• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
dr_slavov - напреднал
radius написа:
schuldiner, не подкокоросвай човека да си стои цял живот без бетонна плоча :lol:
Ето как стават пътеките при мен, вътрешната страна е без стена, ще разчита на трамбован трошен камък 0-30. Отвън има стъпка с арматурка и така.
Пътеките ОК и аз така. Предполагам ще има наклон навън, че ако се сцепи (което е неминуемо :) )водата да не отива в основите.
schuldiner написа:
Не, ама, пак повтарям, говори с проектанта си по тези въпроси, не с изпълнителя. Тук можем да ти подскажем идеи, но кой носи отговорност като не проработи?
Темата с проектантите и проектирането е толкова голяма, че въобще не знам дали искам да започвам да пиша.
Аз съм профан в строителството. Отивам и казвам искам проект за къща. ОК казва проектанта, толкова пари. Плащам и всичко е ОК. Започвам да строя и се оказва, че пътеки, парко места, подпорни стени и т.н ги няма в проекта. Иначе на схемите за ситуация ги има, но няма конструкция. Питам геодезиста, той казва аз давам само коти. Питам конструктора на ограда той каза ти ми плати само за ограда. Питам архитекта, а ти ми плати само квадратура за къщата.
А относно отговорността, ако ми се сцепи пътеката след една година проектанта ще ми покрие ли щетите по изграждането наново или най-малко за поправките. Може но в някоя друга държава.
muhtarov - специалист
dr_slavov написа:
Темата с проектантите и проектирането е толкова голяма, че въобще не знам дали искам да започвам да пиша.
Аз съм профан в строителството. Отивам и казвам искам проект за къща. ОК казва проектанта, толкова пари. Плащам и всичко е ОК. Започвам да строя и се оказва, че пътеки, парко места, подпорни стени и т.н ги няма в проекта. Иначе на схемите за ситуация ги има, но няма конструкция. Питам геодезиста, той казва аз давам само коти. Питам конструктора на ограда той каза ти ми плати само за ограда. Питам архитекта, а ти ми плати само квадратура за къщата.
А относно отговорността, ако ми се сцепи пътеката след една година проектанта ще ми покрие ли щетите по изграждането наново или най-малко за поправките. Може но в някоя друга държава.

Същия съм и аз, .. не мога да разбера защо трябва да съм специалист по всичко. Защо не можеш да си кажеш на майстора болката(проблема) и както искаш да се получи на изхода на системата. Как и защо се прави така е задача на специалиста да намери правилното решение. За жалост при нас трябва да разбираш от всичко за да можеш да контролираш и да знаеш кога някой те обърква :(
radius - майстор
Защото толкова са специалисти.
schuldiner - майстор
Ааа, има джентълменско споразумение работникът да не проектира, а инженерът да не бърка бетон.
Иначе освен да знаят, специалистите трябва да са мотивирани да споделят. Мотивирани, не задължени. И не само с пари...

Славов, проектантът ти е направил услуга като не е включил някои дейности в проекта, щото е можело да минеш и без тях. Естествено, че ще му се плати за проект, но пък ако строителят ги опатка грамотно на своя отговнорност (и твоя)... що да се набутваш?
Tsilkov - майстор
dr_slavov написа:
Проблема е, че има две парко места и пътеки които строителя иска да захване за бетона на къщата(особено на парко местата).
Малко късно ти виждам темата, но не ги захващай за къщата! Термомостовете са едно на ръка, но и конструктивно не е правилно двете да са заедно. Строителя ще ти изкара от хиляда калденеца вода само и само да направи нещо което вече е правил и да не си напряга мозъка. Като те "стяга бюджета" не ги прави сега тия паркоместа - кви са тия мега скъпи лимузини дето не можеш да ги паркираш на улицата?
dr_slavov написа:
Въпроса е може ли да се набият арматури през XPS-и така да стане свръзката?
Може ама къв е смисъла? Тя и с бетон да я направиш там ще спука защото двете конструкции имат различно слягане.
dr_slavov написа:
Започвам да строя и се оказва, че пътеки, парко места, подпорни стени и т.н ги няма в проекта.
То в проекта не може да има всичко ама толкова ли не можаха да ти кажат с думи как да го направиш или да ти драснат един детайл ако ще и на ръка. От къде ги копаете такива лешпери не знам :? Той за една пътека се цигани две черти да ти драсне - представям си каква къща ти е проектирал :rolleyes:
muhtarov - специалист
какъв е най добрия метод за пътеки около къщата
питам патило ! :)

някой казват набиваме железата в бетона, армировката ляга на тях и леят бетона, така не се свлича и остава винаги здрав защото е с къщата.

друг казва лея пътека без да е хваната към къщата, но след време започват пукнатини, неравности, улягания и свличания. колкото и да е трамбован участъка водата го спластява по добре :? (т.е. дъждът)

има ли други методи и начини ?!
лични аз си мислех за нещо по семпло, наредени плочи, върху трамбована пръст и да оставя малко междина между тях да расте трева.

моля за съвети :)
Фитилчо - майстор
За много години,
И аз се чудя за горното по принцип, защото предстои.

Някой ... ? :roll:
  • 1
  • 2

Тема "Пътеки, парко места около къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: