• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
emilvtc - специалист
Благодаря Ви за коментарите.
Tsilkov, благодаря за чертежите прикачени от тебе.

През последните 2 дни проигравах няколко варианта и като че ли вече имам повече яснота какво точно искам и от какво имам нужда.

Като цяло решавам, че ще мина на двуетажен вариант на къща.
Както казах къщата трябва да се повдигне поне 40-50см за нивото и да се изравни с това на улицата. Освен това казвате, че дълбочината на основите е минимум 80см (от съображението за замръзване). Т.е. височината + дълбочината им ще е около 1.30 -1.60м. Ако варианта е двуетажен (80-90кв.м. спрямо едноетажния -140кв.м.) вероятно ще се спестят немалко пари от основи (все още не знам дори и приблизително колко ще е паричното им изражение), а също и от покрив.

За да става за живеене – на първия етаж трябва да е дневения „тракт” (Хол, трапезария и кухня) и поне една стая, която ще се използва като спалня (като остареем да не катерим стълби до спалните на втория етаж), стая за възрастни родители или кабинет (в близост до входа). Разбира се трябва да има и баня с тоалетна, която да обслужва етажа. Добре би било да се намери место само за една тоалетна обслужваща етажа, а банята с тоалетна да стане локална за въпросната спалня, но за момента нямам такъв вариант. (ще го мисля, ако имате идеи - помагайте)
Относно входа – при варианта който прикачам ще е централно от запад и пак „пътя на чехлите” се пресича с „пътя на обувките”. Ако входа е в северозападния край – някак си все още не си го представям как би се получило... Идеи?

На втория етаж се получават 3 стаи + пространство за склад в северозападния ъгъл на етажа. Чудя се това пространство дали да не го покрия с частично мансарден покрив(като на картинката по-долу).

Трябва на има бана+тоалетна обслужващи етажа и склад/гардеробно. Добре ще е ако мастер - спалнята има собствена баня и тоалетна. Мисля тази спалня да е североизточната стая, въпреки че и югозападната е подходяща. Мисля си, че ще е голям кеф сутрин да се будя от слънчевите лъчи 

Чудя се и дали да предвидя тераса над верандата ... При наличие на веранда дали някога някой би излязъл на терасата?

Опитах се да „поизправя” основите и да разположа всичко в 4 квадранта (червените пунктирани линии). Дали това „опростяване” би намалило цената им?

Относно гаража – ще трябва да е от север. От общината казват, че ако дръпна къщата на 3м от оградата съм щял да засенчвам двора и къщата от север (и май имат право).
Ако все пак някак си успея да ги кандардисам на този вариант – гаража отива на запад на къщата и с излаз директно на улицата, но къде отива работилницата?

Моля за вашите критики, коментари и идеи.

Прикачен файл

Etaz1.JPG
Etaz1.JPG (68.1 KиБ) Видяна 5044 пъти

Прикачен файл

Etaz2.JPG
Etaz2.JPG (56.92 KиБ) Видяна 5044 пъти

Прикачен файл

Pokriv_IztokIug.JPG
Pokriv_IztokIug.JPG (26.63 KиБ) Видяна 5044 пъти

Прикачен файл

Pokriv_SeverZappad.JPG
Pokriv_SeverZappad.JPG (17.3 KиБ) Видяна 5044 пъти
VLADO66 - майстор
Смятам,че можеш да изнесеш някои обеми на втория етаж с еркери и ако сложиш четирискатен покрив с по-големи стрехи и воала-получава се една хубава къща в традиционен стил.Особеннно ако фасадата на първия етаж я направиш с оформен камък,а на втория с сачак цвят венге.
Tsilkov - майстор
emilvtc написа:
Ако варианта е двуетажен (80-90кв.м. спрямо едноетажния -140кв.м.) вероятно ще се спестят немалко пари от основи (все още не знам дори и приблизително колко ще е паричното им изражение), а също и от покрив.
От покрив ще спестиш квадратурата - teto вече ти писа приблизително 100 лв/m2 покрив.От основите при двуетажен вариант я спести ,я се набуташ защото при двуетажния са двоино ,че и троино по натоварени от конструкция и полезни товари(то много зависи и двуетажния вариант точно как ще го строиш)+земетръс.Това обаче можеш да разбереш само след геология и някакви предварителни сметки от конструктора ти - всичко друго са празни приказки(аз също не съм конструктор и не мога да ти кажа точни цифри).Това ,че повдигаш къщата не е кои знае каква набутавция - то не е задължително основите да се изидгат чак до подовата плоча.Просто ще повдигнеш къщата "на кокили".
emilvtc написа:
Благодаря Ви за коментарите.
Относно входа – при варианта който прикачам ще е централно от запад и пак „пътя на чехлите” се пресича с „пътя на обувките”. Ако входа е в северозападния край – някак си все още не си го представям как би се получило... Идеи?
Местиш тоалетната да лепне за спалнята и антрето отгоре и си готов.
emilvtc написа:
Чудя се и дали да предвидя тераса над верандата ... При наличие на веранда дали някога някой би излязъл на терасата?
Не няма да излезнеш.Единствено ще стои за красота ,склад за стари вещи и да я чисти жена ти.
emilvtc написа:
Относно гаража – ще трябва да е от север. От общината казват, че ако дръпна къщата на 3м от оградата съм щял да засенчвам двора и къщата от север (и май имат право).
Това какво казват "общинарите" си го сложи през х....Има си ЗУТ и там си пише какви са нормативите - те имат право да те спрат ако излизаш от тях (отказа е задължително по законосъобразност)!Както нямат право и да ти искат 5 метра от улицата(за това не съм сигурен защото не знам каква е улицата).Ако толкова държат ги заведи да ти се разпишат нотариално ,че съседа ти от юг няма да застрои на нормативно допустимите 3 метра (а той ако има акъл ще направи точно това) и ако това се случи ти дължат 50 000 лева приемрно :lol:.През отоплителния сезон (Октомври-Април) на южната посока падат средно по 460 kWh слънчева светлина на квадратен метър - ти си прецени дали да ги прижалиш защото общинарите смятали че ще засенчиш съседа :? :lol:
VLADO66 написа:
ако сложиш четирискатен покрив
На тая къща която се получи сега (двуетажна) верно си сложи един четирискатен покрив ,че така на нищо не прилича.Не виждам какво толкова ще спестиш с тоя накълцан двускатен покрив.
ArturDent - Почти Безобиден
Верно сложи четирискатен покрив, че тия чела на двускатния са си язва.
Сметката за покрива е ясна - при един етаж ще имаш 200-250 кв.м. при двуетажно почти двойно по-малко.

Тераса не ти трябва, няма да я ползваш.
Tsilkov - майстор
При едноетажния покрива ще му стане към 170 квадрата ако го разшири (иначе към 150) ,а на двуетажния 100.Което си прави към 6000-7000 лева разлика.
Фло - специалист
Да-а-а,развихрихте полета на въображението и аз вече виждам как уважаемия колега emilvtc,ще ръси към 400 000 лв. през следващите 15-20 г.за къща от 180 м2 РЗП,докато я изплати !Забравихте май ,че ако нещо от строителството и обзавеждането струва 1 лв.,той го плаща по 2,50 лв.!
Последна промяна от Фло на пет яну 20, 2012 8:29 pm, променено общо 1 път.
tretre - специалист
Навихте човека за трафопост и тва си е!
jekasus - майстор
Като няма собствени пари за разгъзена къща.
Бат Иво - специалист
tretre написа:
Навихте човека за трафопост и тва си е!
:thumbs:
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 27

Тема "Идеен проект за къща" | Включи се в дискусията: