D Воронките на покрива ще имат подгрев, даже днес чертахме детайл за разположението и монтажа му, имам и предвиден авариен барбакан. Притеснява ме по-скоро евентуален конденз под изолацията…
Бойлерът ще има ли ел. нагревател? - ако има ще е много лесно. Вчера при неработеща система на соларните панели(ниско налягане) водата при съдружника ми беше 45 градуса :) Оправиха го и вероятно ще е отгоре.

Roca box-a бая го гледах и според мен е много дълголетно. Разгледай ги системите. Много са тарикатски :)

Тоалетните чинии ще ги вградя, защото се чистят лесно (долу), а и изглеждат модерно дори спрямо тия от 90та(през 82-ра съм бил далеч от производствената линия още) :D

За конденза ще питам моя арх. как смята да го лекува. :)
nelina_london - специалист
Деси ,ще взема отношение само за рециркулацията .След първият скандално неграмотен Викаджия ,който ни оплеска всичко ,слава Богу ,преди да затворим с картон и направим замазка на баните ,последваха няколко консултации с други .Повдигнах въпроса за рециркулацията и срещнах мнения на двата полюса .Решихме ,че ще я направим ,защото баните са в двата края на къщата ,а тя си е дълга .Сложихме и помпа и дотам .Само е изпробвана .Нямам нерви да и правя график на часовете с рециркулация ,защото е безмислено да върти ,когато няма никой .О, да , и уикендите са трудни за прогнозиране .
В крайна сметка ,влизам в най-далечната баня ,пускам душа и тогава се събличам.Докато вляза под душа ,топлата вода е дошла. Ако баните бяха студени ,вероятно шеше да е некомфортно ,но при постоянна температура от 22° + не използвам екстрата .
В кухнята пък ,рядко ми се налага да ползвам топла вода ,при наличие на съдовмиялна .
skostadinov - специалист
пет фев 10, 2023 11:09 pmnelina_london написа:
Деси ,ще взема отношение само за рециркулацията .След първият скандално неграмотен Викаджия ,който ни оплеска всичко ,слава Богу ,преди да затворим с картон и направим замазка на баните ,последваха няколко консултации с други .Повдигнах въпроса за рециркулацията и срещнах мнения на двата полюса .Решихме ,че ще я направим ,защото баните са в двата края на къщата ,а тя си е дълга .Сложихме и помпа и дотам .Само е изпробвана .Нямам нерви да и правя график на часовете с рециркулация ,защото е безмислено да върти ,когато няма никой .О, да , и уикендите са трудни за прогнозиране .
В крайна сметка ,влизам в най-далечната баня ,пускам душа и тогава се събличам.Докато вляза под душа ,топлата вода е дошла. Ако баните бяха студени ,вероятно шеше да е некомфортно ,но при постоянна температура от 22° + не използвам екстрата .
В кухнята пък ,рядко ми се налага да ползвам топла вода ,при наличие на съдовмиялна .
С няколко сензора и контролера, лесно може да се нагласи помпата да работи само когато е нужно да работи. Това с графиците на помпата си е хем хамалогия хем не е ефективно.
resistbody - майстор
пет фев 10, 2023 11:14 pmskostadinov написа:
С няколко сензора и контролера, лесно може да се нагласи помпата да работи само когато е нужно да работи. Това с графиците на помпата си е хем хамалогия хем не е ефективно.
Не е нужно, има си помпа която си има AI да го наречем и след седмица-две си прави сама графика ;) ще си редактирам меннието като намеря клипа в тубата където разясняват за работата на помпата

Ето го пича, може да прегледате и другите клипове за тея със сондажте..
nelina_london - специалист
Аз не съм IT чадо :) Всички видове смарт софтуери ми идват неразбираеми .Пък и изобщо не си падам по сложните неща ,иначе да съм ви поканила да си инсталирате джаджите :) .
Затова и рекуператорът ни няма нито един допълнителен сензор ,работи си с вградените ,просто не виждам смисъл от усложняване .
А,всъщност , исках да кажа ,че изобщо не тежи липсата на топла вода на момента.Даже не ми прави впечатление . И аз на Топлофикация съм чакала повече ,нищо ,че бях на 1ви етаж ,но пък на 3ти вход от абонатната .За сметка на това ,без термосмесителен душ не мога .
resistbody - майстор
съб фев 11, 2023 12:32 amnelina_london написа:
Аз не съм IT чадо :) Всички видове смарт софтуери ми идват неразбираеми .Пък и изобщо не си падам по сложните неща ,иначе да съм ви поканила да си инсталирате джаджите :) .
Затова и рекуператорът ни няма нито един допълнителен сензор ,работи си с вградените ,просто не виждам смисъл от усложняване .
А,всъщност , исках да кажа ,че изобщо не тежи липсата на топла вода на момента.Даже не ми прави впечатление . И аз на Топлофикация съм чакала повече ,нищо ,че бях на 1ви етаж ,но пък на 3ти вход от абонатната .За сметка на това ,без термосмесителен душ не мога .
Да бе, рекупература ти е S-класата на рекупературите, кво повече искаш.. то моя кенеф дето е 1200 паунда има датчик за влага и байпас... и аз см свикал да точа вода за топлото просто споделям... на единия обект имам пусната 3-та тръба но така си и остана... та пуснете 3-та тръба и ако решите я ползвайте, защото после е сложно... преди години ходих у един чичо с пасивна къща и автоматика, той имаше термосмесителен вентил на всяка батерия.. луда работа..
rook - специалист
На мен не ми допада това с чакането за топла вода. Измия си ръцете, лицето, зъбите с ледена вода и чак тогава идва топлата. Чакаш за душа, хабиш доста вода(за мен си е доста 10+ литра), не ми е комфортно така. :) За мен си е задължително да има рециркулацията. Нашия проект е един бойлер за цялата къща. Кухнята е в другия край, а едната баня на втория етаж. Ако стигнем до строеж, ще пуснем трета тръба, нито ще е много скъпо, нито ще пречи за нещо. Едно реле с термодатчик да управлява помпата. Всеки има свое виждане на нещата.
Относно легионелата - струва ми се, че малко се преувеличава. Водата трябва да е застояла (или много бавно течаща). За маниаците на тема легионела, да помислят за кръгов водопровод на студената вода. :-D https://www.misiamoiatdom.com/760-izgra ... d-v-banqta гледайте от 9-тата минута.
Душ пространството при нас се получава като ниша и казах на архитекта, че искам по цялата широчина да има линеен сифон. За кратко мернах ВиК проекта и нещата май не бяха точно така, но ще станат в действителност(ако се стигне до там).
П.П. На висчки строящи следя темите с интерес.
Dessie - специалист
За банята и разместването и:
Това имам по проект:
Прикачен файл:
D3CA1FE2-006E-447F-B17A-661A5C8A42BE.png
Това искам да реализирам:
Прикачен файл:
1AE0EF5C-7517-49C0-A073-90728480D1A1.jpeg
И възникват няколко въпроса:
1. Пречи ли и на дограмата/прозореца обливането с вода от душа
2. Има ли пречка линейния сифон да е долу до прозореца
3. Иска ми се да избегна предстенната обшивка в зоната на душа, и според ВиК няма проблем смесителя са се вгражда в тухлата
4. ВиК предлага цялото отводяване на банята да е с един сифон ( под душа) за да няма двойна игра с наклоните, но пък евентуален параван в зоната на душа ще затрудни подобно начинание, а не виждам как ще оставя душ без параван, освен ако същия не е на 1 см от пода на някакви крачета

@kivanov - бойлера ще има нагревател, задължително, по-скоро под въпрос за реализация ще остане панела на покрива, независимо от направената тръбна разводка. Вградените казанчета за вц-тата вече са налични, така, че ще се слагат :-) за конденза от улуците ми е интересно и ще очаквам да доложиш инфо :-)

@nelina_london - за баните рециркулация не ми трябва-едната е до бойлера, другата е до кухнята и рядко ще се ползва като баня, но и някак си по отношение на къпането толеранса за изчакване ми се струва по-приемлив. За кухнята обаче, независимо, че имам миална, все се налага нещо да се преплакне и то пак не е драма, ами по-скоро честото миене на ръце при готвене ми създава дискомфорт да чакам да текне топлото. Това е и единствената причина да търся инфо за рециркулацията. Като че ли обаче и аз нямам нерви да се занимавам с програмиране на графици и неизпълнението им :-)

@resistbody - прегледах клипа, после ще търся още инфо за помпите. Първия и втория вариант категорично отпадат, евентуално третият разискван може да свърши работа и ще го проуча подробно. И аз като Нели не съм на “ти” със смарт джадите и много често не мога да им оценя предимствата, явно в аналоговата среда ми е по-комфортно :-)

@rook - кръгов водопровод за студена вода няма да правя, но пък топлата има потенциал да се задържа заради бойлера, та затова повдигнах темата….
skostadinov - специалист
съб фев 11, 2023 10:29 amDessie написа:

И възникват няколко въпроса:
1. Пречи ли и на дограмата/прозореца обливането с вода от душа
Не мисля, че прозореца ще ти пречи. Проблема е само, че ще трябва да се забърсва след къпане, за да не остава на пръски.
При мен също има прозорец в душ зоната на родителската баня и аз си го харесвам много :)
Прикачен файл:
13 Master Bath.jpg
2. Има ли пречка линейния сифон да е долу до прозореца
Не мисля, че сифона пречи на прозореца или обратното. Освен ако прозореца не е до земята(не виждам на снимката размери и ПП), но дори да е до земята пак не виждам причина да пречи.
3. Иска ми се да избегна предстенната обшивка в зоната на душа, и според ВиК няма проблем смесителя са се вгражда в тухлата
Спокойно може да си скриеш всичко в тухлата и мазилката. Това е външна стена и тухлата си е дост. дебела
4. ВиК предлага цялото отводяване на банята да е с един сифон ( под душа) за да няма двойна игра с наклоните, но пък евентуален параван в зоната на душа ще затрудни подобно начинание, а не виждам как ще оставя душ без параван, освен ако същия не е на 1 см от пода на някакви крачета
Ами освен ако нямаш санитарен душ до тоалетната, не виждам смисъл да имаш втори сифон в банята освен този в душ зоната. Това само в БГ е залегнало,че баня без сифон не може. Извън душ зоната ти е сухо. Пропускам ли нещо?
@kivanov - бойлера ще има нагревател, задължително, по-скоро под въпрос за реализация ще остане панела на покрива, независимо от направената тръбна разводка. Вградените казанчета за вц-тата вече са налични, така, че ще се слагат :-) за конденза от улуците ми е интересно и ще очаквам да доложиш инфо :-)

@nelina_london - за баните рециркулация не ми трябва-едната е до бойлера, другата е до кухнята и рядко ще се ползва като баня, но и някак си по отношение на къпането толеранса за изчакване ми се струва по-приемлив. За кухнята обаче, независимо, че имам миална, все се налага нещо да се преплакне и то пак не е драма, ами по-скоро честото миене на ръце при готвене ми създава дискомфорт да чакам да текне топлото. Това е и единствената причина да търся инфо за рециркулацията. Като че ли обаче и аз нямам нерви да се занимавам с програмиране на графици и неизпълнението им :-)

@resistbody - прегледах клипа, после ще търся още инфо за помпите. Първия и втория вариант категорично отпадат, евентуално третият разискван може да свърши работа и ще го проуча подробно. И аз като Нели не съм на “ти” със смарт джадите и много често не мога да им оценя предимствата, явно в аналоговата среда ми е по-комфортно :-)

@rook - кръгов водопровод за студена вода няма да правя, но пък топлата има потенциал да се задържа заради бойлера, та затова повдигнах темата….
Щом си преценила, че рециркулация не ти е нужна и важна значи не го мисли. Това с легионелата е много относително. Щом бойлерите ще имат и нагреватели, ако поддържаш водата под 50% ще е достатъчно веднъж в седмицата или дори по рядко да пуснеш нагревателя да Загрее водата до 60+ градуса и да пуснеш малко да изтече през тръбите. Легионелата умира сравнително бързо над 60. Ако поддържаш 50 и над 50 няма как да се развива. А в студените кръгове ако водата лятото става над 20 градуса ще трябва да го мислиш как да дезинфекцираш от време на време. Вероятно има и други варианти освен кръгов водопровод.
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 55

Тема "Моето пътешествие “Да построим къща”" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: