dimenen написа:Няма ли нещо по реалистично?Ние не сме дорасли до там.Има

burningice написа:друг момент е че бойлер от 120л няма да може да се загрее за 2ч. т.е. с мощност 6кW а ще му трябват 4ч. и то само за едно загряване а ако трябва де се къпи цяло семесйтво времето за загряване ще се увеличи, но нека да е само едно = 12кВ х 0,15ст , като сложим факта че вакумните колектори работят 10 месеца и инвестицията не е 1500 лв а около 900 , излиза че се изплаща не за 14 години а за година и 4 месецаНезнам, аз обикновено ползвам нощна тарифа, че ако го включа на дневна и сутрин го изчакам да загрее може и да не успея да отида на работа
 Може ли да направиш калкулация на тези 900 лв?
  Може ли да направиш калкулация на тези 900 лв? Като се изгради, от енергото са ДЛЪЖНИ да плащат произведеното електричество като цената беше над 700лв за kwh но по тогавашните ми сметки всичко се изплащаие за около 10 години. Хубавото е че и през зимата се добива ток при минимално слънчево огряване. Не знам дали при всички производители е така, но това заради което се отказах е че след 10-20 години произвеждания ток намалява с до 20 %
   Като се изгради, от енергото са ДЛЪЖНИ да плащат произведеното електричество като цената беше над 700лв за kwh но по тогавашните ми сметки всичко се изплащаие за около 10 години. Хубавото е че и през зимата се добива ток при минимално слънчево огряване. Не знам дали при всички производители е така, но това заради което се отказах е че след 10-20 години произвеждания ток намалява с до 20 %jel4o написа:.............за да се зареди системата и да функционира през зимата тя трябва да е пълна с етилен-глюкол за да не замръзва с-мата при температури под нулата.Моите колектори са пълни с антифриз и цялото "пълнене" излезе към 60 лева. Най-добрия вариант е да се използва немски антифриз на Ликуи Моли ( има го в Била). Идеята е че има антифризи наблъскани със сол, а солта скапва тръбите. За цялата инсталация ми отидоха около 12-15 литра.
Едно такова напълване да го наречем струва около 250лв............

Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: