Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
tokuro40 - специалист
най-добре свали мазилката до тухла и ще стане ясно дали е с колони или има само трегери. За преградни стени също се ползват плътни тухли. Аз съм в кооперация в центъра, където всички стени са от плътни тухли , но преградните стени са от един ред, а не двойна зидадия
Георгиев - специалист
Ако зидът е 12 сантиметра значи е неносещ, това се подразбира.
ArturDent - Почти Безобиден
За да е носеща една стена, задължително трябва да е от два реда плътни тухли единички (общо 25 см). Пак подчертавам плътни единички, а не тия с малките дупки.
LazarGanev - "Велик майстор"
За какви бетонни стени и колони говорите - няма да има такова нещо, щом е от 60-те. Кои стени са носещи зависи от арматурата на плочата - къде съсредоточава товара. И инженер да дойде - само ще предполага,но ще предполага по-точно от собственика, така че е задължително да се вика. Моето мнение е, че повечето са носещи. Дебелината е някакъв ориентир все пак, но най-добре е да има експертиза, че да няма Таити :)
bisplus - специалист
koba написа:
Наследих къща в София - разбира се без никаква техническа документация и след обмисляне реших да я превърна в пицария ... Нещо като "О Шипка" ...
Та въпроса ми е как да разбера кои са носещите стени, защото почвам да бутам наред.
Като гледам за какво преустройство става въпрос горещо те съветвам да обмислиш варианта...събаряне и на ново! Ако си направиш равносметка ще ти излезе долу горе на една и съща цена, пък и срока за изпълнение ще е преблизително същия. Като го знам това строителство през 60-те как всичко е криво и има да се чудиш кое как да изправяш, кое как да преправяш.... ВиК, Ел., санитарен възел ...трябва да си щастливец, ако къщата е на плоча и т.н.
koba - специалист
на плоча е
Последна промяна от koba на пон фев 15, 2010 8:16 pm, променено общо 1 път.
ribnikolaevi - майстор
Пусни снимки, скици.
На колко етажа е къщата? Какви са основите? В какво състояние е? Има ли пукнатини? На какво отстояние са съседните постройки?
merakliq - специалист
Здравейте, за да не пускам нова тема ще използвам тази на колегата. Въпросът ми е специално към конструктурите, тъй като мисля, че те ще ми дадат достатъчно адекватно мнение.
Искам да избия врата в стената която е обозначена със синьо, а вратата е с червено. По първоначалния проект на къщата там е трябвало да има врата, но не са спазили проекта и са направили плътна стена. Също са премахнали стените, които съм дал с кръстчета. Прилагам и арматурния план на плочата над етажа. Става въпрос за втори етаж, над който има плоча и покрив.
Та въпросът ми е - е ли възможно да се избие врата, там където е заложена по проект първоначално?

Прикачен файл

DSC04738.JPG
DSC04738.JPG (151.57 KиБ) Видяна 10626 пъти

Прикачен файл

DSC04737.JPG
DSC04737.JPG (153.87 KиБ) Видяна 10626 пъти

Прикачен файл

DSC04736_1.jpg
DSC04736_1.jpg (56.91 KиБ) Видяна 10626 пъти
ribnikolaevi - майстор
От какви тухли е иззидана стената? Можеш ли да пуснеш и кофражния план (ако има такъв)?
В кой район на България е къщата? Какъв е теренът?
Дай да си пишем тук, а не на лични, така ползата е за повече хора.
По-конкретно се интересувам дали все пак няма стоманобетонова греда. Ако не си сигурен, направи проба на 10 см под плочата - виж дали е тухла или бетон.
merakliq - специалист
Съгласен съм да си пишем тук, писах ти на лични, тъй като мислех, че не си видял въпросът ми.
Стената е зидана от тухми единички през 1970г. мисля, че са решетъчни. Всички стени в къщата са с единички.
Къщата е в северна българия - Плевен. Теренът е равнинен.
Прилагам кофражен план.

Прикачен файл

DSC04741.JPG
DSC04741.JPG (155.7 KиБ) Видяна 10537 пъти

Прикачен файл

DSC04740.JPG
DSC04740.JPG (154.1 KиБ) Видяна 10537 пъти

Прикачен файл

DSC04739.JPG
DSC04739.JPG (140.73 KиБ) Видяна 10537 пъти

Прикачен файл

DSC04743.JPG