radius написа:schuldiner, не подкокоросвай човека да си стои цял живот без бетонна плочаПътеките ОК и аз така. Предполагам ще има наклон навън, че ако се сцепи (което е неминуемо![]()
Ето как стават пътеките при мен, вътрешната страна е без стена, ще разчита на трамбован трошен камък 0-30. Отвън има стъпка с арматурка и така.

schuldiner написа:Не, ама, пак повтарям, говори с проектанта си по тези въпроси, не с изпълнителя. Тук можем да ти подскажем идеи, но кой носи отговорност като не проработи?Темата с проектантите и проектирането е толкова голяма, че въобще не знам дали искам да започвам да пиша.
Аз съм профан в строителството. Отивам и казвам искам проект за къща. ОК казва проектанта, толкова пари. Плащам и всичко е ОК. Започвам да строя и се оказва, че пътеки, парко места, подпорни стени и т.н ги няма в проекта. Иначе на схемите за ситуация ги има, но няма конструкция. Питам геодезиста, той казва аз давам само коти. Питам конструктора на ограда той каза ти ми плати само за ограда. Питам архитекта, а ти ми плати само квадратура за къщата.
А относно отговорността, ако ми се сцепи пътеката след една година проектанта ще ми покрие ли щетите по изграждането наново или най-малко за поправките. Може но в някоя друга държава.