Здравейте, имам дилема и виждам, че тук пишат знаещи хора, които могат да ми дадат съвет. Живеем в стара къща от 1957г. на един етаж, гредоред. Намира се в малък град, на склон и е доста напукана по стените. Вероятно има някакво движение на пластовете /планински район сме/. Искаме да я укрепим с пояси в основите и не знам дали е необходимо и колони да вдигаме при положение, че няма да се прави 2-ри етаж. И понеже вече станахме повечко хора вкъщи искаме да направим една стая към двора около 15 кв.м., в която да се влиза от сегашната дневна. Тоест ще трябва да избием врата и да построим стаята. Имаме необходимите отстояния от съседите. Но се чудим дали да вадим виза, проект, разрешителни... Знам, че по закон трябва, но съм чувала и какви са тегави процедурите и парите, които ще трябват не са малко предполагам. Ще съм благодарна на всяко мнение.
ivelina666 написа:на склон и е доста напукана по стените. Вероятно има някакво движение на пластовете /планински район сме/.Първо трябва да се оцени има ли условия за свлачищни процеси- наклон на склона, подпочвени и повърхностни води, геоложки състав. При условие ,че основите са каменни а къщата на комшиите е с бетонни основи и няма подобни пукнатини, най- вероятно каменната зидария е показала основния си недостатък при прилагането и за фундаменти.