Това,което разбрах от тези калкулатори,е че ако ще се слага EPS на фасадата,трябва да се внимава с дебелината на ватата вътре в стените.Също,че няма разлика дали слагам каменна вата с плътност 100кг/м3 и минерална вата с плътност 20кг/м3(което лично мен ме озадачава).
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
k0c3t00
- помощник
63 мнения в "Изолациа с EPS върху дървена къща."
h_e
- специалист
Здравейте,
Опитвам се да "създам" изолация на външна стена без EPS (само каменна вата и вентилрана фасада), но резултата е конденз в осб слоя
Ето как изглежда идеята:
- гипскартон 1,25см
- каменна вата 5см (между картона и гредовата конструкция) [Rockwool-60 kg/m3]
- каменна вата 10см (в гредовата конструкция (10х6)) [Rockwool-60 kg/m3]
- осб/3 1,5см
- паропропускаща мембрана [Tyvek® Solid]
- каменна вата за фасада 8см [Rockwool-100 kg/m3]
- вентилиран слой въздух - 3см
- фасадна плоча
Според калкулатора през зимата ще се образува конденз в "осб" слоя. Файла с резултатите е прикачен.
Почти съм сигурен, че нещо не съм задал както трябва, но все пак да попитам, редно ли е да се получава такъв резултат ?!
Мерси предварително!
Опитвам се да "създам" изолация на външна стена без EPS (само каменна вата и вентилрана фасада), но резултата е конденз в осб слоя

Ето как изглежда идеята:
- гипскартон 1,25см
- каменна вата 5см (между картона и гредовата конструкция) [Rockwool-60 kg/m3]
- каменна вата 10см (в гредовата конструкция (10х6)) [Rockwool-60 kg/m3]
- осб/3 1,5см
- каменна вата за фасада 8см [Rockwool-100 kg/m3]
- вентилиран слой въздух - 3см
- фасадна плоча
Според калкулатора през зимата ще се образува конденз в "осб" слоя. Файла с резултатите е прикачен.
Почти съм сигурен, че нещо не съм задал както трябва, но все пак да попитам, редно ли е да се получава такъв резултат ?!
Мерси предварително!
Прикачен файл
влажност:
a2.png (87.43 KиБ) Видяна 2677 пъти
Прикачен файл
температура:
a1.png (89.11 KиБ) Видяна 2677 пъти
8180
- майстор
h_e написа:Опитвам се да "създам" изолация на външна стена без EPSЛюбителски коментар:
1. Според мен, мембраната (поз.5) е ненужна, НО НЕ вреди за влагата.
Спомага, обаче, решаването на общата въздухонепроницаемост, ако се положи херметично уплътнена за въздух, което е по-лесно върху ОСБ-то.
2. Данните изглеждат правилно въведени, резултатът - нормален.
3. Отдавна не съм се забавлявал с немската версия. Предполагам и там има коментар дали и доколко изчисленият конденз е увреждащ конструкцията, за колко дни изсъхва и т.н.
Конкретните материали имат конкретни допустими стойности за влажност и време.
Всичкото това го има в БГ версията на Марисан - банерът горе "Термокалкулатор.
4. Ако кондензът в ОСБ се окаже недопустим, посоките за размишление са:
- намаляване дебелината на ОСБ, ако е допустимо конструктивно;
- преместване на ОСБ в по-топла част от стената - най-лесно с увеличаване на дебелината на ватата поз.6 или преместването му в интериора, съгласувано с конструктор;
- монтиране на УМЕРЕНО* пароспираща преграда (напр. на поз.2а) или "недишащ" латекс, боя, шпакловка, грунд върху картона. Тук изборът е доста затруднен. Мисля в библиотеката на Марисан има данни.
* Умерено - да не влошава ненужно предполагам чудесната обща паропропускливост (Sd) на разглежданата стена.
Харесва ми идеята. Успех!
8180
- майстор
Фитилчо написа:2 въпроса- Термокалкулатор Bg, u-wert - оригиналната версия - Ge, En, Fr Имат различия, но сметките са на една база и стандарт.
- според калкулатора - ВЪВ ОСБ-то - синьото на картинките. Аз лично си мисля, че ще има и на вътрешната му повърхност, което може да вреди на ватата (поз.3).
Tsilkov
- майстор
h_e написа: Почти съм сигурен, че нещо не съм задал както трябва,Отвътре си сложил фасадна мазилка (едва ли е от значение освен ако не си объркал вътре/вън). Не слагаш пароизолационно фолио въпреки че ползваш ОСБ. Не схващам и защо слагаш две паропропускливи фолиа - това на ОСБ-то е излишно(не че пречи). Изобщо не виждам за какво ти е самото ОСБ на това ямсто при условие че за него няма захваната контактна фасада (стиропор/вата с лепило)?
Ако искаш дишаща фасада слагай ОСБ-то отвътре или направо го махни там където не е конструктивно. Ако го слагаш изобщо провери паропропускливостта - според мен е малка и е по-скоро преграда заради лепилото в него(можеш да го замениш с дъсчена обшвика например). Внимавай обаче и какви бои и шпакловки слагаш отвътре - защото много фасади се пънат да претендират за дишащи ама после като им се сложи една полимерна шпакловка (каквито са масата готови - независимо на гипсова или варова основа) и плътна боица отвътре............ Също така трябва да изолираш баните от "дишащата част".
h_e
- специалист
Мерси за помощта!
Да отговоря на въпросите, доколкото мога
1) Местоположението на ОСБ панела е "фиксирано" само от конструктивни съображения, т.е. разчитам на осб плочата да крепи диагоналите. Според мен имам само 2 варианта: директно захванато отвътре или отвън на гредовата конструкция. Някак си интуитивно го сложих отвън. Просто ми се иска някаква част от ватата да е скрита зад по-плътна преграда като осб-то. Може би така ще мина с по-евтина за вътрешната част.
2) Разгледах българската версия на калкулатора, и поздравления за услията, станал е много добре. Но ще се придържам към немската, тъй като не намерих някой от материалите и сметнах, че усреднените стойности на климата за даден географски район могат да ме подведат. Например искам да проверя как ще се държи стената в тези 3 случая: (-20С, 60%) - сурова зима, (-10С, 80%) - "нормална зима" и (35С, 60%) - голям пек.
3) Относно "пароспиращата" преграда, исках да видя дали е възможно да се мине без нея, заради смяната на посоката на парите (зиме-лете) и факта, че тя в единия сезон ще помага, но в другия ще пречи. Видях, че нещата хич не изглеждат добре без нея и се сетих за полезния пост на г-н Tsilkov за хитрата мембрана на Isover VARIO KM Duplex UV. Има и един друг важен момент според ама много скромните ми познания
Докато зимата напора на парите е с постоянна сила през цялото денонощие, то през лятото би трябвало да има по-голяма амплитута и да има време за "изсъхване" в рамките на самото денонощие. Т.е. би трябвало да съсредоточим тежката артилерия за зимния период. Т.е. трябва ни нещо пароспиращо по скоро отвътре, защото зимата имаме движение отвътре-навън.
4) Предполагам, съм сбъркал не само материала за вътрешния гипскартон
Сега го подмених на Knauf Gipsfaserplatte Vidiwall 12,5mm. Чудя се дали съм оцелил правилно и модела на ватата (гледах само да е горе-долу правилните кг/м3).
5) Двете фолиа са за да уплътня въздушния пакет максимално, нещо като двойно подсигуряване че няма да има движение на въздух. Все пак не е толкова скъпо като инвестиция.
6) за баните идея си намам как ще се борим
за покрива още не съм почнал да се уча..
Все пак ето докъде го докарах в последната версия (да напомня, целта е вентилирана фасада без ЕSP):
Да отговоря на въпросите, доколкото мога

1) Местоположението на ОСБ панела е "фиксирано" само от конструктивни съображения, т.е. разчитам на осб плочата да крепи диагоналите. Според мен имам само 2 варианта: директно захванато отвътре или отвън на гредовата конструкция. Някак си интуитивно го сложих отвън. Просто ми се иска някаква част от ватата да е скрита зад по-плътна преграда като осб-то. Може би така ще мина с по-евтина за вътрешната част.
2) Разгледах българската версия на калкулатора, и поздравления за услията, станал е много добре. Но ще се придържам към немската, тъй като не намерих някой от материалите и сметнах, че усреднените стойности на климата за даден географски район могат да ме подведат. Например искам да проверя как ще се държи стената в тези 3 случая: (-20С, 60%) - сурова зима, (-10С, 80%) - "нормална зима" и (35С, 60%) - голям пек.
3) Относно "пароспиращата" преграда, исках да видя дали е възможно да се мине без нея, заради смяната на посоката на парите (зиме-лете) и факта, че тя в единия сезон ще помага, но в другия ще пречи. Видях, че нещата хич не изглеждат добре без нея и се сетих за полезния пост на г-н Tsilkov за хитрата мембрана на Isover VARIO KM Duplex UV. Има и един друг важен момент според ама много скромните ми познания

4) Предполагам, съм сбъркал не само материала за вътрешния гипскартон

5) Двете фолиа са за да уплътня въздушния пакет максимално, нещо като двойно подсигуряване че няма да има движение на въздух. Все пак не е толкова скъпо като инвестиция.
6) за баните идея си намам как ще се борим

Все пак ето докъде го докарах в последната версия (да напомня, целта е вентилирана фасада без ЕSP):
Прикачен файл
влажност:
a2.png (62.78 KиБ) Видяна 2655 пъти
Прикачен файл
температура:
a1.png (58.85 KиБ) Видяна 2655 пъти
Tsilkov
- майстор
Като за начало е добре да си изясниш какъв ти е приоритета(какво целиш):
1. Вентилируема фасада с дърво и вата без стиропор, но "не дишаща". Това е сравнително стандартния вариант - слагаш пароизолация (независимо обикновенна или избирателна като тази на Isover) и дилемите от към пластовете на стената поне се решават. След това обаче ти трябва вентилация - независимо дали с отваряне на прозорци, машинки в прозорците или вентилационна система.
2. "Дишаща фасада" през която парите постоянно преминават отвътре - навън. Ако се спреш на този вариант нещата неизменно се усложняват като компромис, изпълнение, цена, проучване на материали.....
1. Вентилируема фасада с дърво и вата без стиропор, но "не дишаща". Това е сравнително стандартния вариант - слагаш пароизолация (независимо обикновенна или избирателна като тази на Isover) и дилемите от към пластовете на стената поне се решават. След това обаче ти трябва вентилация - независимо дали с отваряне на прозорци, машинки в прозорците или вентилационна система.
2. "Дишаща фасада" през която парите постоянно преминават отвътре - навън. Ако се спреш на този вариант нещата неизменно се усложняват като компромис, изпълнение, цена, проучване на материали.....
h_e написа: 2) Например искам да проверя как ще се държи стената в тези 3 случая: (-20С, 60%) - сурова зима, (-10С, 80%) - "нормална зима" и (35С, 60%) - голям пек.В зимния сезон в България (не мога да кажа само по Черноморието и Дунава как е) влажноста е много ниска от сорта на 20-30%. Като цяло за нашия климат проблема с влагата е отвътре на сградата а не отвън.
h_e написа: 6) за баните идея си намам как ще се боримС пароизолация се оправят баните и по-възможност плочки навсякъде+добра вентилация. Покрива е същото като вентилируема фасада.за покрива още не съм почнал да се уча..
Тема "Изолациа с EPS върху дървена къща." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература