• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
lov - майстор
То пропуснах да кажа че тази битумната ми е без пари или по точно с транспорта на цената на най евтината дето разправям че е перфориран найлон. Та не е чак толкова презастраховане а работа с налични материали. :) И аз викам дано доживея да видя след 30 години дали ще изгние и протече :wink:
stroylux - напреднал
lov написа:
stroylux написа:
В такъв случай в сравнение с повечето "дългогодишни майстори покривачи" , които до един "току що се връщат от Германия" си се справил добре. Най- малкото си напаснал керемидите по дължината на ската, а имам случаи при които режат дори и тези при стрехата. Имам някои дребни забележки, които са пренебрежими. Керемидите при уламата не трябва да се приближават една до друга толкова поради факта, че покрива е най- динамичната конструкция при една къща и може да се получи евентуално триене при насрещните керемиди и оттам счупване и разместване. Но това е по-скоро теоретично. С фолиото или черната хартия не трябва да се покриват летвите, тъй като лятно време в някои области температурата на керамичното покритие достига 70 и повече градуса а работната на тези материали в повечето случаи е 50-60, затова разстоянието керемида- фолио е мин. 6 см. Снегозадържащите куки се разпределят по целия скат за да вършат съществена работа.Има си разходна таблица за всеки регион в страната. Изпълненията само по периферията не носят нужния ефект. Лавината и свлачището никога не тръгват от подножнието. В твоя случай скатовете са малки и не е проблем. Приеми го като градивна критика и още веднъж - ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
Да почна от зад на пред. Покрива е с почти минималния допустим наклон и до сега не е имало куки та как е карал. :? :) Куки бол ще сложа още но заваля тогава и нямаше кой да се кетри по лизгавицата. Тъй тъй съм ги направил няма да ги изхвърля я. :lol: А и нещо се замислих на пролет да си стъкна и една рампичка за удобсто при чистене на кумините та ще е тогава. Тъкмо ще видя нагледно къде иска повече щото мястото и разположението е особенно и няма кой знае какви навявания нищо че е в балкана. На дневен ред ми е мрежа за улуци. Завчера от задната страна преливаха от шума за трети път ги чистя и няма оправия.А трябва да ги вкарам и в канализацията. Та давайте алтернативни решения. Това дето се предлага готово е ясно :lol:
Относно разстояни в уламите има си ги но при рязането така са правени срезовете че се създава илюзия че се допират. То там даже малко престараване беше точно на тази тема щото от зад площадката е на нивото на главата ми и ще са видими. А и колко да мърда тоя покрив реално и 5мм са достатъчни а те са 5 санта. Относно напасването по дължината на ската. Ми трябва да си много тъп майстор да режеш керемиди пък и тези носят до 7 санта приплъзване и е грехота да режеш където и да е било. Ако не можеш да смяташ редиш на земята и толкова. Пък тя и сметката лесна. Ковеш най долната и най горната шипка така. После делиш разстоянието на максималната покриваща дължина. Ако не излезе цяло число добавяш още един ред и ги разпределяш. мериш с рулетката от двете страни с прибавяне а не с разни чапове или теркове /на всякъде им викат различно/ щото с тях се натрупва грешка. А и едва ли има иделано равни скатове. Опъваш канапа ако не си сигурен и ковеш по него.
Относно защо са летвите от долу. Ми търся си и хидроизолация. Най разумното е да ковеш във високата част така че каквото и да се стича никога няма да попадне в отвор покрай пирона. За мен другия вариант е мързеливия щото по лесно става. Дори така е по лесно защото разполагаш летвите по мартаците предварително и после няма да се чудиш къде да я сложиш. Ако е тънка мембрана мисля че Вадим го беше обяснил как го правят с подпъхване ама с това дебелото не става номера.
А това дали шипките са с 2 сантима по близо или далече от мембраната разликата в температурата ще е десети да не кажа стотни от градуса разлика. Ако искаш от любопитство мога да ти я измеря другото лято. :-D
Така като го гледам на една от снимките не е почти ами е точно на минималния наклон от 15 градуса за керемиди "Македо". Относно снегозадрваннето- под 22 градуса дори не е необходимо, затова си нямал проблеми досега. Говорех принципно за разходната норма и разположението на скобите. Ето една примерна схема за разположение https://www.google.bg/search?newwindow= ... qP8IRmM%3A
Относно хидроизолацията около пироните- има специални ленти, които се слагат под летвите и когато пирона преминава през тях се елиминира опасността от теч, но са си допълнителен разход.Друг е въпросът за пироните. За мен те нямат място на покрива ,но не е фатално да се използват.Относно разстоянието- не говорим за 2 см. Летви със сечение по малко от 3 см са абсолютно забранени за използване под керемиди в държавите , където има норми и стандарти за този вид СМР.Така при двойна скара се осигуряват необходимите 6 см. Да не говорим ,че в Австрия и Германия, които са много по студени откъм климат контра- летвите са със сечение 5х5 см. За температурата- благодаря, мерил съм я многократно, но гледам да си работя както е по книгите- все пак има клиенти, които си взимат и черни керемиди.
А за защитата на улука- каквото и да сложиш всичко се затлачва рано или късно. Това е хубаво решение https://www.youtube.com/watch?v=N6f5iAVEE8w, но и то има нужда от почистване. Важно при улуците и изобщо при всички гравитачни отводнителни системи е да се спазва наклона от 3-5 мм на метър за да се осигури скорост на водата при която не се получава нито завихряне нито застояване и по този начин се отмиват боклуците и мръсотията, но за съжаление не и листата на 100 процента.
lov - майстор
Двата санта за дебелината на летвите го написах ей така иначе съм на стандартния размер 3х4. А дървения материал ми е най малкия проблем да го намеря. Но понякога мисля че не трябва и да се прекалява защото почват другите проблеми с птички и всякаква друга гад дето е решила да гнезди от долу. И се почва с още една камара консумативи дето струват луди пари. А това отстояние едва ли е еднакво за различните географски ширини. Едва ли някой примерно в Гърция ще си цопне черни керемиди макар че хора всякакви. Важното е да не се залита според мен в крайности.
Относно пироните не ми се спори ползват се и ще продължат да се ползват като строителен скрепителен елемент и едва ли някой може да ме убеди че е грешно но не фатално да се ползват. Имат си предимства и недостатъци а понякога са незаменими. Ако бяха по умни на онова покривче дето показах по на горе сигурно щяха да ползват винтове за обшивката и нищо че са по спестяване на ръчния труд си ги пердашиха с чукове като пичове а не с електрически или пневматичен пистолет.
А за носещата конструкция и аз съм на мнението че с винтовете става по здраво и лично на мен ми е дори по лесно с тях от колкото по класическия начин.
Това се тази система която си показал ми е много интересно как ще се дъжри в пороен нашенски дъжд. :lol: Те на други места по тропиците от зор в место водосточни тръби само една верига колкото да води водата до земята. :)
А на мен по ми харесва този вариант с мрежата.
https://www.youtube.com/watch?v=jI3vG7Espms
Само остава да измислим как да си ги направя по евтинко. :? :)
stroylux - напреднал
lov написа:
Двата санта за дебелината на летвите го написах ей така иначе съм на стандартния размер 3х4. А дървения материал ми е най малкия проблем да го намеря. Но понякога мисля че не трябва и да се прекалява защото почват другите проблеми с птички и всякаква друга гад дето е решила да гнезди от долу. И се почва с още една камара консумативи дето струват луди пари. А това отстояние едва ли е еднакво за различните географски ширини. Едва ли някой примерно в Гърция ще си цопне черни керемиди макар че хора всякакви. Важното е да не се залита според мен в крайности.
Относно пироните не ми се спори ползват се и ще продължат да се ползват като строителен скрепителен елемент и едва ли някой може да ме убеди че е грешно но не фатално да се ползват. Имат си предимства и недостатъци а понякога са незаменими. Ако бяха по умни на онова покривче дето показах по на горе сигурно щяха да ползват винтове за обшивката и нищо че са по спестяване на ръчния труд си ги пердашиха с чукове като пичове а не с електрически или пневматичен пистолет.
А за носещата конструкция и аз съм на мнението че с винтовете става по здраво и лично на мен ми е дори по лесно с тях от колкото по класическия начин.
Това се тази система която си показал ми е много интересно как ще се дъжри в пороен нашенски дъжд. :lol: Те на други места по тропиците от зор в место водосточни тръби само една верига колкото да води водата до земята. :)
А на мен по ми харесва този вариант с мрежата.
https://www.youtube.com/watch?v=jI3vG7Espms
Само остава да измислим как да си ги направя по евтинко. :? :)
Изпращам ти 3 варианта за защита на улуци.
Прикачен файл:
uluci.jpg
Най- удачният е последния и той много се доближава до този, който си показал. При всички има затлачване и замърсяване, но при него е най- малко. Ако можеш да си намериш каквато и да е UV устойчива мрежа - ще ти свърши работа. А относно проливните дъждове - важното е улука да е наклонен леко в предната страна с около 2 см от мислената линия на ската,както съм го начертал за да се излива навън водата , а не към стрехата.
egomen66 - майстор
Много добри и полезни включвания по темата , stroylux . =D>
lov - майстор
+1 и от мен за включването на колегата.

Относно вариантите с мрежата а и за да не се чуди после някой какво решение да вземе.
Първите два при мен отпадат по обективни причини заради окачването на улуците. Приложими са при така наречените безшевни или такива при които нямаме скоба от горе която допълнително да захваща улука. Иначе вероятно по лесно ще се почиства защото ще имаме една еластична що годе тръба от мрежа. Изваждаш я изтръскваш я и толкова с почистването. Отделно монтажа няма да изисква някакви допълнителни закрепвания.
А причината да избера такива скоби са че не ми харесаха другите варианти от към здравина. Все пак закачването става само за берта на самия улук и съм виждал на много места с изплюли окачвания от натоварването на снега. Вярно е че има скоби от доста дебела шина 4мм но при тях трябва ухото да се огъва на място според необходимата височина. Невероятно здрави че чак може да увисна на тях но нямах времето да си намеря или направя приспособлението за огъване а и никой не е мислил че ще ми се налага да слагам мрежи.
Та относно мрежата и аз съм се насочил точно към едни пластмасови оградни. А щом са такива би трябвало да изкарат доста години без да имат проблеми със слънцето. Но остава да издиря в черевена разцветка щото все на зелени попадам. А за захващането си мисля че ще е достатъчно да се подпъхне по последния ред цигли и това ще е достатъчно. В зоната на казанчетата вероятно ще е добре да се положи по дъното още по някое парче за допълнителна филтрация. Но понеже работата не е спешна и това ще е нужно чак за следващата есен имам време да се ослушвам достатъчно :)
egomen66 - майстор
Фитилчо написа:
В нашият случай и в духа на форума, каквото си направим, такова ще ни държи сушинка и топлинка :lol:
Добре, че ениско, че ме е страха адски от високо [-o<
ФИТИЛЧО.... Какво стана...докъде стигна? Нещо бягаш по тъча :-D . Дай малко инфо , снимки.Да помагат форумците , с каквото могат , ако трябва. :partyman:
botev_fen - напреднал
Приятели имам странен "проблем". В момента къщата ми е без тавани , само гредоред ,а над него покрив. Не бях ходил 2-3 седмици по празниците. Преди 2 дена като отидох имаше 3 странни влажни петна в две от стаите. Не мокри а просто влажни.Качвах се върху гредите, те бяха сухи, ОСБ-то в района над тези петна също беше сухо. Може ли покрива да капе а аз да не мога да разбера? Керемидите са чисто нови гръцки , под тях има фолио(мисля че дифузионно , не съм сигурен)а отдолу е ОСБ-то. Само да уточня, че няма врати и прозорци все още.
fbr - майстор
Ако вятъра е набутал отнякъде сняг, като се разтопи, се получават подобни петна.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Покрив - НАПРАВИ САМ...Алтернативни решения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: