Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
p.v.x - майстор
Huma написа:
А колко горе долу трябва да са размерите на колоните?
Ако направиш обща основа , тя трябва да е с размери 40 см.широка120 см дълбока.

Дълбочината от 120см. е необходима , защото зоната на замръзване е 80см.

Трябва да се слезе задължително под тази зона .

Сечението на колоната , не е нужно да е по голямо от 25/25 см. Това си е стандартен размер за колона , но не по -малко от този размер.

Процеса трябва да премине на два етапа.

Първо да излееш хоризонталната основа , с заложена хоризонтална армировка , плюс стремена за колоните. Които да стърчат около 60см. от хоризонталната равнина на основата. Те остават чакащи , за насаждане на самите колони.

Втория етап е изливане на самите колони.

Не ме питай от къде знам. :-D

А може и по начина обяснен от Тони Ст.

:rock:
Значи да си търся майстор да си го направи :-D
Защо трябва молба до общината за ограда? На нас архитект ни каза, че до 2.20 метра не е нужно разрешение.
Чираче - майстор
Mapua написа:
Защо трябва молба до общината за ограда? На нас архитект ни каза, че до 2.20 метра не е нужно разрешение.
Защото тук са все умници :lol:
Анонимен1
Mapua написа:
На мен ми искаха, на вас ако не ви искат екстра. Но, мой съвет е да накарате архитекта да ви даде документ черно на бяло с подпис и печат, че не е нужно да ходите в общината, за да имате какво да покажете като дойдат от ДНСК. Мисля, че бързо ще ви прати в общината като го поискате. На мен в общината ми казаха, че абсолютно нищо не може да се строи и преправя без разрешително, какви документи се изискват за разрешителното зависи от дейността, но нямаш ли разрешително, нямаш право да строиш. В ЗУТ си ги пише нещата за съответната община, в общи линии само латекс, бои и подови покрития може да полагаш без разрешително.
krismarg - специалист
Той ЗУТ е така окашан, че и общините реагират различно.

За такива порти има специални кухи профили, само дето са по края и се виждат и от двете страни.

Дълбочината на основите е теоретично 80 см заради замръзване, но зависи и от вида на почвата - ако е голям слой плодородна, ако е насип, ако е скала?
iavor - специалист
Huma написа:
Здравейте, имам нужда от малко помощ.
Захванал съм се да си направя входната порта (прилагам снимка на проекта ми). Имам неясноти от към колоните които ще държат тези порти.
Мисля си за два варианта: за 3 колони с арматура и кофраж и на тях да се сложи вратата , та колко трябва да са вкопани в земята при имайки предвид че ще са 2 метра височина? Друг вариант който си мисля, е да направя основи и на тях да се завърят по-дебели, метални, кухи профили(на колко основа трябва да се заварят) Дали ще държат вратите?

Вратите мисля да ги направя от кухи профили и на тях да хвана дъски 1 до друга?
Прикачен файл:
Прикаченият файл vrata.jpg вече не е достъпен
[/img]

Диагоналите са неправилни, според мен! За да няма провисване трябва да почват от долната панта нагоре. Не е вярно,че металните профили и дъските се свиват и разширяват чак толкова та да се забележат на око. Портата ми е на 3 год. и до сега не е мръднала :partyman:

Прикачен файл

IMGP1281.jpg
MamaMy - майстор
Ако е с по три панти на крило, може и така:
Чираче - майстор
Не разбирам ЗАЩО поставяте диагоналите да са натоварени на натиск? И защо са необходими три панти на крило?

Тема "Входна порта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: