ср авг 09, 2023 1:57 pmchapara написа: Колега, гледай по ведро на нещата, тепърва ще имаш по тежки казуси вероятно. Един съвет. Не напрягай майсторите излишноДа, затова исках и да питам, щото гледам да не се напрягаме![]()

brum написа: Мога да коментирам само по ПУ пяната между тухлите и бетона. Това е правилното, защото бетона провисва. Ако е твърдо там ще строши тухлите при провисването.За това и аз знам, да - ние първо вдигнахме конструкцията и след това зидарията + пяна накрая, а не да се ползват зидовете като "кофраж" както се е правило преди.
nelina_london написа: Ще кажа ,че нещата ,които впоследствие могат да се окажат притеснителни ,обикновено не се виждат на пръв поглед - денивелация в плочата, отклонения от 5+ см на една стена(едно изложение )на къщата .Тези неща стават ясни за собствениците ,когато дойдат хората за замазка и външна ТИ .Вътрешното измазване, обикновено може да "обере" кривината, защото стените в една стая ,често са с дължина под 5м .Е, винаги може и там да стане гаф ,ако зидарията е некъдърно направена .ТИ също обира големи отклонения ,но с топки лепилоПоне на пръв поглед няма такива отклонения, максимум в диапазона 1-2 см може да има на места. А 12 см то си е направо надолнище..... Иначе изолацията може и същите хора да ми я правят, така че няма да има с кого да се оправдават.В над 90% от случаите не искат разликите да се изравняват с различни дебелини изолация ..
Приятелка с новопостроена къща имаше 12 см отклонение в плочата ,познайте какво се случва и със стълбището в този случай ...

Имаме малко по-големи стаи, щото примерно има полусвързана трапезария с хол - там свързващата част идва 8м на 2.5м , също има и коридор към 7-8м. на първия етаж, мазе 10-11м в дължина, но не съм видял денивелация никъде по пода, тук таме има леки неравности където са вибрирали/мастарили бетона (или там както е терминът) и някоя друга бучица, където е изтървал кофража на места и е прокапало, но ще слагам и подово най-вероятно, така че ще има какво да ги обере. Това което ме притесняваше при конструкцията беше, че се появиха пукнатини на доста места, но изглеждат само повърхностни. Не мисля че имаше грешки при леенето на бетона, като и декофрирането се случи след нужното време, но просто и в бетоновите центрове вече не знам какви химии слагат в тоя бетон....