• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
stenmark написа:
Цилков може да не харесваш гипскартона,ама за преградни стени няма по добро.
Не знам защо реши че не го харесвам-по мои проекти са изградени декари гипсокартон :rolleyes: ? Форати е лоша тухла - еквивалент на евтина българска. Ако е била 12 или 8 см. естествено че гипсокартона ще е по-здрав. Въпреки всичко съм установил ,че за жилищно строителство по-удачния вариант е тухла с мазилка(за предпочитане вароциментова). Преди 7-8 години като ми правиха апартамента зададох в моя да има и тухли и гипсокартон точно за да мога да видя разликата :wink:
chandler_vt - специалист
mindless написа:
По т.6 отоплението искам да отбележа само, че един сондаж съвсем не е евтин, а при термопомпа вода-вода със сондаж възниква проблема, какво да правиш с изпомпаната вода. Лично според мен е престъпно да помпаш вода от подземен воден резервоар, да отнемаш нейната топлина и да я хвърляш после в дерето. Може да се замислиш евентуално за серпентини в земята, парцела ти не е малък и това, че е на южен склон е също предимство.
От този пост изникнаха няколко въпроса у мен.
1. Когато се прави сондаж, не се ли правят две дупки - едната в единия край на парцела да кажем, откъдето се изпомпва топлата вода до къщата, а поне на 20 метра от нея се прави втора дупка, в която се връща отработената вода (с отнетата температура) обратно в земята. Нищо не се изхвърля в дерето. Такава ли е технологията в общи линии? Много природосъобразен вариант за отопление/охлаждане, но и доста скъп за средностатистическия български потребител според мен, макар да не зная конкретни цени и да говоря наизуст.
2. Другото интересно нещо са тези серпентини. Каква е идеята при тях? Копае се, слагат се тръби в земята, закопават се и водата, минавайки през тях се топли от земята. Получава се една циркулация на водата просто. Така ли е? Та въпросът ми е на каква дълбочина се поставят серпентините, при положение, че парцелът е на южен склон? И на каква площ от парцела се разполагат серпентините (за да топлят къща 100 кв.м, 3 стаи)? Мястото ми е 850-900 кв.м някъде. Върху серпентините какво може да се достроява (барбекю, басейн?), дърво/храст може ли да се посади? Какви са общо взето плюсовете и минусите? Има ли фирма, която прави такова нещо като хората в България?

Мисля, че на автора на темата ще му е полезна тази информация.
Между другото и аз се бях зачел сериозно за термопомпа вода-въздух, но май ще трябва по-сериозно да премисля нещата. Ако почна да строя, разбира се, но на там клонят нещата.
mindless - специалист
По точка 1 краткия отговор е - зависи. На теория това е идеята, но на практика зависи от това, каква е геологията на терена и съответно, какви депресивни криви се получават. Според от 3-ма хидрогеолози, с които се консултирах за Софийското поле, връщащия сондаж тук няма да има капацитета да поема водата.

По т.2, идеята при тях е незамръзващ разтвор да циркулира и по този начин да извлича топлинна енергия от земята. При тях важи принципа, колкото по-надълбоко, толкова по-добре. Като някакъв тотален минимум е приета дълбочината от 1-1.2м. Единственото предимсто на южния склон е, че просто по-дълго време се огрява от слънцето, а това е добре, защото такава система разчита на слънчевата енергия да възстанови топлината, която се извлича от термопомпата. Поради тази причина не се препоръчва застрояване или залесяване. Това обаче важи само за система, в която само се топлиш. Ако се охлаждаш или имаш друг начин за възстановяване на отнетата енергия като например слънчеви панели не е 100% задължително да се спазва. Основната идея е системата да бъде в баланс т.е. енергията, която се отнема зимно време, трябва да се връща лятно, защото има риск системата да замръзне т.е. земята да замръзне и термопомпата да не е в състояние да извлича повече топлина. Предимството е, че не правиш сондажи, които са значително по-скъпи от копаенето и е по-ефективно от въздух-вода като дава и вариант да се ползва т.нар. пасивно охлаждане, стига системата в къщата да е съобразена с това. Под пасивно се разбира течноста да циркулира само между серпентините и да речем вентилаторни конвектори в къщата без да минава през термопомпата и по-този начин се пести енергия. На въпроса дали в България има фирма, която да направи такава система като хората, отговор не мога да дам, защото и аз все още търся такава :). От всичко казано по-горе трябва да е станало ясно, че не мога да отговоря просто така, колко място ще ти трябва. Това зависи от всички гореспоменати фактори плюс това, от колко енергия за отопление ще има нужда къщата.
VLADO66 - майстор
На цената на термопомпата изолацията може за се повиши до пасивност,но и архитектурата трябва да е съобразена за целта.При примерно поротерм лайт и 20 см.изолация,30см.на покрива,пестелива откъм площ/особено на посоките с изключение на юг/ дограма с троен стъклопакет може за се мине с евтини ел. конвектори без нужда от охлаждане.
VLADO66 - майстор
На цената на термопомпата изолацията може за се повиши до пасивност,но и архитектурата трябва да е съобразена за целта.При примерно поротерм лайт и 20 см.изолация,30см.на покрива,пестелива откъм площ/особено на посоките с изключение на юг/ дограма с троен стъклопакет може за се мине с евтини ел. конвектори без нужда от охлаждане.
VLADO66 - майстор
VLADO66 - майстор
VLADO66 - майстор
VLADO66 - майстор
VLADO66 - майстор
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Какво разбрал, какво недоразбрал !?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: