• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 46
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Caxo - специалист
Слагаш си един слънчев панел, от тези за затопляне на вода. През времето което ходиш го ползваш по предназначение, а зимата го връзваш към някой радиатор в приземния етаж :)
Stefan2000 - специалист
Добре, благодаря за мненията.
Явно има рискове от замръзване, но докато не се затвори, нямя да стане ясно какво ще е реалното положение.
И така, като започнахме да го обсъждаме, от дума на дума, ми хрумна и друга идея освен таймер.
Може да се измисли нещо с термостат от хладилник или от фризер. Зависи кой от двата има възможност да сработва около 0 градуса. В зависимост дали има нормано отворени и нормално затворени контакти, може да се направи чрез реле да командва някакъв маломощен нагревател. Дали ще бъде лъчисто,дали инверторна печка, или духалка, ще се реши.
Колкото до слънчев колектор.
Тук съм с такъв и имам наблюдения. за да има смисъл и да се изплаща, трябва интензивно използване. С по 2 дни в седмицата нищо не правим. За някакво минимално зимно топлосъбиране, ще трябва да е вакумнотръбен, или поне селективен, което ще вдигне още цената. По принцип за сега на село не смятам да ползвам такъв.
За топлата вода - проточно бойлерче 7kW ще е напълно достатъчно.
nikolovvd - майстор
Според мен, ако затвориш отворите - за врати и прозорци и сложиш една духалка в режим против замръзване (включва някъде от 3 до 5 градуса) няма да ти замръзне нищо. Моето мазе е 1-1.20 в земята и през Зимата държа открехнато прозорчето, за да е около 5-7 градуса. Затварям го само, когато температурите трайно се установят под -5, -10 градуса.
vladilen - специалист
Stefan2000 написа:
може и от бирени кенчета :supz:
VLADO66 - майстор
vladilen написа:
Stefan2000 написа:
може и от бирени кенчета :supz:
Стефан докато купи и изпие бира за един колектор,по-добре да си даде парите за това http://ofis-sejfove.abcfirmi.com/index. ... bel_id=371
badves - специалист
Браво Стефане нямаш умора .Къщата е станала уникална.
шоп - майстор
Stefan2000, чест и почитания-шапка ти свалям. Чета темата с интерес от самото начало, но не пиша за да не спамя. Сега обаче искам да изкажа съвет като пожарникар.
не си слагай таралеж в гащите. Включена на снежинка духалка в дървена къща е равносилно на пожар. Всякакво окъсяване, блокиране на оста на вентилатор или терморегулатор и т.н е равносилно на пожар. Доста дървени къщи и вили съм виждал на пепел дори с монтирани дефектнотокови защити. Белята става веднъж когато има активен консуматор, дори да си мислим, че сме взели всички мерки. Съвета ми е, когато няма хора в къщата ел.напрежението да бъде спирано от таблото.

Идеята с колектор от бирени кутийки хич не е за подценяване, ако се направи под стреха, вертикално и с естествена циркулация. Всеки добавен градус ще се акумолира от зидовете и почвата и ще предврати замръзване

Успехи!
Stefan2000 - специалист
И аз имам намерение да сложа централен шалтер и да изключвам всичко когато ме няма.
Това ще е известна пречка, ако искам да сложа някаква алармена инсталация, колкото да плаши гаргите. Но ще се мисли някакво решение.
Това с бирените кенове не го знам.
шоп - майстор
viewtopic.php?f=10&t=32027

поразгледай, идеята е да го направиш с естествена конвекция
Успвхи
PCL82 - майстор
Като правиш ел. инсталацията я направи с два шалтера-един главен и един, който спира всичко без няколко дежурни кръга. Главният ти трябва само при работа по инсталацията, а този който не спира дежурните кръгове ще изключваш обичайно.

Дежурните кръгове са аларма, хладилник/фризер и осветление на входните помещения и стълбището. Може да сложиш и цялото осветление към дежурните кръгове, защото не дай си Боже при взлом ако няма осветление ще почне палене на вестници, свещи и всичко подръчно и става лошо.

Ако захранването спира често предвиди умшалтер за агрегат или малка фотоволтаична инсталация.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 46

Тема "Реплика на стара Балканска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: