Слагаш си един слънчев панел, от тези за затопляне на вода. През времето което ходиш го ползваш по предназначение, а зимата го връзваш към някой радиатор в приземния етаж 
Добре, благодаря за мненията.
Явно има рискове от замръзване, но докато не се затвори, нямя да стане ясно какво ще е реалното положение.
И така, като започнахме да го обсъждаме, от дума на дума, ми хрумна и друга идея освен таймер.
Може да се измисли нещо с термостат от хладилник или от фризер. Зависи кой от двата има възможност да сработва около 0 градуса. В зависимост дали има нормано отворени и нормално затворени контакти, може да се направи чрез реле да командва някакъв маломощен нагревател. Дали ще бъде лъчисто,дали инверторна печка, или духалка, ще се реши.
Колкото до слънчев колектор.
Тук съм с такъв и имам наблюдения. за да има смисъл и да се изплаща, трябва интензивно използване. С по 2 дни в седмицата нищо не правим. За някакво минимално зимно топлосъбиране, ще трябва да е вакумнотръбен, или поне селективен, което ще вдигне още цената. По принцип за сега на село не смятам да ползвам такъв.
За топлата вода - проточно бойлерче 7kW ще е напълно достатъчно.