Тани написа:Защо е нужно да вдигаш и вкарваш мембраната в улука? Мембраната е да отвежда евентуални течове и спира прах, там не се предвижда да ‘тече’ вода. Просто викнете тенекеджия да постави ламаринени поли върху горните напречни летви, които да улавят подлизването от керемидите, което предплагам е доста с тоя малък наклон. пример
Отворен остава въпроса за долната част на фолиото - как да го вкарам в улуците без да се налага да ги свалям тяхЕдинственото което ми идва на ум е да прережа внимателно летвите и да изкарам част от фолиото, което да застъпи ново фолио, което пък да влиза в улука. Проблема е , че най-вероятно ще се образува джоб, когато водата натежи върху фолиото. Какво да подложа под фолиото за да си останат дъските за които са захванати улуците? Дали вместо фолио, което влиза в улуците да не ползвам направо ламарина (надолучна пола)?
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
PIP
- майстор
112 мнения в "Една година след "майсторите" на покрива"
докера
- специалист
Защото в неговия случай мембраната не стига до края на стената поне и така евентуалните течове през керемидите ще отиват направо между топлоизолацията и стената ...А и има възможност да се вкара направо в улуците .Полите , които предлагаш , ще улавят водата от подлизването , но не и ако се счупи или пукне керемида .
VLADO66
- майстор
За да не образува джобове под пародифузното фолио слагаш такава мрежа http://ogradi.com/produkti/plastmasovi-mreji/quadra Както казаха и по-горе тази мембрана не е предназначена за постоянно омокряне и задържане на вода,покрива трябва да бъде преработен.Не съм сигурен че при този наклон ще бъде защитен от биещ дъжд.
Тани
- модератор
За да не отговарям на всички по по отделно , загледайте се в този отрязък от снимката(кликнете върху нея за да е уголеми) :
Няма как да се махнат онези летвички , защото на тях лежат керемидите. Тази мрежа под тях е от фибрана който е залепен вместо челна дъска и е вдигнат НАД нивото на улука.Контралетвата си стига чак до фибрана, първата летва е закована плътно до фибрана, след това е дъската на която са ЗАКОВАНИ улуците. Не трябва ли да са захванати с винтове
Колкото повече се замислям и заглеждам май решението клони към ламарина! Като споменах, че керемидите лягат на летвите и си представих вече сложената мембрана, която стига до улука върху мрежа, за да няма джобове, на местото, където керемидата ляга плътно върху мембраната, освен че ще задържа вода, то има възможност и за механично увреждане на мембраната от керемидата. Решението е повдигане в предната част с допълнителна контра летва върху , която да лежи първата летва, за да се получи нещо като мост върху мембраната. Но пък ще се развали линията на покрива.Дано ме разбрахте , ако не ще рисувам или по-скоро снимам какво имам предвид! Само трябва да видя какъв ще стане наклона на първата керемида!
Нещо важно , което забравих да спомена в първия пост :
Още преди да почнат покрива, след като първия тенекеджия свали улуците за да ги сменяме и още не бяха взели решение за смяна на керемидите, бях решил, че най разумно е "челната дъска" да е от ламарина . Майстора каза , че няма как да захване 20 см ламарина за 10 см плоча , а отдолу 5 см изолация и още 5см борд за визуално скриване на кривините на сачака. Единственото , което ми хрумна тогава беше да се захванат с дюбелпирони 18 см ивици от влагоустойчив шперплат , който допълнително да бъде залепен за стиропора отдолу с пяна за топлоизолации. След това ламарината може да бъде кована, лепена или каквото си реши тенекеджията , за така подготвената равна и нивелирана повърхност. Беше закупен влагоустойчив шперплат и беше нарязан на ивици с необходимата широчина , показах на майсторите как и докъде да ги поставят , така , че да може после да стане детайла с изтичането на конденза , и евентуалните течове , скарахме се с тенекеджията и като отидох след две седмици, челата бяха от фибран и измазани с мазилка , а шперплата си стоеше до къщата! Все още си стои в мазето нарязан!

Нещо важно , което забравих да спомена в първия пост :
Още преди да почнат покрива, след като първия тенекеджия свали улуците за да ги сменяме и още не бяха взели решение за смяна на керемидите, бях решил, че най разумно е "челната дъска" да е от ламарина . Майстора каза , че няма как да захване 20 см ламарина за 10 см плоча , а отдолу 5 см изолация и още 5см борд за визуално скриване на кривините на сачака. Единственото , което ми хрумна тогава беше да се захванат с дюбелпирони 18 см ивици от влагоустойчив шперплат , който допълнително да бъде залепен за стиропора отдолу с пяна за топлоизолации. След това ламарината може да бъде кована, лепена или каквото си реши тенекеджията , за така подготвената равна и нивелирана повърхност. Беше закупен влагоустойчив шперплат и беше нарязан на ивици с необходимата широчина , показах на майсторите как и докъде да ги поставят , така , че да може после да стане детайла с изтичането на конденза , и евентуалните течове , скарахме се с тенекеджията и като отидох след две седмици, челата бяха от фибран и измазани с мазилка , а шперплата си стоеше до къщата! Все още си стои в мазето нарязан!
докера
- специалист
Ммммдааа - сега го забелязах .....
Ами в такъв случай би било по-лесно да се изреже топлоизолацията до нивото на основата. Да се получи нещо като на снимка P1420829.JPG , но още по- свалена изолацията , да се измаже с лепило и оттам нататък - по описания от мен начин .Така ще си имаш просвет под контралетвите и няма да се налагат тези еквилибристики с наклона и джобовете на мушамата.
Ами в такъв случай би било по-лесно да се изреже топлоизолацията до нивото на основата. Да се получи нещо като на снимка P1420829.JPG , но още по- свалена изолацията , да се измаже с лепило и оттам нататък - по описания от мен начин .Така ще си имаш просвет под контралетвите и няма да се налагат тези еквилибристики с наклона и джобовете на мушамата.
Тани
- модератор
Това обаче е най-трудоемкия вариант, защото трябва да се свалят всички улуци! Дори да пренебрегнем физическия труд, след това ако има течове, ще се получат вадички по челото на сачка, защото там е мазилка! Този вариант въобще го изключвам засега! Дори да го бяха направили първоначално така, щеше да е компромисен вариант!
докера
- специалист
Струва ми се, че и без сваляне на улуците ще стане , но .... трябва да се види .
Защо да подлизва по мазилката - нали идеята е мушамата да влезе в улука ?
...Не ме бива много в чертането с разни програми , за да го начертая , но ще опитам на лист и ще го снимам , ако мога ....
Защо да подлизва по мазилката - нали идеята е мушамата да влезе в улука ?
...Не ме бива много в чертането с разни програми , за да го начертая , но ще опитам на лист и ще го снимам , ако мога ....
Тани
- модератор
И пак опираме да сваляне на улуци , които са залепени със силикон!!! Ще направя всичко възможно да не пипам дъската, на която са заковани улуците. Единствения компромис е да сменя пироните с винтове , ако прецените , че е необходимо. Но това ще стане скоба по скоба без да демонтирам нищо!
Тема "Една година след "майсторите" на покрива" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература