• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 50
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
skostadinov - специалист
вт яну 10, 2023 7:07 amschuldiner написа:
Как да не е сбъркан проектът, като светлото ти бяга с 30 см! Добре че в основите мерят минимална дълбочина... Не е рядкост по нашия край в проекта стъпките да са минус 3м, а заради проблемна почва да се слезе много по-надолу. Не мисля, че някой ще прави проблем за 30 см вътре в сградата... Само предвиди дренажът да е под нивото на пода.
То само това да беше сбъркано в моя проект :-D Ами това ми дава някакви надежди. Ще видим като обсъдя със строителя какво ще каже по темата. То се не знае де, може да се наложи да се копае по надолу така или иначе ако почвате не е ок, така че ако така се получи после може вместо да пълним с трошляк направо да се увеличи височината на сутерена. Но да видим.
Иначе да задължително дренажа ще го следим с бащата да го направят като хората. А пък ако паднем под нивото, което ще ми позволи да заустя в канала на пътя ще мисля вариант с шахта и принудително изпомпване.
ТИ ще помогне, но си е разход на материали и енергия. Над мазата ми е неотопляемо с 15 см олекотена замазка и теракот - не е падало под нулата в това помещение, значи има "загуби" през пода и тази ТИ не е достатъчна. Но при теб подовото ще го смяташ при средна 12-14 градуса под плочата /само за отоплителния сезон/ и ще видиш, че не е толкова страшно да намалиш слоя и под 10 см.
Не съм сигурен дали те разбрах. Казваш, че така както е дадено е ок и няма да имам дертове или че може да се намали изолацията някъде понеже е плочата на кота нула е над сутерен в който темп. така или иначе ще е над 0-та?
ПП Да не избързваме, обаче както си описал организацията и избора на изпълнители... само на такива обекти съм виждал перфектно изпълнение по всички параметри.
Сори, но това ирония ли е, тоест криви са ми плановете или обратното и казваш, че ти се струва ОК плана? :)
вт яну 10, 2023 8:07 amDessie написа:
1. Под фундамент имаш 2 отделни слоя полиетиленово фолио … първият върху пръстта, после насипваш трошен камък и го трамбоваш - не, че нещо, ама няма да оцелее при никое положение тоя найлон и не, че са парите на света, но ми се струва упражнение за луди
Това даже не го бях забелязал и наистина е безумно. В конструктивните чертежи виждам само един слой.
2. Имаш ли друг детайл за фундаментите- тук не се вижда описан подложен бетон? При мен беше така: изкоп -> трошен камък за уплътняване на дъно изкоп ( валя дъжд +неграмотен багерист, който разрохка дъното на изкопа, съответно и дренажа под фундаментите се появи) -> подложен бетон -> изливане на стъпки, фундаментни стени и рандбалки -> насип в полетата от пръст и 10 см трошен камък -> армиран найлон -> армирана настилка. Основната разлика при теб е, че имаш сутерен, а аз не. Проблем ти е прекъсването на термомоста от сутерена към надземната част. Според мен логиката на архитекта ти е следната : за да прекъсне термомоста от фундамента към сутерена опакова вътрешно с фибран и вата, после за първият етаж отделно ще прекъсне термомоста между сутеренните стени и плочата на кота 0. Това прекъсване налага слагането на хпс над плочата на кота 0 . За да прекъснеш към стените над кота 0 от фундаментните стени обаче, ми се струва добре да се заложи първия ред на зида да е газобетон или нещо от този тип, защото отвън хпс пази, но по височината ще има термомост и ще охлажда зидовете над к 0. За целта хидрото и дренажната мембрана ще се задигнат до ниво + 0,20
Да със сигурност ще търся вариант да прекъсна термомоста от плочата на кота 0 към зидовете. Или ще търся вариант за foamglass или ще направя както nelina_london И предполагам теб, а именно итонг за първи ред зидария. Между плочата и първия ред зидария задължитено хидроизолация да прекъсне ако има някаква капилярна влага идваща от сутеренните стени.
Прикачен файл:
2023-01-10_09h25_17.png
2023-01-10_09h25_17.png (108.69 KиБ) Видяна 412 пъти
Прикачен файл:
2023-01-10_09h23_01.png
2023-01-10_09h23_01.png (104.34 KиБ) Видяна 412 пъти

Като се загледа човек навсякъде неточности. В чертежите едно, в записките друго, в количествата трето ит.н. На чертежа фундамента е 50см. В описа на словете по-горе 40см :-D :rolleyes:

3. Не ми е ясно кое изисква дюбелиране на поцинкована мрежа, преди полагане на гранитогрес?!? Не споря, че не трябва - питам защо?
Нямам си на идея. Но мисля, че съм срещал тази методика в клипове и на baumit и други, че като се лепи камък или грес навън се слага върху метална мрежа. Това ще го мисля в последствие. Може и съвсем друго да ми дойде на акъла до тогава.
Като гледам имаш ниво 2.30 в сутерена без проблем. От к-3.10 ( дъно изкоп ) имаш 70 см с настилка и до долния ръб на плочата на първия етаж са си 2.40, като махнеш и 10-ка за ватата - точно :-)
Сигурно още неща ще видя, ама още ми се спи :-)
Има някаква грешка. Както са описани слоевете, чисто излиза 2м. Ако махна ватата на тавана ще стане 2.1м, което е по-добре, но пак ми малее :)
А да разбирам ли, че според теб няма нужда от тези 10см вата под плочата на кота 0?
Едит : забравих да ти честитя РС и тук :-) успех и безпроблемно да върви!
Благодаря много! От твоята уста в божиите уши.
schuldiner - майстор
Няма ирония. Успешни строежи съм виждал само при препоръчани строители в съчетание с доверен /грамотен/ технически. Дори неточностите в проекта не са особен проблем, когато имаш мислещи и мотивирани хора на своя страна.
Правилно си разбрал - според мен топлозагубите при намалена изолация под подовото на първи етаж ще бъдат пренебрежими. А и самите загуби не са съвсем загуби - щи отиват към повишаване температурата в мазата, което си е и плюс донякъде, ако обемът му се разглежда като допълнителен топлинен акумулатор, съответно по-плавно затопляне и изстиване на първата плоча.
skostadinov - специалист
вт яну 10, 2023 12:18 pmschuldiner написа:
Няма ирония. Успешни строежи съм виждал само при препоръчани строители в съчетание с доверен /грамотен/ технически. Дори неточностите в проекта не са особен проблем, когато имаш мислещи и мотивирани хора на своя страна.
Правилно си разбрал - според мен топлозагубите при намалена изолация под подовото на първи етаж ще бъдат пренебрежими. А и самите загуби не са съвсем загуби - щи отиват към повишаване температурата в мазата, което си е и плюс донякъде, ако обемът му се разглежда като допълнителен топлинен акумулатор, съответно по-плавно затопляне и изстиване на първата плоча.
Ясно. Разбрах те! Благодаря ти!
Dessie - специалист
вт яну 10, 2023 10:32 amskostadinov написа:
Като гледам имаш ниво 2.30 в сутерена без проблем. От к-3.10 ( дъно изкоп ) имаш 70 см с настилка и до долния ръб на плочата на първия етаж са си 2.40, като махнеш и 10-ка за ватата - точно :-)
Има някаква грешка. Както са описани слоевете, чисто излиза 2м. Ако махна ватата на тавана ще стане 2.1м, което е по-добре, но пак ми малее :)
А да разбирам ли, че според теб няма нужда от тези 10см вата под плочата на кота 0?

Пффф, явно с едното око съм чела сутринта :-) , сега като го разписах по коти и си видях грешката :rolleyes:
Опция е да слезеш по-надолу и да си оправиш нивата, но трябва да го уточниш със строителя и конструктора предварително - единият да поръча по-дълги железа, повече бигли и някой друг кубик бетон, а другия да си направи изчисленията дали не трябва да се качи фи-то на железата.

Ватата под плочата на кота 0 е задължителна - тя затваря термомоста от фундаментите стени към плочата на кота 0 и по този начин създаваш изолиран микроклимат в сутерена
skostadinov - специалист
вт яну 10, 2023 12:36 pmDessie написа:
вт яну 10, 2023 10:32 amskostadinov написа:

Пффф, явно с едното око съм чела сутринта :-) , сега като го разписах по коти и си видях грешката :rolleyes:
Опция е да слезеш по-надолу и да си оправиш нивата, но трябва да го уточниш със строителя и конструктора предварително - единият да поръча по-дълги железа, повече бигли и някой друг кубик бетон, а другия да си направи изчисленията дали не трябва да се качи фи-то на железата.

Ватата под плочата на кота 0 е задължителна - тя затваря термомоста от фундаментите стени към плочата на кота 0 и по този начин създаваш изолиран микроклимат в сутерена
НП, случва се на всеки.
ОК значи до тук горе долу изглежда, че така както го е нарисувала арх. е ОК като идея. Единствено дето не успях да я убедя, че термомост от основите през плочата към първия ред зидария има и че трябва да се прекъсне. Според нея нямало :) Но аз ще се погрижа за това.
schuldiner - майстор

Точно обратното се питвам да обясня - евентуално термомост има на минус 3 и кусур. Следващата проблемна връзка е с плочата на кота 0, но виж разликата в температурата дали наистина е критична. Зависи на колко градуса ще поддържа зима/лято в отопляемата част, но при мен с еквивалент ХПС 5-6 см и неотопляемо над мазата няма драма.
Dessie - специалист
вт яну 10, 2023 1:09 pmschuldiner написа:

Точно обратното се питвам да обясня - евентуално термомост има на минус 3 и кусур. Следващата проблемна връзка е с плочата на кота 0, но виж разликата в температурата дали наистина е критична. Зависи на колко градуса ще поддържа зима/лято в отопляемата част, но при мен с еквивалент ХПС 5-6 см и неотопляемо над мазата няма драма.
На минус 3 м няма голям термомост според мен, там се смята че е постоянна температура + 12 градуса целогодишно и съответно на толкова ще му стои и плочата на кота 0 ако е само затворена с хпс отстрани по външния периметър. Аз доколкото разбрах, постфактум този сутерен може да се превърне в отопляемо пространство и затова изразих мнение, че ватата е задължителна, защото ако няма вата, топлото ще отоплява фундаментните стени и дори няма да преминава над плочата на кота 0, защото тя пък ще е покрита отделно с хпс отгоре. За мен идеята развита от архитекта тук е отделен микроклимат на къщата и отделен такъв на сутерена. На къщата с външна изолация, на сутерена с вътрешна и готово :-)

Не се имам за много знаеща, уча се, но това е моята логика :-)
skostadinov - специалист
вт яну 10, 2023 1:33 pmDessie написа:

На минус 3 м няма голям термомост според мен, там се смята че е постоянна температура + 12 градуса целогодишно и съответно на толкова ще му стои и плочата на кота 0 ако е само затворена с хпс отстрани по външния периметър. Аз доколкото разбрах, постфактум този сутерен може да се превърне в отопляемо пространство и затова изразих мнение, че ватата е задължителна, защото ако няма вата, топлото ще отоплява фундаментните стени и дори няма да преминава над плочата на кота 0, защото тя пък ще е покрита отделно с хпс отгоре. За мен идеята развита от архитекта тук е отделен микроклимат на къщата и отделен такъв на сутерена. На къщата с външна изолация, на сутерена с вътрешна и готово :-)

Не се имам за много знаеща, уча се, но това е моята логика :-)
Мисля, че арх. точно това изразяваше като мнение, че сутерена идеята е да е съвсем отделен обем и микроклимат. Идеята е да не се отоплява, но както казах не се знае. Особено ако успеем да го докараме до към 2.3м според мен най-голямото помещение ще си е годно за усвояване. То си стана цял етаж отдолу :D
Хубавото в случая е че това мога да го правя на по-късен етап (изолации и довършване на сутерена). Тъкмо ще видя каква ще е разликата на практика :D

А според вас има ли смисъл отвън на сутеренните стени да се слага 15см xps (както ми е заложил в цената строителя) или 10см е напълно достатъчно?
schuldiner - майстор
Ами права си, разбира се! Кой да догледа, че на картинката няма ТИ по стените на основите!
Обаче тогава дори ТИ под плочата не решава термомоста. На минус 3 м всичко е добре, ама на минус един, на -0,80, на -0,40... Неведнъж сме препоръчвали във форума ако не плътна изолация по целите стени под земята, то поне с ширина 1-1,5 м по периферията под пътеките. Там, където е описано "бетонни плочи, пясък, трошляк, уплътнена земна маса", не пречи под пясъка да се вмъкне малко ХПС, покрит с найлонче.

ПП Сега виждам по последния отговор:
skostadinov, 10-15 см отвън на сутерена това предложение на строителя ли е или част от проекта? Колко точно ще каже калкураторът спроред другите данни за сградата и ползването. За мен десет стигат.
skostadinov - специалист
вт яну 10, 2023 2:01 pmschuldiner написа:
Ами права си, разбира се! Кой да догледа, че на картинката няма ТИ по стените на основите!
Обаче тогава дори ТИ под плочата не решава термомоста. На минус 3 м всичко е добре, ама на минус един, на -0,80, на -0,40... Неведнъж сме препоръчвали във форума ако не плътна изолация по целите стени под земята, то поне с ширина 1-1,5 м по периферията под пътеките. Там, където е описано "бетонни плочи, пясък, трошляк, уплътнена земна маса", не пречи под пясъка да се вмъкне малко ХПС, покрит с найлонче.

ПП Сега виждам по последния отговор:
skostadinov, 10-15 см отвън на сутерена това предложение на строителя ли е или част от проекта? Колко точно ще каже калкураторът спроред другите данни за сградата и ползването. За мен десет стигат.
Прикачен файл:
2023-01-10_01h16_39.png

Явно някакво объркване става. Ама може и да е защото чертежите имат тук там грешки и различна информация. Ето тук на разреза се вижда, че изолация (хидро и топло) отвън ще има както по фундамента, така и по сутеренните стени на всякъде.
По принцип първоначално беше замислено отвън на сутеренни стени и фундаменти да е 10см XPS. Понеже на фасадите по проект ще имам 15см вата или ЕПС (аз мисля да сложа 20см), та в един момент попитах арх. дали няма да е по-добре да сложим и на цокъла (60см от кота 0) 15см XPS, за да не се образува чупка/стъпалце м/у цокула и фасадата нагоре (мисля че ще ми е по-красиво :) ). Та реално арх. явно се е объркала и е посочила в архитектурните детайли 15см XPS и по сутеренните стени и фундамента. В същото време обаче в КС си е 10см XPS по сутеренни стени, фундамент и цокъл. Та строителя явно е гледал арх. детайл и за това в офертата е заложил 15см XPS за сутеренни стени и фундамент. Абае общо взето мазало.

В крайна сметка мисля да му кажа да си сложим 10см XPS външно по фундаментите и сутеренните стени, а пък разликата в цената ще я вложим в нещо друго. После цокъла, фасадата, както и вътре в сутерена (стени, под, таван) ще ги мисля с колко дебели слоеве да ги изолирам.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 50

Тема "Мисия Нов Дом - от А до Я" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: