Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
SanDRo - напреднал
ср авг 09, 2023 1:57 pmchapara написа:
Колега, гледай по ведро на нещата, тепърва ще имаш по тежки казуси вероятно. Един съвет. Не напрягай майсторите излишно😉
Да, затова исках и да питам, щото гледам да не се напрягаме :) не искам да отида да правя забележки или да мрънкам за нещо, което по стандарт се приема като правилно и в допустими граници.
brum написа:
Мога да коментирам само по ПУ пяната между тухлите и бетона. Това е правилното, защото бетона провисва. Ако е твърдо там ще строши тухлите при провисването.
За това и аз знам, да - ние първо вдигнахме конструкцията и след това зидарията + пяна накрая, а не да се ползват зидовете като "кофраж" както се е правило преди.
nelina_london написа:
Ще кажа ,че нещата ,които впоследствие могат да се окажат притеснителни ,обикновено не се виждат на пръв поглед - денивелация в плочата, отклонения от 5+ см на една стена(едно изложение )на къщата .Тези неща стават ясни за собствениците ,когато дойдат хората за замазка и външна ТИ .Вътрешното измазване, обикновено може да "обере" кривината, защото стените в една стая ,често са с дължина под 5м .Е, винаги може и там да стане гаф ,ако зидарията е некъдърно направена .ТИ също обира големи отклонения ,но с топки лепило :-D .В над 90% от случаите не искат разликите да се изравняват с различни дебелини изолация ..
Приятелка с новопостроена къща имаше 12 см отклонение в плочата ,познайте какво се случва и със стълбището в този случай ...
Поне на пръв поглед няма такива отклонения, максимум в диапазона 1-2 см може да има на места. А 12 см то си е направо надолнище..... Иначе изолацията може и същите хора да ми я правят, така че няма да има с кого да се оправдават :))) но за замазките/мазилките - ще трябва да търся друга бригада.

Имаме малко по-големи стаи, щото примерно има полусвързана трапезария с хол - там свързващата част идва 8м на 2.5м , също има и коридор към 7-8м. на първия етаж, мазе 10-11м в дължина, но не съм видял денивелация никъде по пода, тук таме има леки неравности където са вибрирали/мастарили бетона (или там както е терминът) и някоя друга бучица, където е изтървал кофража на места и е прокапало, но ще слагам и подово най-вероятно, така че ще има какво да ги обере. Това което ме притесняваше при конструкцията беше, че се появиха пукнатини на доста места, но изглеждат само повърхностни. Не мисля че имаше грешки при леенето на бетона, като и декофрирането се случи след нужното време, но просто и в бетоновите центрове вече не знам какви химии слагат в тоя бетон....
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Вертикалите огледай.
В счупените тухли няма нищо лошо, не е лего...
Пяната ми се струва малко
Не са ти спестили вица, за изправянето :-)
Не допускай алкохол на обекта, а ти се научи да вземаш мъничко, помага
Пожелавам успех и грешките в пари и време да са по-малки от 10% ;-)
nelina_london - специалист
Отклоненията по хоризонтал и вертикал се виждат най-добре с лазерен нивелир ,отвес .На око и на пръв поглед не се виждат ,затова намекнах ,че обикновено са неочаквана изненада.
Както и 12 см отклонение на 15м. плоча спокойно може да не се забележи .Това е под 1см /м и при
наличие на няколко стени , на око се пропуска .
LazarGanev - "Велик майстор"
ср авг 09, 2023 3:20 pmSanDRo написа:
но ще слагам и подово най-вероятно, така че ще има какво да ги обере.
Как точно мислиш да ги обере подовото, ако има денивелации примерно 10см - с различна дебелина на изолацията или с разлика в замазката? Ще ти отговоря да не се мъчиш - чрез предварителна изравнителна замазка, по никакъв друг начин :) . Имах клиент с 20см денивелация по диагонал на плочата, на 200м2 застроена площ, и той смяташе, че подовото ще оправи всичко, ама вица вече са ти го припомнили :)
SanDRo - напреднал
LazarGanev написа:
ср авг 09, 2023 3:20 pmSanDRo написа:
но ще слагам и подово най-вероятно, така че ще има какво да ги обере.
Как точно мислиш да ги обере подовото, ако има денивелации примерно 10см - с различна дебелина на изолацията или с разлика в замазката? Ще ти отговоря да не се мъчиш - чрез предварителна изравнителна замазка, по никакъв друг начин :) . Имах клиент с 20см денивелация по диагонал на плочата, на 200м2 застроена площ, и той смяташе, че подовото ще оправи всичко, ама вица вече са ти го припомнили :)
Имам предвид да обере малките неравности, например на места следи от виброването на бетона и е по-хлътнало/изпъкнало. Ако говорим за денивелация на 10см. и повече в цялата плоча - няма как да стане само с подовото, съгласен съм, но мисля че нямам такива фрапантни отклонения.
ср авг 09, 2023 3:33 pmn_a написа:
Вертикалите огледай.
В счупените тухли няма нищо лошо, не е лего...
Пяната ми се струва малко
Не са ти спестили вица, за изправянето :-)
Не допускай алкохол на обекта, а ти се научи да вземаш мъничко, помага
Пожелавам успех и грешките в пари и време да са по-малки от 10% ;-)
Пяната навсякъде е в различно количество, зависи колко са успели да напаснат тухлите явно. Аз още при конструкцията гледах за кривини на бетона и не видях нищо фрапантно, но ще го имам предвид.
Прикачен файл:
31.jpg
Прикачен файл:
32.jpg
MamaMy - майстор
По снимки си идеален. Колко по-трагични сме виждали няма да повярваш.
Преди време до работата ми една голяма строителна фирма построи жилищна сграда с магазини и офиси отдолу. Тогава още пушех и излизах на задната тераса да пуша. Нагледах се на простотии. Още на кота първи етаж се започна. Като махнаха кофража и като се оголиха ония арматури в плочата и в колоните... Зейнаха дупки по 1м в диаметър. Някой от началниците се развика и един мангал помъкна кофи с хоросан. Всичко се замазваше още докато декофрираха. До последния 5-ти или 6-ти етаж все така беше. Като свършиха с бетоните се пуснаха да зидат с итонг. Интересното, че зидаха само фасадата. Веднага се сложи и зелена алуминиева дограма. Направо ми увисна ченето. То още стълбища нямаше, нямаше преградни стени, нямаше задна стена. Покрива беше на бетон. Явно се целеше прикриване на останалите довършителни работи. Тогава видях вече истинските тайни в занаята. Всеки следобед малко преди края на работното време се караха няколко палета тухли четворки с качество като за външен нужник или кокошарник. Тухлите от съвсем сурови до откровено препечени и криви. Веднага се пускаха едновременно по 3-4 мангалета да зидат на един етаж. Пускаха се прожектори и на другия ден в 8ч. сутринта заварвах мазачи да довършват мазането. Стените бяха криви като във вица. От самолет въобще не им личи. Когато завършиха и последния етаж чак тогава затвориха отзад. Това ми позволи да се нагледам на бисери. Дори след финалната машинна замазка можеше да се разбере що за строители са. Прозорците на тоалетните и стълбищата на задната фасада бяха като хвърляни с вилата. Разминаваха се с по една педя настрани. Голяма кривица.
И защо го разказвам всичкото това... В края на годината 2-3 месеца след последните ми наблюдения, на празника на строителя, лично кмета награди въпросната фирма с грамота "Строител на годината".
Боже дай дълъг живот и много късмет на щастливите новодомци! :lol:
kozl - майстор
Аз не виждам нищо притеснително в снимките.
Това което не се вижда на снимките е вертикалност на стените, обща праволинейност и относително отклонения, ъгли м-у стените и размери отговарящи на проекта.

Ако няма допълнителни технически изисквания по договор може да се ползва това
bigdragon - майстор
ПРАВИЛНИК ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ И ПРИЕМАНЕ НА ЗИДАНИ КОНСТРУКЦИИ
(Утвърден със заповед No РД 14-02-122/02.03.1984 г. на МССУ, публикуван в БСА бр. 5
от 1984 г.)

https://drive.google.com/file/d/1gslsgr ... TYsCF/view

Виж чл. 46.

Например за тухлена стена
Неравности на вертикалната
повърхност при поставяне
мастар с дължина 2 000 mm:
a) с измазване 10мм;
б) без измазване 5мм.

ПП Вероятно има и по-нови издания на правилника, но цифрите в тях няма да се различават...
schuldiner - майстор
Много забавна тема сте отворили :-D
Вярно 2 см е отклонението при зидарии, ама ако им плащат като на майстори, трябва да е около 5 мм и надолу. Плащаш на зидар - пестиш от мазачи, просто е.
Зимата бях на обект, продаден "на зелено", със зидари от зелените на надник 50-60 лв. Ами от колона до колона по 20 см успяваха да сбъркат :-D :-D :-D Не е учудващо, сутрин на инструктажа да пестим време разписвах двайсетина човека, че им беше трудно дори да хванат химикала:-D :-D :-D Аз, понеже правих покрива, бях "чувствителен" за наклонените греди - нито една не беше в правилната посока и ниво. Но пък "палмата" държа една наклонена греда на 45 градуса, която излезе с 60 см от кота корниз. Чак след като си изпълних покрива под нея се сетиха да я изкъртят. Честито на новособсвениците!
ПП Извод: Нема да се плашите!
kozl - майстор
нед авг 13, 2023 10:51 pmschuldiner написа:
.
..........
ПП Извод: Нема да се плашите!
Да и последната надежда изчезва съвместно с бояджията :cry:

Тема "Допустими разминавания при зидария" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: