Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
gogo7777 - майстор
Мдаааа....сговорна дружина планина повдига.
:lol:
gnt69 - майстор
Най евтино е със стари гуми. :partyman:
Globe - специалист
Благодарско за съветите :) Като цяло писах на 2-3 бири и честно казано не съм прочел много какво съм написал след това :)
Ще се опитам да вкарам повече яснота :).
Терасирането ще го прави багерче ,но останалото ще трябва да го правя аз. За това казах че търся вариянт за ефективно нещо ,което да направя за 1-2 дни с макс още 1-2 човека подкрепа ( старците разбойници :D :D ) .
Наясно съм че всяка подобна работа е строго индивидуална. Идеята на " подпората" ми е да пази от "изглаждане" на етажите при дъждове ,не толкова да държи земната маса. Според мен свличането ще е толкова слабо ,че едвали ще бутне 40-50кг подпора. Терасите както казах ще са макс 40см високи . В най-лошия случай едната ще е 40см ,а другата 20см. Отгоре ще са почти хоризонтални с минимален наклон. Мястото граничи с 2 долчини към които има 0 свличане с годините. Долчините са дълбоки по над 2 метра. Много са стръмни и в едната тече рекичка. Отделно от едната страна на къщата където споменах че е стръмен баир също има 0% свличане,а там е доста стръмно. Това лято правихме една постройка към къщата и се наложи копане за стъпка и копане за разширение на пътеката. Преди 4 месеца е копано и още е като отсечено с нож ,а паднаха много дъждове. Ще озеленя цялата площ което също ще помогне да не се свлича. Прикачам снимки с това как изглежда копаното преди 4 месеца и как ще са грубо терасите. Копаното е в най-сухия период. Вижда се как земята е на големи плътни буци като павета. Първоначално мислех за вариянт с наредени циментови колове ,но тухлите естетически ще изглеждат по-добре.

Давам линк към албум с 3 снимки ,че не ми дава да прикача. :)
https://photos.app.goo.gl/C1XEGjNoV9F6YP5U8
Globe - специалист
съб дек 06, 2025 8:42 amТрифон П.Трифонов написа:
Добра идея. А защо не дървени траверси?
Доказана здравина при значително по-малко тегло.
Някъде бях чел че дървените ЖП са обработени с материали които са канцерогенни и не е ок да си ги слагам в градината край дръвчетата.
Baлepu - специалист
Лично за мен най-добрият вариант е цялостно заравняване и една подпорна стена в горния край. Естествено ако можеш да си го позволиш финансово. Защо всъщност изобщо бързаш да терасираш?
LazarGanev - "Велик майстор"
https://tempotransbg.com/tempo-market/
Карат ти ги и ги монтират, искат само подравнен терен
Globe - специалист
LazarGanev написа:
https://tempotransbg.com/tempo-market/
Карат ти ги и ги монтират, искат само подравнен терен
Тези блокове са супер ,но няма как техника да ги качи до там.
нед дек 07, 2025 8:34 amBaлepu написа:
Лично за мен най-добрият вариант е цялостно заравняване и една подпорна стена в горния край. Естествено ако можеш да си го позволиш финансово. Защо всъщност изобщо бързаш да терасираш?
Горния край? По-скоро долния? Долния край е къщата, горния край е тръбата която се вижда. Там е по-високо и от там ще се сваля ,за да се терасира надолу т.е да стане почти хоризонтално. Тръбата която се вижда е сложена върху долчината и реално сега е като мост между двете й "устни" . Багерчето ще сваля земя от "устната" посока към къщата . Така терасите ще станат по-ниски една спрямо друга. Реално терасирането ще е по-скоро декоративно. Както казах височината на "подпорната стена" ще е максимум 40см. Като се гонят и по-ниски размери. Ще прецени човека с багерчето на момента (ще се работи с малко багерче, голям не може да влезе. Няма как да мине през долчината).
Правя го сега по няколко причини. Сега намерих човек който се нави да го направи даже на момента (няма други и не знам дали след време ще го има). Плюс това като го терасирам ми е мерак да набуча овошките още тази година, които тепърва след 5-6г ако са се хванали да берем плодове :D T.е да спечеля 1 година с дръвчетата.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Искаш да смъкнеш височинката, която ти предпазва къщата от прииждащи планински води, така ли?
Baлepu - специалист
Globe написа:
Горния край? По-скоро долния? Долния край е къщата, горния край е тръбата която се вижда. Там е по-високо и от там ще се сваля ...
Имах предвид да се свали целия скат до нивото на къщата. Изкопаната земя не съм коментирал къде ще я складираш. В горния край, където се вижда тръбата, да стане отсечено като стена. И за да не се свлече във времето - да си отлееш бетонна подпорна стена. Това е моето виждане. На теб ти харесва на тераси. Значи го правиш на тераси.
Globe - специалист
нед дек 07, 2025 6:31 pmn_a написа:
Искаш да смъкнеш височинката, която ти предпазва къщата от прииждащи планински води, така ли?
Не. Долчината е много дълбока. Ще смъкна предната "устна" към къщата. От нея ще остане още около метър .. Тази е правена изкуствено, като изкопната част е от началото на страничната ограда. В най-лошата серия от дъждове тази пролет 3 дни без да спре, имаше тънка вада от вода в нея. Другата е с течащата вода и е създадена от природата :) Течащата вода е от преливащ естествен кладенец малко по-нагоре. Като цяло аз съм почти в най-високата част ,та няма кой знае какво от къде да преижда. Нагоре е много полегат хълма и има доста дървета.

Тема "Бързо и евтино подпиране на терасиран двор." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: