• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 21
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
На финала съм , след мислене сведох нещата до 2 варианта и ще помоля за съвет. Ще сложа делители по вратите, за да съм по-спокоен. Смятам , че ако са на нивото на долната част на прозорците, няма да е особено грозно. Става дума за тъмен дъб и троен пакет и двата са от големи фирми с 5 г. гаранция на всичко(да се надяваме):

Вариант 1 REHAU EURO 70 с 40мм пакет обков Рото с микровентилация в цената
Плюсове :
- препоръчаха ми фирмата за монтажа - това е много важно и е главен плюс за мен
При самото офериране подходиха с повече внимание към детайла ( как ще се обръща, нива за вратите, наблягат на нуждата от делители)
Минуси:
- цената е по-висока с доста от другата оферта
- само на определени позиции слагат 2мм усилваща шина, ако искам навсякъде +500лв. :axe:

Вариант 2 Salamander Streamline 76 с 48мм пакет обков Сигения
Плюсове:
-по-ниска цена с около 12% ( което си е ~ 1000 лв)
-в очите ми Сламандър е по-качествен профил,но това не е доказано :)
-слагат 2 мм усилваща шина навсякъде
-пакета е по-дебел , което дава "печалба" от 0.1w/m^2K
Минуси:
- не е ясно качеството на монтажа, фирмата е голяма и ме е страх да не претупват нещата
- не казват нищо за делители по вратите, което не знам дали да ме радва, ако наистина помагат за безпроблемно функциониране, би трябвало да ми ги предложат. Иначе аз мога да искам и 3х2 м врата, но после ще ми писне да ги викам за дооправяне ( иначе познат ми каза , че не ги мързи да идват за корекции).

Какво мислите , да избера ли Саламандър заради по-ниската цена? Ако някой каже , че е и по-добрия профил, ще ми е по-лесно в избора.
stiv1961 - майстор
1. По принцип делителя се слага на нивото на долната част на прозореца
2. Според мен обкова Сигения е по- добър от Рото/ мое мнение, с което не ангажирам никой/
3. Саламандър като че ли е по- добрия профил :?
4. Кажи им, че имаш доста приятели, които се занимават с дограма и ако нещо сгафят ще им падне реномето на известна фирма :-D ..... и питай ,,саламандърци" ще има ли делители на вратите, да ти начертаят схема по твоите размери и на схемата ще видиш дали са начертани.
radius - майстор
Ами те не са начертали делители ( което би трябвало да ме радва, но след съветите ви не е точно така), освен на една врата 100х215.
Иначе на врати 90х215 са ги оставили без делител, те във моята схема са без делител, но от Реахунапример миказаха, че не е добре така. Аз звъннах ( на Саламандърковците) и ги попитах не е ли нужно на такива отваряеми части да има делител, те казаха, че при взимане на точните размери ще ги дообмислят. Но дали е 90 или 92 на 215, все там, то е ясно че е голямо.
Има ли някакви минуси да си направя вратите с двуосно отваряне- освен по-трудно движение на дръжката има ли нещо друго което е минус?
VLADO66 - майстор
Врата която често ще я ползваш не е добра идея с двуосно.Не забравяй да ти сложат шнапери на вратите.Делителя има и друга функция-ако стане сакатлък с счупване на стъклопакет-сменяш по-малко.
Tsilkov - майстор
radius написа:
те казаха, че при взимане на точните размери ще ги дообмислят
Това не е хубав знак [-X .Щом ти казват ,че ще "дообмислят" значи или ще плащаш и/или ще окепазяват по тяхно усмотрение.
radius написа:
освен на една врата 100х215.
Иначе на врати 90х215 са ги оставили без делител
Аз съм останал с впечатление ,че делителят е заради дългото разстояние(215) и неговите линейни разширения които го "отварят като лък" ,а не заради ширината :? .То като цяло 210-215 е много шибан размер - ни за делител ,ни за без него :sad:
radius - майстор
За смяната на по-малко стъкло при наличие на делител и аз се сетих. Не разбрах защо не е добра идея двуосно за врата, явно има нещо. По-трудно се настройва ли? Или е склонна да се разстройва? Защото от 2 г. ползвам една двуосна, която аз съм си монтирал и няма проблем. А шнаперите не се ли подразбират... мерси за насоката.

Цилков, няма да оставя да не е съгласувано с мен. Утре ще се срещна с тях да доуточним тази "подробност", какво да уточняваме... май сам ще поискам делители :butthead:
Иначе бях голям отворко в началото на темата.
Последна промяна от radius на ср юни 13, 2012 2:25 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
По-лесно се разстройва-механизма е по-сложен и винаги като отваряш трябва да я целиш едва ли не,защото ако мръднеш дръжката леко нагоре и дръпнеш проблема е налице.
ecotronic - специалист
Здравейте колеги!

В момента съм в процес на избор на PVC дограма.
Колебая се между Rehau, Veka и Shuko.
Преди 3 години направих 3 прозореца с Veka и нямам забележки (освен конденза, който явно си е всеобщ проблем)
Сега имам желание да взема нещо още по-добро, понеже става на въпрос за хола.
Като такова търся предимно Shuko.
Цената за въпросния прозорец варира в интервала 680 - 1000 лв с един и същи профил, обков, стъклопакет.............
Въпросът ми е: Защо се получават такива големи разлики за едно и също нещо при различните производители?
Може ли да се предположи, че ниската цена е за сметка на некачествена сглобка?
Дори намирам Salamander за 780 лв. И се замислям за него.

Ще Ви бъда благодарен ако помогнете с препоръки.
stiv1961 - майстор
ecotronic написа:
Въпросът ми е: Защо се получават такива големи разлики за едно и също нещо при различните производители?
Провери коя марка профил къде се произвежда и от там си вади изводите :)
radius - майстор
Видях се с представителя на Саламандър, поговорихме си. Все още не мога да реша някои неща:
1. Секюрити обкова - според него, той се затваря по-трудно от обикновения заради "калпачетата", които са против изваждане- триели в насрещниците и също движението на дръжката при затваряне било по-тежко. Вие казвате да сложа секюрити, че е по-добре срещу провисване, но да не се боря при всяко затваряне. Някой да коментира ?
2. Ако слагам PVC подпрозоречни дъски, трябва да го реша сега, тъй като профила ляга на тях. На мен ми се искаше по-късно да слагам някакви каменни или от тия технокамъни, но си мисля дали няма да избива влага по тях, заради по-гоплямата им топлопроводимост.
3. Остава ми чуденето за балконските врати - понеже ги бях предвидил двуосни, над тях прозорците са неотваряеми. Освен да премисля и да направя едноосни врати и отваряеми прзорчета( така и стъклото ще е с размера на това на вратата).
4. Делители ще има на вратите, чуденето ми е за фолксвагена. Момчето казва , че до 240 височина можело ( и ставало без делител) . Аз пък се чудя кое е различното , че да не трябва на Фолксвагена делител.
5. Пак за Фолксвагена - имало 3 вида обков на Сигения, моя е най-евтин ( като за 500-600 лв :rolleyes: ) и се отваря странно за мен. Първо, като решиш да отвориш, крилото се отваря отгоре ( като за проветрение) и после на ръка дръпваш крилото за профила някъде в средата, за да излезе отдолу и да тръгне по релсата. Затварането е с 1 движение, но отварянето... Подозирам , че е възможно и само от дръжката да стане отварянето, но предполагам се натоварва повече. Как ли е замислено? Е , имало и по-скъпи, с по-големи дръжки, чрез които ставало с 1 движение и отварянето... Дали и на Рото има такива варианти или там е по-добре?
Ще очаквам коментари от вряли-кипяли и видяли :) .
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 21

Тема "Избор на дограма, монтажник и още нещо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: