stenmark написа:Цилков може да не харесваш гипскартона,ама за преградни стени няма по добро.Не знам защо реши че не го харесвам-по мои проекти са изградени декари гипсокартон
mindless написа: По т.6 отоплението искам да отбележа само, че един сондаж съвсем не е евтин, а при термопомпа вода-вода със сондаж възниква проблема, какво да правиш с изпомпаната вода. Лично според мен е престъпно да помпаш вода от подземен воден резервоар, да отнемаш нейната топлина и да я хвърляш после в дерето. Може да се замислиш евентуално за серпентини в земята, парцела ти не е малък и това, че е на южен склон е също предимство.От този пост изникнаха няколко въпроса у мен.
1. Когато се прави сондаж, не се ли правят две дупки - едната в единия край на парцела да кажем, откъдето се изпомпва топлата вода до къщата, а поне на 20 метра от нея се прави втора дупка, в която се връща отработената вода (с отнетата температура) обратно в земята. Нищо не се изхвърля в дерето. Такава ли е технологията в общи линии? Много природосъобразен вариант за отопление/охлаждане, но и доста скъп за средностатистическия български потребител според мен, макар да не зная конкретни цени и да говоря наизуст.
2. Другото интересно нещо са тези серпентини. Каква е идеята при тях? Копае се, слагат се тръби в земята, закопават се и водата, минавайки през тях се топли от земята. Получава се една циркулация на водата просто. Така ли е? Та въпросът ми е на каква дълбочина се поставят серпентините, при положение, че парцелът е на южен склон? И на каква площ от парцела се разполагат серпентините (за да топлят къща 100 кв.м, 3 стаи)? Мястото ми е 850-900 кв.м някъде. Върху серпентините какво може да се достроява (барбекю, басейн?), дърво/храст може ли да се посади? Какви са общо взето плюсовете и минусите? Има ли фирма, която прави такова нещо като хората в България?
Мисля, че на автора на темата ще му е полезна тази информация.
Между другото и аз се бях зачел сериозно за термопомпа вода-въздух, но май ще трябва по-сериозно да премисля нещата. Ако почна да строя, разбира се, но на там клонят нещата.