Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
D.Kalchev - специалист
вт авг 22, 2023 9:24 amhertpo написа:
вт авг 22, 2023 9:07 amstefanjor написа:
По- добре се "върни" и прочети къде какво е изписано в този и други форуми.
За "месец-два" може да построиш беседка... всичко друго е кукички за шарани...
Масирано чета и гледам от седмица.
Мислех,че доста по-лесно и бързо да се строи,но уви.
Лесно и бързо в строителството няма как да се получи, уви. На всеки етап има изненади и подводни камъни. Лично аз нямам особено доверие в така нареченото сглобяемо строителство. Влизал съм в една такава къща на мой познат и останах с усещането, че това е нещо като луксозна барака. Такова нещо за себе си не искам. Тия дни водих предварителен разговор с конструктор за малка къща, тоест не повече от 150 квадрата с гаража. По мнения на познати които в момента строят за груб строеж може съвсем спокойно да се вместя в 1000 лева на квадрат. В размисъл съм дали да има маза. А ако има, мисля да е под гаража. По-голяма не ми трябва просто, освен това и парите са фактор.
nelina_london - специалист
С някои условности,може и да се стигне до цена от 1000лв/м2 на етап шпакловка и замазка,въпреки ,че е доста съмнително щом трудът е заплатен ,а не личен .Абсолютно нереално е за тази цена да се завърши до ключ .
Чираче - майстор
вт авг 22, 2023 5:14 pmschuldiner написа:
Ползвайки търсачката с автор "чираче":
С ключова дума "моята къща" - 43 резултата.
За "къща с термопанели" - 33 резултата.
"Моята къща с термопанели" - 15 резултата.
"Машинен инженер съм" - 12 резултата.
Някой ако не е разбрал, защо няма тайни ...
Не знам каква е целта на цитираното? Аз нищо не крия. Всичко съм постигнал със собствени умения. Ако на някой му пречи, да не ме чете.
kr1100 - майстор
вт авг 22, 2023 5:40 pmD.Kalchev написа:
.... В размисъл съм дали да има маза. А ако има, мисля да е под гаража. По-голяма не ми трябва просто, освен това и парите са фактор.
Има 1 фактор колко дълбоко са подпочвените води ?? Направи проучване наоколо - съседи.
Така или иначе ще имаш геоложки проучвания със сонда.
В предвид засушването и липсата на валежи -прави маза.
Офф 2009 геоложки - на 30-40 см вода. 2010 г. копаене за основи - вода , канал за изтичане на водата. Кладенеца - дъно на 8,5, като се надвеся над пръстените стигам водата с ръка.
Сега ниво на водата 1,45 м от дъното . да бях знаел да правя и маза тогава. Съсед има полуподземен гараж - не си вкарваше колите заради водата .Помпата полупостоянно работи за изхвърляне на вода от гаража.
Времената се менят.
schuldiner - майстор
За мен вече няма тайни, смея да твърдя и нищо не крия леко се различават по смисъл. Та, като няма тайни, колко излиза стоманената конструкция - без бетона, без обшивките на стените и покрива, само конструкция труд и материали. Аз споменах вече в друга тема - на мен ми оферираха от двойно до тройно на дървената, която изпълнихме. Вярно, ако я правех сам, щеше да е само до 50% повече, но не всеки може да работи със стомана. Дори и тези, които си мислят че могат :)

@nelina_london - условности има във всеки строеж, но 1000 лв./м2 е напълно постижимо дори с чужд труд. Примера го видя, надявам се.
Чираче - майстор
вт авг 22, 2023 7:50 pmschuldiner написа:
За мен вече няма тайни, смея да твърдя и нищо не крия леко се различават по смисъл. Та, като няма тайни, колко излиза стоманената конструкция - без бетона, без обшивките на стените и покрива, само конструкция труд и материали.
Никога не съм правил подобни сметки. За всяка конструкция е различно, в зависимост от проекта.

Само да спомена нещо - преди няколко години един познат/запознахме се като пациенти в болница/ искаше да му направя покрив на къщата с метална конструкция и термопанели около 100кв.м., като на моята къща. Не ми се занимаваше, и за това му обявих цена, с която мислех, че ще се откаже. Той се съгласи на секундата. Впоследствие се оказа, че съм му обявил цена двойно по-ниска от офертите. В крайна сметка му направих покрива. Даже му върнах пари, защото ме хвана срам.

Ако питащия има въпроси, нека ми пише на ЛС
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт авг 22, 2023 9:00 pmЧираче написа:
вт авг 22, 2023 7:50 pmschuldiner написа:
За мен вече няма тайни, смея да твърдя и нищо не крия леко се различават по смисъл. Та, като няма тайни, колко излиза стоманената конструкция - без бетона, без обшивките на стените и покрива, само конструкция труд и материали.
Никога не съм правил подобни сметки. За всяка конструкция е различно, в зависимост от проекта.

Само да спомена нещо - преди няколко години един познат/запознахме се като пациенти в болница/ искаше да му направя покрив на къщата с метална конструкция и термопанели около 100кв.м., като на моята къща. Не ми се занимаваше, и за това му обявих цена, с която мислех, че ще се откаже. Той се съгласи на секундата. Впоследствие се оказа, че съм му обявил цена двойно по-ниска от офертите. В крайна сметка му направих покрива. Даже му върнах пари, защото ме хвана срам.

Изображение
nelina_london - специалист
schuldiner ,точно на теб няма как да не ти повярвам за цената ,но до ключ включва баня,подова настилка ,врати ,отопление,и самата документация,която ще е поне 5 хил. лв + .
D.Kalchev - специалист
вт авг 22, 2023 5:50 pmnelina_london написа:
С някои условности,може и да се стигне до цена от 1000лв/м2 на етап шпакловка и замазка,въпреки ,че е доста съмнително щом трудът е заплатен ,а не личен .Абсолютно нереално е за тази цена да се завърши до ключ .
Далеч съм от мисълта, че за 1000 лева на квадрат може да се стигне до завършено строителство. Имам в предвид хилядарка за груб строеж. Като трябва да уточним и какво включва грубия строеж. Груб строеж май е разтегливо понятие. В грубия строеж включвам къщата с покрив, дограма и груба мазилка. Довършителните работи може и да се вместят в 500 лева на квадрат без много отпускане. Поне така мисля, но сметките винаги могат да излязат криви.
schuldiner - майстор

Да, бе. Че да можеш пак да моткаш хората безконтролно :-D Върнал си пари, щото не си знаел нито как да окрайчиш панелите по калкана, нито как да монтираш надулучни поли, камо ли как да вържеш самия улук. Я покажи да се посмеем :-D :-D :-D

Тема "Нова къща на село" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: