Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kozl - майстор
Аз не бих ползвал улук в случая, а ламарина с формата на разчекнат Z профил. Единия край се подпъхва зад ъгловите плочки, а другия изнася капката на 2-3 см пред стената. Сега като си сложил улука, ще трябва да добавиш и такъв подходящ профил зад плочките да ти поеме капките и насочи в улука. По принцип на покрива се ползва подобен профил надулучна пола. Много мАстори спестяват надулучната пола, защото може и без нея, като вкарат хидроизолацията в улука. Може ама до време пък и зависи каква е хидроизолацията.
Поне от видео клипа се вижда, че фугите по вертикалите са празни, а и снимковия материал показва че влажни петна се спускат точно от фугите. Основния проблем при откритите тераси е хидроизолацията. На моята тераса го реших с поликарбонатен покрив. Обаче имам тераса на комшия над тавана ми и от там тече и овлажнява. Самата хидроизолация не е завършена (заустена) в барбакана. Мазах в-у старата нова на СИКА - па да видим ще има ли ефект. А старата се оказа полиуретанова, мазана в-у воалит на Изола-Петров, ама въпреки скъпата изолация са икономисали лентите в ъгълите и вероятно това е причината за разпадането на газобетоновите бордове (добре, че на твоята тераса няма такъв).
nikolson - майстор
kozl написа:
Аз не бих ползвал улук в случая, а ламарина с формата на разчекнат Z профил.
По -скоро Z-профил, който да отвежда водата в улука, защото иначе се излива точно до къщата.
themask - специалист
kozl написа:
Аз не бих ползвал улук в случая, а ламарина с формата на разчекнат Z профил. Единия край се подпъхва зад ъгловите плочки, а другия изнася капката на 2-3 см пред стената. Сега като си сложил улука, ще трябва да добавиш и такъв подходящ профил зад плочките да ти поеме капките и насочи в улука. По принцип на покрива се ползва подобен профил надулучна пола. Много мАстори спестяват надулучната пола, защото може и без нея, като вкарат хидроизолацията в улука. Може ама до време пък и зависи каква е хидроизолацията.
Поне от видео клипа се вижда, че фугите по вертикалите са празни, а и снимковия материал показва че влажни петна се спускат точно от фугите. Основния проблем при откритите тераси е хидроизолацията. На моята тераса го реших с поликарбонатен покрив. Обаче имам тераса на комшия над тавана ми и от там тече и овлажнява. Самата хидроизолация не е завършена (заустена) в барбакана. Мазах в-у старата нова на СИКА - па да видим ще има ли ефект. А старата се оказа полиуретанова, мазана в-у воалит на Изола-Петров, ама въпреки скъпата изолация са икономисали лентите в ъгълите и вероятно това е причината за разпадането на газобетоновите бордове (добре, че на твоята тераса няма такъв).
Без улук нямаще да мина, защото, както казва и nikolson, цялата вода от 60 м2 тераса щеше да отива точно в основите. Иначе профил съм подготвил - ще го пъхна под плочките и над улука, както и предлагате. Просто изчаквам да стане малко по-топло :cold:

Мокрите петна наистина бяха основно под фугите, но след отстраняването на излишното лепило/фуга нещата се оправиха с много малки изключения.
stivemaster - майстор
Абе ти без улук щеше да минеш, ама не си обмислил добре тази тераса.Не ти го казвам за да те обиждам, а за да ти покажа деиствието на максимата "един момент невнимание - цял живот страдание".
Първо на 60м2 да предвидиш едностранно отводняване като че ли само с един барбакан и може би недостатъчен наклон е грешка.Второ липсата на борд по края в този случай е неоправдана.Трето с улука който си сложил и ситуацията около сградата видна от снимките не показва че ще отдалечиш водата от основите което пишеш че те притеснява.
И накрая ето това бих сложил аз още при лепенето на плочките + две воронки за нормално отводняване в канализацията + три барбакана за аварийно ниво на водата с отичане на двора.
themask - специалист
stivemaster написа:
Абе ти без улук щеше да минеш, ама не си обмислил добре тази тераса.Не ти го казвам за да те обиждам, а за да ти покажа деиствието на максимата "един момент невнимание - цял живот страдание".
Първо на 60м2 да предвидиш едностранно отводняване като че ли само с един барбакан и може би недостатъчен наклон е грешка.Второ липсата на борд по края в този случай е неоправдана.Трето с улука който си сложил и ситуацията около сградата видна от снимките не показва че ще отдалечиш водата от основите което пишеш че те притеснява.
И накрая ето това бих сложил аз още при лепенето на плочките + две воронки за нормално отводняване в канализацията + три барбакана за аварийно ниво на водата с отичане на двора.
Не се обиждам от градивна критика :)
Наклонът е в две посоки, като по-големият е към дългата страна, където е улука. Улукът е заустен към резервоар (бетонни пръстени в земята). По-късата страна се оттича по наклона под къщата. Борд щеше да изглежда адски грозно на тази тераса и го пропуснахме.
muhtarov - специалист
какво ще кажеш за този детайл

върху направената замазка поставят водооткапна пола от ламарина - за предпочитане ламарина алумин (може и поцинкована) праховобоядисана, хваща се с дюбел от горната страна.

После поставяш хидро един пласт, битуна или промазна ( по предпочитане )

след това на гребен монтираш плочките

за фугиране използвай полиулеританов уплътнител PU15 на SIKA (залепва перфектно, UV устойчиво и има голяма разтегливост и свиваемост според сезона.

Прикачен файл

chelo terasa.jpg
chelo terasa.jpg (15.29 KиБ) Видяна 5299 пъти
kozl - майстор
Този детайл е "изпуснат влак".
А в -у битумна изолация плочки на гребен е неподходящо изпълнение.
Полиуретановия у плътните на SIKA лепи добре, еластичен е, но колко време ще издържи на фугите без да отлепи?
muhtarov - специалист
kozl написа:
Този детайл е "изпуснат влак".
А в -у битумна изолация плочки на гребен е неподходящо изпълнение.
Полиуретановия у плътните на SIKA лепи добре, еластичен е, но колко време ще издържи на фугите без да отлепи?
Sika ще издържи доста по добре от останалите традиционни фуги.

аз лично ако имах височина бих ползвал този метод и ще направя сух под (двоен под) има ниски подпори които двигат само 3-4 см. и като е запечатана основата е сигурно, че няма да и да тече на комшията отдолу. сега дето ми викаш влака оттърван просто всичко ще се върне като бумеранг.
themask - специалист
Терасата е фугирана с фуга Ardex FL. За дилатационните фуги ползвах полиуретановата Sika 11FC+.

Колкото до детайла, който обсъждате - имам един с по-различен профил, който ще бъде пъхнат под плочките и ще влиза в улука. Ще го снимам при първа възможност :)
themask - специалист
Ето снимка на профила, който ще ползвам:

https://www.dropbox.com/s/b9ysz497ia5cj ... 112403.jpg

Виждат се и двата вида фуги на заден фон :)

Тема "Отводняване на открита тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: