• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
k0c3t00 - помощник
Това,което разбрах от тези калкулатори,е че ако ще се слага EPS на фасадата,трябва да се внимава с дебелината на ватата вътре в стените.Също,че няма разлика дали слагам каменна вата с плътност 100кг/м3 и минерална вата с плътност 20кг/м3(което лично мен ме озадачава).
Tsilkov - майстор
Какво влияние очакваш да окаже плътността?
k0c3t00 - помощник
Очаквах да има разлика във паропропускливостта!
h_e - специалист
Здравейте,

Опитвам се да "създам" изолация на външна стена без EPS (само каменна вата и вентилрана фасада), но резултата е конденз в осб слоя :(

Ето как изглежда идеята:

- гипскартон 1,25см
- каменна вата 5см (между картона и гредовата конструкция) [Rockwool-60 kg/m3]
- каменна вата 10см (в гредовата конструкция (10х6)) [Rockwool-60 kg/m3]
- осб/3 1,5см
- паропропускаща мембрана [Tyvek® Solid]
- каменна вата за фасада 8см [Rockwool-100 kg/m3]
- паропропускаща мембрана [Tyvek® Solid]
- вентилиран слой въздух - 3см
- фасадна плоча

Според калкулатора през зимата ще се образува конденз в "осб" слоя. Файла с резултатите е прикачен.

Почти съм сигурен, че нещо не съм задал както трябва, но все пак да попитам, редно ли е да се получава такъв резултат ?!

Мерси предварително!

Прикачен файл

a2.png
влажност:
a2.png (87.43 KиБ) Видяна 2676 пъти

Прикачен файл

a1.png
температура:
a1.png (89.11 KиБ) Видяна 2676 пъти
8180 - майстор
h_e написа:
Опитвам се да "създам" изолация на външна стена без EPS
Любителски коментар:
1. Според мен, мембраната (поз.5) е ненужна, НО НЕ вреди за влагата.
Спомага, обаче, решаването на общата въздухонепроницаемост, ако се положи херметично уплътнена за въздух, което е по-лесно върху ОСБ-то.
2. Данните изглеждат правилно въведени, резултатът - нормален.
3. Отдавна не съм се забавлявал с немската версия. Предполагам и там има коментар дали и доколко изчисленият конденз е увреждащ конструкцията, за колко дни изсъхва и т.н.
Конкретните материали имат конкретни допустими стойности за влажност и време.
Всичкото това го има в БГ версията на Марисан - банерът горе "Термокалкулатор.
4. Ако кондензът в ОСБ се окаже недопустим, посоките за размишление са:
- намаляване дебелината на ОСБ, ако е допустимо конструктивно;
- преместване на ОСБ в по-топла част от стената - най-лесно с увеличаване на дебелината на ватата поз.6 или преместването му в интериора, съгласувано с конструктор;
- монтиране на УМЕРЕНО* пароспираща преграда (напр. на поз.2а) или "недишащ" латекс, боя, шпакловка, грунд върху картона. Тук изборът е доста затруднен. Мисля в библиотеката на Марисан има данни.

* Умерено - да не влошава ненужно предполагам чудесната обща паропропускливост (Sd) на разглежданата стена.

Харесва ми идеята. Успех!
Фитилчо - майстор
2 въпроса

Това каква програма го изчислява?

Конденза от външната страна на OSB-то ли се образува или ВЪТРЕ в него.
8180 - майстор
Фитилчо написа:
2 въпроса
- Термокалкулатор Bg, u-wert - оригиналната версия - Ge, En, Fr Имат различия, но сметките са на една база и стандарт.

- според калкулатора - ВЪВ ОСБ-то - синьото на картинките. Аз лично си мисля, че ще има и на вътрешната му повърхност, което може да вреди на ватата (поз.3).
Tsilkov - майстор
h_e написа:
Почти съм сигурен, че нещо не съм задал както трябва,
Отвътре си сложил фасадна мазилка (едва ли е от значение освен ако не си объркал вътре/вън). Не слагаш пароизолационно фолио въпреки че ползваш ОСБ. Не схващам и защо слагаш две паропропускливи фолиа - това на ОСБ-то е излишно(не че пречи). Изобщо не виждам за какво ти е самото ОСБ на това ямсто при условие че за него няма захваната контактна фасада (стиропор/вата с лепило)?
Ако искаш дишаща фасада слагай ОСБ-то отвътре или направо го махни там където не е конструктивно. Ако го слагаш изобщо провери паропропускливостта - според мен е малка и е по-скоро преграда заради лепилото в него(можеш да го замениш с дъсчена обшвика например). Внимавай обаче и какви бои и шпакловки слагаш отвътре - защото много фасади се пънат да претендират за дишащи ама после като им се сложи една полимерна шпакловка (каквито са масата готови - независимо на гипсова или варова основа) и плътна боица отвътре............ Също така трябва да изолираш баните от "дишащата част".
h_e - специалист
Мерси за помощта!

Да отговоря на въпросите, доколкото мога :)

1) Местоположението на ОСБ панела е "фиксирано" само от конструктивни съображения, т.е. разчитам на осб плочата да крепи диагоналите. Според мен имам само 2 варианта: директно захванато отвътре или отвън на гредовата конструкция. Някак си интуитивно го сложих отвън. Просто ми се иска някаква част от ватата да е скрита зад по-плътна преграда като осб-то. Може би така ще мина с по-евтина за вътрешната част.

2) Разгледах българската версия на калкулатора, и поздравления за услията, станал е много добре. Но ще се придържам към немската, тъй като не намерих някой от материалите и сметнах, че усреднените стойности на климата за даден географски район могат да ме подведат. Например искам да проверя как ще се държи стената в тези 3 случая: (-20С, 60%) - сурова зима, (-10С, 80%) - "нормална зима" и (35С, 60%) - голям пек.

3) Относно "пароспиращата" преграда, исках да видя дали е възможно да се мине без нея, заради смяната на посоката на парите (зиме-лете) и факта, че тя в единия сезон ще помага, но в другия ще пречи. Видях, че нещата хич не изглеждат добре без нея и се сетих за полезния пост на г-н Tsilkov за хитрата мембрана на Isover VARIO KM Duplex UV. Има и един друг важен момент според ама много скромните ми познания :) Докато зимата напора на парите е с постоянна сила през цялото денонощие, то през лятото би трябвало да има по-голяма амплитута и да има време за "изсъхване" в рамките на самото денонощие. Т.е. би трябвало да съсредоточим тежката артилерия за зимния период. Т.е. трябва ни нещо пароспиращо по скоро отвътре, защото зимата имаме движение отвътре-навън.

4) Предполагам, съм сбъркал не само материала за вътрешния гипскартон :) Сега го подмених на Knauf Gipsfaserplatte Vidiwall 12,5mm. Чудя се дали съм оцелил правилно и модела на ватата (гледах само да е горе-долу правилните кг/м3).

5) Двете фолиа са за да уплътня въздушния пакет максимално, нещо като двойно подсигуряване че няма да има движение на въздух. Все пак не е толкова скъпо като инвестиция.

6) за баните идея си намам как ще се борим :) за покрива още не съм почнал да се уча..

Все пак ето докъде го докарах в последната версия (да напомня, целта е вентилирана фасада без ЕSP):

Прикачен файл

a2.png
влажност:
a2.png (62.78 KиБ) Видяна 2654 пъти

Прикачен файл

a1.png
температура:
a1.png (58.85 KиБ) Видяна 2654 пъти
Tsilkov - майстор
Като за начало е добре да си изясниш какъв ти е приоритета(какво целиш):
1. Вентилируема фасада с дърво и вата без стиропор, но "не дишаща". Това е сравнително стандартния вариант - слагаш пароизолация (независимо обикновенна или избирателна като тази на Isover) и дилемите от към пластовете на стената поне се решават. След това обаче ти трябва вентилация - независимо дали с отваряне на прозорци, машинки в прозорците или вентилационна система.
2. "Дишаща фасада" през която парите постоянно преминават отвътре - навън. Ако се спреш на този вариант нещата неизменно се усложняват като компромис, изпълнение, цена, проучване на материали.....
h_e написа:
2) Например искам да проверя как ще се държи стената в тези 3 случая: (-20С, 60%) - сурова зима, (-10С, 80%) - "нормална зима" и (35С, 60%) - голям пек.
В зимния сезон в България (не мога да кажа само по Черноморието и Дунава как е) влажноста е много ниска от сорта на 20-30%. Като цяло за нашия климат проблема с влагата е отвътре на сградата а не отвън.
h_e написа:
6) за баните идея си намам как ще се борим :) за покрива още не съм почнал да се уча..
С пароизолация се оправят баните и по-възможност плочки навсякъде+добра вентилация. Покрива е същото като вентилируема фасада.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Изолациа с EPS върху дървена къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: