вт яну 10, 2023 7:07 amschuldiner написа: Как да не е сбъркан проектът, като светлото ти бяга с 30 см! Добре че в основите мерят минимална дълбочина... Не е рядкост по нашия край в проекта стъпките да са минус 3м, а заради проблемна почва да се слезе много по-надолу. Не мисля, че някой ще прави проблем за 30 см вътре в сградата... Само предвиди дренажът да е под нивото на пода.То само това да беше сбъркано в моя проект

Иначе да задължително дренажа ще го следим с бащата да го направят като хората. А пък ако паднем под нивото, което ще ми позволи да заустя в канала на пътя ще мисля вариант с шахта и принудително изпомпване.
вт яну 10, 2023 7:07 amschuldiner написа: ТИ ще помогне, но си е разход на материали и енергия. Над мазата ми е неотопляемо с 15 см олекотена замазка и теракот - не е падало под нулата в това помещение, значи има "загуби" през пода и тази ТИ не е достатъчна. Но при теб подовото ще го смяташ при средна 12-14 градуса под плочата /само за отоплителния сезон/ и ще видиш, че не е толкова страшно да намалиш слоя и под 10 см.Не съм сигурен дали те разбрах. Казваш, че така както е дадено е ок и няма да имам дертове или че може да се намали изолацията някъде понеже е плочата на кота нула е над сутерен в който темп. така или иначе ще е над 0-та?
вт яну 10, 2023 7:07 amschuldiner написа: ПП Да не избързваме, обаче както си описал организацията и избора на изпълнители... само на такива обекти съм виждал перфектно изпълнение по всички параметри.Сори, но това ирония ли е, тоест криви са ми плановете или обратното и казваш, че ти се струва ОК плана?

вт яну 10, 2023 8:07 amDessie написа: 1. Под фундамент имаш 2 отделни слоя полиетиленово фолио … първият върху пръстта, после насипваш трошен камък и го трамбоваш - не, че нещо, ама няма да оцелее при никое положение тоя найлон и не, че са парите на света, но ми се струва упражнение за лудиТова даже не го бях забелязал и наистина е безумно. В конструктивните чертежи виждам само един слой.
вт яну 10, 2023 8:07 amDessie написа: 2. Имаш ли друг детайл за фундаментите- тук не се вижда описан подложен бетон? При мен беше така: изкоп -> трошен камък за уплътняване на дъно изкоп ( валя дъжд +неграмотен багерист, който разрохка дъното на изкопа, съответно и дренажа под фундаментите се появи) -> подложен бетон -> изливане на стъпки, фундаментни стени и рандбалки -> насип в полетата от пръст и 10 см трошен камък -> армиран найлон -> армирана настилка. Основната разлика при теб е, че имаш сутерен, а аз не. Проблем ти е прекъсването на термомоста от сутерена към надземната част. Според мен логиката на архитекта ти е следната : за да прекъсне термомоста от фундамента към сутерена опакова вътрешно с фибран и вата, после за първият етаж отделно ще прекъсне термомоста между сутеренните стени и плочата на кота 0. Това прекъсване налага слагането на хпс над плочата на кота 0 . За да прекъснеш към стените над кота 0 от фундаментните стени обаче, ми се струва добре да се заложи първия ред на зида да е газобетон или нещо от този тип, защото отвън хпс пази, но по височината ще има термомост и ще охлажда зидовете над к 0. За целта хидрото и дренажната мембрана ще се задигнат до ниво + 0,20Да със сигурност ще търся вариант да прекъсна термомоста от плочата на кота 0 към зидовете. Или ще търся вариант за foamglass или ще направя както nelina_london И предполагам теб, а именно итонг за първи ред зидария. Между плочата и първия ред зидария задължитено хидроизолация да прекъсне ако има някаква капилярна влага идваща от сутеренните стени.
Прикачен файл:
2023-01-10_09h25_17.png (108.69 KиБ) Видяна 411 пъти
Прикачен файл:
2023-01-10_09h23_01.png (104.34 KиБ) Видяна 411 пъти
Като се загледа човек навсякъде неточности. В чертежите едно, в записките друго, в количествата трето ит.н. На чертежа фундамента е 50см. В описа на словете по-горе 40см

вт яну 10, 2023 8:07 amDessie написа: 3. Не ми е ясно кое изисква дюбелиране на поцинкована мрежа, преди полагане на гранитогрес?!? Не споря, че не трябва - питам защо?Нямам си на идея. Но мисля, че съм срещал тази методика в клипове и на baumit и други, че като се лепи камък или грес навън се слага върху метална мрежа. Това ще го мисля в последствие. Може и съвсем друго да ми дойде на акъла до тогава.
вт яну 10, 2023 8:07 amDessie написа: Като гледам имаш ниво 2.30 в сутерена без проблем. От к-3.10 ( дъно изкоп ) имаш 70 см с настилка и до долния ръб на плочата на първия етаж са си 2.40, като махнеш и 10-ка за ватата - точноИма някаква грешка. Както са описани слоевете, чисто излиза 2м. Ако махна ватата на тавана ще стане 2.1м, което е по-добре, но пак ми малее![]()
Сигурно още неща ще видя, ама още ми се спи![]()

А да разбирам ли, че според теб няма нужда от тези 10см вата под плочата на кота 0?
вт яну 10, 2023 8:07 amDessie написа: Едит : забравих да ти честитя РС и тукБлагодаря много! От твоята уста в божиите уши.успех и безпроблемно да върви!