• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 45
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Domashen_maistor - специалист
8180 написа:
Дето викат руснаците: "Тут без поллитра не разберемся" :prost:
:partyman:
8180 - майстор
Като гледам компанията - всеки да носи по литър и ще стане работата.
Няма страшно - имаме доктор в редиците, ще клъцне тук-там увредена плът. :)

Пичове,
Макар и да сме "любители", който има мисли по въпроса, нека ги сподели (мисля Доктора няма да ни санкционира). Аз по-принцип съм привърженик на това пусто "акумулиране", но от вчера съм "душевен смут" - дявя го с "Грозден" и земетръси... :)
Имаше един колега, който твърди, че си е чиста загуба. Мен все не ми се вярва, ама и вчерашните ми "почесвания" май са верни теоретично - от повърхностните ми мисли, излиза, че топл. загубите не се влияят от акумулираната топлина в зида. Моментните такива зависят от U и разликата в температурата вътре/вън. Обратното - отдаването изглежда също.!?

pipbel, сори - всичко е от земетръса - аз съм в епицентъра :)

За цялата маса: "Зачем казаку добрый конь или ... Доктору Депрон" :prost:
pipbel - майстор
Абе вий там из Софето кога станахте епицентър като Вранча бе ?
Май много "гювеч" се насъбрахте на м2 /км2 :-D
Пък аз си мислех че само ние страдаме отвреме навреме заради близостта на Провадийските солници.
Напълно почвам да рабирам алкохолните изпълнения на 8180

Такаааа, с депрона малко си избистрих нещата какво, как и къде ще правя.

Ред е на дограмата. Нея няма какво да я дискутираме, слагат навсякъде същото както тая пролет на 2-я етаж на "старата" (тоест миналогодишната)къща, а именно Коммерлинг 70мм 5 камерен с двоен (3 стъкла) 32мм СП с К стъкло.
Дори момчетата били същите каза жена ми. Доволен бях от тях предния път, добре си нивелираха и хващаха с дюбели навсякъде, а не просто да пръснат пяната и айде... дано и тоя път да не са се изложили.
Засега са поставили само профилите и касите, стъклата в началото на другата седмица, а самите врати - като се прибера след 10-ина дена.
Аче и обръщане ме чака, ама няма страшно, вече сме се специализирали с жената,правиме го бомба. Майстори ли ?.....я марш оттука :-D

Прикачен файл

SS850732.jpg
SS850732.jpg (125.19 KиБ) Видяна 4282 пъти

Прикачен файл

SS850731.jpg
SS850731.jpg (132.26 KиБ) Видяна 4282 пъти

Прикачен файл

SS850730.jpg
SS850730.jpg (110.49 KиБ) Видяна 4282 пъти
Master_Kenobi - V.I.P.
8180, (Оф, да ти имам ника! :-D Шъ зема да ти викам R2 (Арту) за краткост. :-D ) на нас с тебе ни е лабаво около врата, ама на Доктора му се пече яйце на д-то и хич не му е до теорийки. :cool:
Дано оцени и нашия "вклад" по темата за новострояща се къща и не реши, че я оспамваме... Темата, де - не къщата. :) Жалко, че все ни поставя пред свършен факт и не ми се ще повече да му секвам порива и работата с критикарски позиции (било то верни или не). Само в скоби за кажа: pipbel, кой дявол те изръга да си дадеш парите за тоя Кьомерлинг. И спирам! :-D

И пак да се върна на "теоретичния спам" в темата. :)
8180 - R2 :-D написа:
...от повърхностните ми мисли, излиза, че топл. загубите не се влияят от акумулираната топлина в зида.
Ако говориш за зид с външна ТИ, мислите ти направо по академичному задълбочени. :-D Външната изолация "запечатва" топлинните загуби отвън и на тях не им остава друго, освен да започнат да се реят навътре към помещението.
Ако няма външна ТИ въпросът не стои точно така, защото ниската външна температура (нощем) ще отнема по-бързо от акумулираните в стената градуси (които не са равномерно разпределени по дебелината на зида), околкото същите акумулирани градуси ще се отдават навътре. Това е така, защото при сравнително рязкото захлаждене през зимата след залез, температурната разлика на външната повърхност на стената е по-голяма от тази на вътрешната повърхност. Като ти подсказа - топлоотдаването зависи предимно от разликата в температурата на двете отдаващи среди.

Въпреки това продължавам да съм фен на дебела тухлена стена (от добра тухла) без никаква изкуствена изолация. Защото процеса на топлоотдаване е многолик...
Външната ТИ "запечатва" топлозагубите нощем, но по същия начин препятства и предаването (респ. акумулирането) на енергията от слънчевото греене или дифузната такава денем. Която впрочем, хич не е малко и хич не е за пренебрегване. Дори и за мое учудване, когато някъде попаднах на такива изследвания.
Тоест, с ТИ отвън се лишаваме от енергия, която природата ни дава даром. Разбира се, говоря за случаи когато тухления зид е много дебел, от подходящи тухли и проектиран за такава термодинамична картинка. (С`я, ако плъзнат опоненти: "абе, ти луд ли си? как тухла без външна ТИ", просто няма да ги чета и отговарям, щото явно те не са ме чели и разбрали.)
Я, да се сетим за най-дъртата технология - кирпич. Колко стари и млади майстори ще отрекат, че това е най-добрата "климатизация" на сграда: зиме - топло, лете - хладно. Представете си, че говоря за съвременния кирпич - дебела и добра керамична стена без изолации.
Специалистите говореха нещо за "насрещни потоци в рамките на денонощния цикъл"... Ама, да не задълбаваме и без тва се разбра, че сме теоретизиращи лаици по темата. :-D
----------
П.П. С`я, по заместване на циганката, дето ме фалеше, ама съ спомина, горката, да кажа, че дипломата си по термодинамика не я взех, щото съ успах. Ама за тва сега ползвам, тая от гимназията - по физика съм "шестица"! :-D
Последна промяна от Master_Kenobi на ср ное 19, 2008 3:34 am, променено общо 1 път.
rulom - модератор
Дограмата е добре.Ама да не стане като в една друга тема(конденза от прозорците), поне си сложи подпрозоречна PVC дъска, пък после ще се мисли за останалото.
Master_Kenobi - V.I.P.
Domashen_maistor, колега, малко против обичайните правила за два последователни поста във форум, ама не мога да не го отделя това в отделен пост. :)

Каква ти е била идеята като си набутал тоя фибран по средата? И по-точно - защо фибран? Ако беше вата или EPS, нямаше да питам, ама фибран... :? Не смяташ ли, че с него си сложил една бариера за водните пари по средата на стената и тя не "диша". Вследствие от това не мислиш ли, че след некой и друг сезон тия водни пари, ще ти се върнат вътре по стената под формата на влага и мухъл?

Не си писал какви са дебелините на стиропора (отвън) и фибрана (по средата), ама като гледам... пак гледам... и ми се струва, че в тоя, външния тухлен зид, на практика няма никаква термодинамика - тоест, той е сериозно изолиран от двете страни и до някъде върши работа да не "влиза студ отвън". Но нищо не акумулира и не "работи" заедно с вътрешния зид.
Не знам как да опиша усещането си, но... На практика, тия 12-сантиметрови единички са някаква термобариера, равняваща се максимум на 1 см. фибран (ведно с термичните съпротивления на прехода от една в друга среда). Па, да беше сложил 1 см. по-дебел фибран и да се беше махнал външния зид. От гледна точка на топлоизолация ефектът щеше да е същият. (За механична устойчивост не говоря.)

Постарал си се сериозно за здравината на зида, ама като термодинамика и паропропускливост нещата, май сериозно куцат.
Дано нямаш проблеми. :)

П.П. Ей, rulom, ме спасил от дабълпостинга, за койта се оправдавах в началото. Мерси! :) Май бавно пиша напоследък... :-D
Domashen_maistor - специалист
Идеята за два независими зида с фибран по средата е следната.Вътрешния зид ще го претупам с обяснението за старите акумулиращи печки. Мисля, че никому не е нужно повече да задълбавам за него. Външния не трябваше да бъде изолиран със стиропор (по замисъл). Идеята е, че системите за ТИ имат гаранционен срок 15г. Да не говорим, че и него трудно го поемат фирмите дето произвеждат структурните мазилки. (все нещо не е изпълнено както те го искали та затова гаранцията отпадала). Та мойта идея беше върху тухлите като доктора да пусна един хастар от ВЦМ, който да шпакловам (пак с мрежа) и нанеса тогава структурната мазилка. (демек стиропора с дюбелите - да не го правя). Редуването на топло-студено-топло ще бъде посрещнато с външния зид, който донякъде ще намали тези амплитуди (характерни за тукашните ширини). Надявам се, че Кеноби ся мъ разбра. А фибрана (4см) не е само фибран щото слагах и каменна вата на плочи (2*4см). ЕПС старее, и доста повече водица (влага) сбира, абе въобще нещо не ми аресва. Що 4см ?- бях си наумил, че толкоз е по нормите (пък то били 5 :lol: ). Стиропора отвън (естествено трабваше стиропор) е според стената. От 2, до на места 8см (нали писах, че тухлите излизат навън от плочи и колони). Що се отнася до постинга, [u][b]моля модератора да изтрие последното ми съобщение с наздравиците[/b][/u]. Всъщност темата стана хубава, полезна за всички дето им предстои подобна акробатика (строеж) и е добре овреме да са запознати с + и - на нещата. То както викаше един майстор Шъ стани както го направя, не както е по проект, но инвеститора трябва да има очи, акъл и изисквания как да стане.
Master_Kenobi - V.I.P.
Идеята за двата слоя е добра - спор няма!
Единият проблем според мен обаче е дебелината на вътрешния зид. Тая 12-тичка... кво ще пази, кво ще акумулира?! :? И аз съм виждал подобни изпълнения, ама вътрешния зид е тухла четворка, после вата и единичката отвън. И хората по света го правят, ама виж за какви дебелини и материали става дума.(виж Многослойна външна стена)
Както и да е - минало, заминало.
Другият проблем обаче е по-притеснителен според мен. Какво правиш с влагата, която тоя фибран "екранира" и връща в помещенията? Лош, или хубав стиропора си има мястото в изолациите и особено, ако е запечатан между два зида, доста от недостатъците му се тушират.
Мое мнение. :)
pipbel - майстор
Master, ти май ми се струваш че сои от отбора на тези дето смятат че стените са нещо като "бели дробове" на къщата и дишат ли..дишат.
Според мене много погрешно, така че и аз мисля че е по-добре фибран там по средата, отколкото калпав стиропор.
Къщата "диша" чрез проветрение, през прозорците и вратите, не през стените.
vidrata - специален-специалист
:? :? :? :?
Засега няма да казвам нищо.Ще почакам да заживеете в къщата па ще чакаме отзиви(поне след втората зима) живот и здраве.

Само нещо което ми направи впечатление, макар и да не разбирам много от това ама ще обръшаш ли прозорците с ТИ ??Струва ми се че ако го направиш ще скриеш голяма част от профила :? .
Айде със здраве.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 45

Тема "Строителство - епизод 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: