Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте, имам дилема и виждам, че тук пишат знаещи хора, които могат да ми дадат съвет. Живеем в стара къща от 1957г. на един етаж, гредоред. Намира се в малък град, на склон и е доста напукана по стените. Вероятно има някакво движение на пластовете /планински район сме/. Искаме да я укрепим с пояси в основите и не знам дали е необходимо и колони да вдигаме при положение, че няма да се прави 2-ри етаж. И понеже вече станахме повечко хора вкъщи искаме да направим една стая към двора около 15 кв.м., в която да се влиза от сегашната дневна. Тоест ще трябва да избием врата и да построим стаята. Имаме необходимите отстояния от съседите. Но се чудим дали да вадим виза, проект, разрешителни... Знам, че по закон трябва, но съм чувала и какви са тегави процедурите и парите, които ще трябват не са малко предполагам. Ще съм благодарна на всяко мнение.
BLUEPUPIL - майстор
ivelina666 написа:
на склон и е доста напукана по стените. Вероятно има някакво движение на пластовете /планински район сме/.
Първо трябва да се оцени има ли условия за свлачищни процеси- наклон на склона, подпочвени и повърхностни води, геоложки състав. При условие ,че основите са каменни а къщата на комшиите е с бетонни основи и няма подобни пукнатини, най- вероятно каменната зидария е показала основния си недостатък при прилагането и за фундаменти.
dpp - специалист
...И след по-горе казаното и установяването дали е така или не да споделя и аз....
ПОнеже скоро правих същото но със двуетажна къща .
1. Консултирайте се с конструктор!
Ако старата постройка е напукана трябва да се укрепи! И това става или с пояси долу и вдигнати колони със "гнезда" или със сериозни стъпки долу и пак колони. Ако сте решили да пристройвате - задължително! Обяснявам защо. Новата пристройка ще е тъхлено бетонна /предполагам/. Това значи стъбилна конструкция с основи които вероянто ще са под сегашните на текущата! Вдигайки я и долепвайки я към текущата с улягането и времето ще "опъне " старата. Така че, 4 колони със добри стъпки долу да влязат под основите на старата, вдигате ги горе като е добре да има гнезна едно или две, но щом е едноетажна леко долу и горе и да махнете мазилката ако има там където минават колоните! Новата пристройка с поне 4 стъпки и пояси долу, предполагам и "полегнала" плоча ще има долу, да легне и на поясите. Пускате 4 колони нагоре. Правите пояс отгоре върху двете постройки като го хващате за 4-те колони на старата пристройка и минава върху новата и общ покрив стъпил вече върху пояса! Това е най -сигурното решение. Всичко останало е компромис и рано или късно ще имате проблеми!
Много ви благодаря за отговорите!
Тъй като старата къща е така да се каже надигната, мислехме новата стая да легне на земята /да не я надигаме и нея, а от дневната с няколко стъпала да се влиза в нея/ и в този случай няма как да имат общ покрив.
А колоните, които казваш на старата къща, трябва ли горе да са вързани с цяла плоча или? Защото ако няма да се излива горе плоча има ли смисъл от колони тогава? Питам, защото някои техници казват, че няма смисъл.
А дали би било добра идея стаята да се направи от тези олекотените дървени конструкции върху плоча? Или е по-добре да си е масивна, за да спъне по някакъв начин къщата?
Tsilkov - майстор
ivelina666 написа:
Защото ако няма да се излива горе плоча има ли смисъл от колони тогава?
Няма смисъл ама заради зидарията ти трябват пояси - хоризонтални и вертикални. Вертикалните пък пояси са си по същество малки колонки (25/25 само с конструктивна арматура).
ivelina666 написа:
Но се чудим дали да вадим виза, проект, разрешителни...
За да минете по-леко я пишете като допълващо застрояване - например лятна кухня. Тогава пристройката става 6 категория и мианва само с конструктивно становище и без актуване и удостоверение за експлоатация.
Това за лятната кухня е много добра идея. Какво ще е необходимо да се направи тогава /документи, процедури.../?
Tsilkov - майстор
Виза за допълващо застрояване от главния архитект - конструктивно становище - акт 2 за откриване на строителната площчадка - нанасяне в кадастъра от геодезист на вече построената пристройка. Ако не държиш да си много изрядна документално може и само първите две стъпки, но за предпочитане е да имаш всичко черно на бяло.
На главния архитект в никъв случей не споменаваи че ще избивате врата към "лятната кухня" защото няма да ти мине номера.

Тема "Укрепване на къща и строеж на пристройка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: