Здравейте
Преди да стане хранилка ще споделя че имам идея как да стане най-добре и как реално трябва да се направи, но ми трябва бързо за направа решение 
Става въпрос за двор който предстои да бъде терасиран тези седмици. На майтап намерих човек които се нави да го направи (достъпа е много труден) . Ще се терасира задната част на двора която започва от втория етаж на къщата. Терасите няма да са много високи. 2 тераси максимум по 40см (надявам се едната да е 20см). Къщата е в планината и съответно почвата е по-скоро глинеста цвят охра. Винаги е влажно като копнеш надолу. Поради тотална липса на време ми се иска да успея да "подпра" терасите за всеки случай да не вземат леко да се свлекат след зимата. Готов съм дори догодина да го разваля и да го направя на ново
Трябва ми бързо и сравнително работещо решение. Това което ми е дошло на акъла е да използвам бетонни тухли 40х20х20 или 50х20х15. Макс 2 реда, като първия мога да напълня с останал филц от ремонти. Втория ред мога догодина да напълня с пръст и в него някаква зеленина
Едната тухла е +-15кг. Мислех си да набия през тухла по 1 дебела пръчка 60 см в земята като допълнителна опора. Терасите ще са с малък наклон , почти прави. Почвата не мисля че се свлича много лесно. Доста е сбита и лепкава . Там ще има овошна градина и съответно на пролет ще засея трева на цялото място. Чудя се под тухлите какво да използвам за някаква що-годе "нивелация" на положението? Дали да не разтеля например от готовия бетон на Weber които само се мокри след това? Идеята е за 1-2 дни да направя 2 тераси дълги по 10-13 метра. На първата тераса и пред подпорния ред ще има положена дренажна тръба (с геотекстил) засипана с речен камък. За всеки случай,ако дойде някаква голяма вода, да пази къщата.
Всички материали трябва да се носят на поне 10-15 метра минавайки през баирче с голям наклон. 2 метра височина които се изкачват в рамките на метър и половина.
Отворен съм на всякакви съвети

Става въпрос за двор който предстои да бъде терасиран тези седмици. На майтап намерих човек които се нави да го направи (достъпа е много труден) . Ще се терасира задната част на двора която започва от втория етаж на къщата. Терасите няма да са много високи. 2 тераси максимум по 40см (надявам се едната да е 20см). Къщата е в планината и съответно почвата е по-скоро глинеста цвят охра. Винаги е влажно като копнеш надолу. Поради тотална липса на време ми се иска да успея да "подпра" терасите за всеки случай да не вземат леко да се свлекат след зимата. Готов съм дори догодина да го разваля и да го направя на ново
Отворен съм на всякакви съвети
Последна промяна от Globe на пет дек 05, 2025 11:00 pm, променено общо 1 път.