Факт е че никой не прави там мазета, дори и няколкото нови си нямат 

panaira написа:Пускам малко снимки от това, което е върху тези основи сега, втората снимка е преди да се надстрои таванското помещение, но на нея се виждат пояса, колоните и трегерите. За сега ще оставя нещата така и ще наблюдавам за пукнатини (2 години по-късно няма видими проблеми, но сегашната конструкция определено е по-тежка от старата кирпичена къща).Това как го определихте, по писанията в ЗУТ ли, че кирпичките са водят паянтови постройки.
krismarg написа:Много добра забележка... Верно доста тежеше старата постройка, а и прозорците бяха доста по-малки (което предполага повече материал). Момчетата, които я събаряха видяха доста зор, но не предполагах колко е обемното тегло на кирпича (търсил съм инфо из нета и никъде не намерих, благодаря ти за информациатя) и че е почти колкото на бетона. Поротерма по спецификация от сайта им е 750 кг / м3. Това означава, че стена 6м х 2,80м от кирпич тежи над 17 тона, а такава от поротерм би била само 2100кг. Бетонен пояс с височина 60см би бил 5,4 тона.panaira написа:Пускам малко снимки от това, което е върху тези основи сега, втората снимка е преди да се надстрои таванското помещение, но на нея се виждат пояса, колоните и трегерите. За сега ще оставя нещата така и ще наблюдавам за пукнатини (2 години по-късно няма видими проблеми, но сегашната конструкция определено е по-тежка от старата кирпичена къща).Това как го определихте, по писанията в ЗУТ ли, че кирпичките са водят паянтови постройки.
Ако ви се намира някъде кирпичена тухла измерете и обема и я претеглете. Така ще определите теглото за обем. Обикновено е 1700-1900кг за кубик. Определете си и за поротерма. Бетона вероятно е 2200-2500 кг. При 60 см кирпичени стени срещу 25 тухлени даже и с бетонните пояси, кирпичената ще е била доста по тежка. А тавана и покрива предполагам са били с изолация от кал и вар и с широколистен дървен материал. Направете си изчисленията в тази посока, за Ваше спокойствие.
nikolov333 написа:Ако можеш дай ориентировъчна информация за разходите и времето което отнема от събарянето до готов нов строеж, понеже се замислям дали да руша старата къща на село. Проблема е, че е доста напукана, а и основите не са добре..Ами ще е банално да кажа, че е относително. От моя опит бих казал, че за събарянето е най-добре да наемеш някой местен човек с техника и възможност да изхвърли отпадъците. Събаряне и извозване към 2500лв. - 3000лв. Груб строеж за труд аз платих около 100лв. на м2. като това вкючва и покрива, който така или иначе след това правих наново - не беше читава бригадата, а и патрона им им даваше много малко пари. Моя съвет е да изчакаш да се освободят (щото са все заети) читави майстори, отколкото да се хванеш с първите свободни, аз си изпатих от това. Цените на материалите са стандартни и имаш избор. Аз много неща си ги правих сам, поръчване, транспорт и плетене на арматура, наливане на стъпки, викал съм и бетон помпа два пъти - 200лв. на наливане. Ако всичко е организиранои добре (събаряне, доставка на материали, работлива бригада) с грубия строеж можеш да се оправиш за около два месеца, а защо не и по-бързо.
nikolov333 написа:Ако можеш дай ориентировъчна информация за разходите и времето което отнема от събарянето до готов нов строеж, понеже се замислям дали да руша старата къща на село. Проблема е, че е доста напукана, а и основите не са добре..Най-добре говори с проектант. Аз реших, че сам ще си правя къщата, мисля че на доста места сбърках ;) Проектанта може да ти каже колко ще ти струва укрепването на старата къща и колко нова такава.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: