• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
gogo7777 - майстор
Мдаааа....сговорна дружина планина повдига.
:lol:
gnt69 - майстор
Най евтино е със стари гуми. :partyman:
Globe - специалист
Благодарско за съветите :) Като цяло писах на 2-3 бири и честно казано не съм прочел много какво съм написал след това :)
Ще се опитам да вкарам повече яснота :).
Терасирането ще го прави багерче ,но останалото ще трябва да го правя аз. За това казах че търся вариянт за ефективно нещо ,което да направя за 1-2 дни с макс още 1-2 човека подкрепа ( старците разбойници :D :D ) .
Наясно съм че всяка подобна работа е строго индивидуална. Идеята на " подпората" ми е да пази от "изглаждане" на етажите при дъждове ,не толкова да държи земната маса. Според мен свличането ще е толкова слабо ,че едвали ще бутне 40-50кг подпора. Терасите както казах ще са макс 40см високи . В най-лошия случай едната ще е 40см ,а другата 20см. Отгоре ще са почти хоризонтални с минимален наклон. Мястото граничи с 2 долчини към които има 0 свличане с годините. Долчините са дълбоки по над 2 метра. Много са стръмни и в едната тече рекичка. Отделно от едната страна на къщата където споменах че е стръмен баир също има 0% свличане,а там е доста стръмно. Това лято правихме една постройка към къщата и се наложи копане за стъпка и копане за разширение на пътеката. Преди 4 месеца е копано и още е като отсечено с нож ,а паднаха много дъждове. Ще озеленя цялата площ което също ще помогне да не се свлича. Прикачам снимки с това как изглежда копаното преди 4 месеца и как ще са грубо терасите. Копаното е в най-сухия период. Вижда се как земята е на големи плътни буци като павета. Първоначално мислех за вариянт с наредени циментови колове ,но тухлите естетически ще изглеждат по-добре.

Давам линк към албум с 3 снимки ,че не ми дава да прикача. :)
https://photos.app.goo.gl/C1XEGjNoV9F6YP5U8
Globe - специалист
съб дек 06, 2025 8:42 amТрифон П.Трифонов написа:
Добра идея. А защо не дървени траверси?
Доказана здравина при значително по-малко тегло.
Някъде бях чел че дървените ЖП са обработени с материали които са канцерогенни и не е ок да си ги слагам в градината край дръвчетата.
  • 1
  • 2

Тема "Бързо и евтино подпиране на терасиран двор." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: